Ο χειμώνας δε λέει να μας εγκαταλείψει και αυτό σημαίνει πως πρέπει να κάνουμε λίγη εξοικονόμηση για να συνεχίσουμε να πληρώνουμε τους λογαριασμούς θέρμανσης, που συνεχίζουν να καταφτάνουν.
Τέτοιες εποχές σε κάνουν να αναρωτιέσαι πώς κατάφερναν να παραμείνουν ζεστοί οι άνθρωποι, πριν τα καλοριφέρ και οι μονάδες κεντρικής θέρμανσης κάνουν την εμφάνισή τους. Πολλοί λατρεύουν το χειμώνα, περισσότερο γιατί περιμένουν πώς και πώς να μπουν στο ζεστό τους σπιτάκι και να χουχουλιάσουν στις κουβέρτες και τα παπλώματά τους (κι ας είναι αρκετά δύσκολο στις μέρες μας). Η αλήθεια είναι πως μας βοηθούν πολύ οι σύγχρονες τεχνολογίες θέρμανσης.
Όμως, στις παλιότερες εποχές δεν είχαν αυτή την πολυτέλεια (εδώ που τα λέμε, ούτε εμείς την έχουμε σε τόσο μεγάλο βαθμό πια). Οι ίδιοι μας οι παππούδες έπρεπε να σκεφτούν τρόπους να κρατήσουν ζεστό το σπίτι τους, χωρίς να κάψουν ολόκληρο το απόθεμά τους σε κούτσουρα σε λίγες μόλις βδομάδες.
Στη λίστα που ακολουθεί, θα δείτε 10 λύσεις που σκαρφίστηκαν οι γιαγιάδες μας για να κρατήσουν τα σπίτια και τις οικογένειές τους ζεστές, τις κρύες μέρες του χειμώνα. Είναι πράγματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε και εμείς στις δύσκολες εποχές που βρισκόμαστε. Οι γιαγιάδες πάντα ξέρουν!
#1 Φουρνίστε περισσότερο
Flickr / Jessica Fiess-Hill
Όλοι μας ξέρουμε πως αν χρησιμοποιούμε τον φούρνο μας, ζεσταίνουμε λίγο περισσότερο το σπίτι μας. Οι γιαγιάδες συνήθιζαν να αφήνουν την πόρτα της κουζίνας ή της στόφας τους ανοιχτή μετά από το μαγείρεμα, για να θερμανθούν τα κρύα δωμάτια.
#2 Μονώστε το εξωτερικό του σπιτιού σας
Flickr / eltpics
Η μόνωση δεν απευθύνεται μόνο στο εσωτερικό του σπιτιού. Οι παππούδες μας χρησιμοποιούσαν σακούλες γεμάτες φύλλα, μπάλες σανού, ακόμη και χιόνι, για να ενισχύσουν τα θεμέλια από το εξωτερικό και να εμποδίσουν το κρύο να εισέλθει. Είναι κάτι που δεν κάνουμε πια. Κακώς!
#3 Καλύψτε τους τοίχους
Flickr / hundrednorth
Με το να κρεμάσετε κουβέρτες στους τοίχους που βλέπουν στο εξωτερικό του σπιτιού, θα κρατήσετε τη θερμοκρασία που ήδη υπάρχει στο εσωτερικό. Και μόνο η θέα του υφάσματος, θα κάνει το δωμάτιο να μοιάζει και πιο χουχουλιάρικο.
Τα παράθυρα είναι ένα από τα μέρη που επιτρέπουν στη ζέστη να δραπετεύσει πιο γρήγορα από το σπίτι. Αν μια γιαγιά κάλυπτε με κουβέρτες τα παράθυρα, θα κρατούσε περισσότερο το κρύο έξω από το σπίτι. Αφήστε που αν οι τοίχοι ήταν κι αυτοί καλυμμένοι, το δωματιο θα έμοιαζε με ένα τεράστιο κάστρο από κουβέρτες! Όπως αυτά που φτιάχναμε μικροί!
Στην Ελλάδα κι αν έχουμε πολλές ηλιόλουστες μέρες! Τραβήξτε τις κουρτίνες σας και αφήστε τις ακτίνες του ήλιο να σκεπάσουν το σπίτι σας. Η θερμότητα του ήλιου μπορεί να κάνει θαύματα σε ένα κρύο δωμάτιο. Απλά σκεφτείτε πως τα κατοικίδια πάντα κουρνιάζουν στα σημεία του σπιτιού που βλέπει ο ήλιος.
Όσο πιο μεγάλο είναι ένα σπίτι, τόσο περισσότερο χρόνο χρειάζεται για να ζεσταθεί. Οι γιαγιάδες απομόνωναν τα δωμάτια που δε χρησιμοποιούνταν, όπως οι ξενώνες ή οι βοηθητικοί χώροι, απλά κλείνοντας την πόρτα. Έτσι, η ζέστη παρέμενε στους κεντρικούς χώρους του σπιτιού.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ο,τιδήποτε μπορεί να εμποδίσει τα κρύα ρεύματα να εισέλθουν στο σπίτι, όπως κάλτσες γεμάτες κομμάτια εφημερίδας, υφάσματα ή κουρέλια. Ο θερμός αέρας παραμένει στο εσωτερικό, ενώ ο κρύος στο εξωτερικό. Μπορεί σήμερα να αγοράζουμε ακριβά προϊόντα κατασκευασμένα γι’ αυτό το σκοπό, όμως η γιαγιά ήταν η πρώτη που το σκέφτηκε!
Με το να κρατάτε υγρή την ατμόσφαιρα του σπιτιού, βοηθάτε στην αύξηση της θερμοκρασίας, ενώ αποτρέπετε και τη δημιουργία του ξηρού αέρα. Πριν κάνουν την εμφάνισή τους οι υγραντήρες του εμπορίου, η γιαγιά απλά τοποθετούσε ένα κατσαρολάκι στη στόφα της, με λίγο ποτ-πουρί ή φλούδες εσπεριδοειδών.
Τα δωμάτια που δε χρειάζονται χαλιά το καλοκαίρι, όπως η κουζίνα, μπορούν να επωφεληθούν πολύ από ένα ή δυο χαλιά και μοκέτες το χειμώνα. Ένα μεγάλο ποσοστό της θερμότητας χάνεται από το πάτωμα και η γιαγιά που ήξερε, απλά έστρωνε κάποιες κουρελούδες παραπάνω το χειμώνα.
Flickr / Susan E Adams
Οι ουρανοί στο κρεβάτι δεν τοποθετούνται μόνο για α κάνουν εντύπωση. Στην πραγματικότητα, καλύπτουν ένα σκοπό. Το ανθρώπινο σώμα παράγει πολλή θερμότητα την ώρα που κοιμάται και ο ουρανός τη συγκρατεί. Μπορεί μερικά κρεβάτια βγαλμένα από τη Βικτωριανή εποχή, να μας έμοιαζαν τρομακτικά, όμως κρατούσαν τους φιλοξενούμενους της γιαγιάς ζεστούς και χουχουλιάρικους.