Κυριακή, Ιανουάριος 12 2025
ΕλλάδαΟι μετανάστες δεν επιβιβάστηκαν στο «Λέσβος» επειδή δεν είχε ντουζιέρες

Οι μετανάστες δεν επιβιβάστηκαν στο «Λέσβος» επειδή δεν είχε ντουζιέρες

Συνολικά 61 μετανάστες δέχθηκαν μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής να επιβιβασθούν στο αρματαγωγό πλοίο «Λέσβος» του Πολεμικού Ναυτικού, και να παραμείνουν εκεί όσο θα διαρκέσει η κακοκαιρία αλλά και οι εργασίες ανασύνταξης του καταυλισμού.

Στη Μόρια, όπως είναι γνωστό, πραγματοποιούνται οι καταγραφές των εισερχομένων αλλά και οι διαδικασίες ασύλου. Μέσα στον καταυλισμό λειτουργεί μια άτυπη ιεραρχία με «ηγέτες εθνικών κοινοτήτων». Πρόκειται για μετανάστες διορισμένους από Οργανισμούς και ΜΚΟ που έχουν εμπλακεί στη διαχείριση του καταυλισμού και οι οποίοι έχουν δημιουργήσει δικές τους εσωτερικές δομές εξουσίας.

Όπως υποστηρίζουν στελέχη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, αυτοί έφτασαν εκμεταλλευόμενοι αυτήν την «παραεξουσία» να ελέγχουν ακόμα και το ποιοι θα φτάσουν στην υπηρεσία ασύλου. Όπως καταγγέλλεται από τις ίδιες πηγές, τις τελευταίες μέρες διακινούν και φήμες προκειμένου να κρατήσουν στη Μόρια κόσμο από εθνικές ομάδες στις οποίες ανήκουν ενώ στην ουσία αποτρέπουν τη μεταφορά μεταναστών είτε σε ξενοδοχειακές μονάδες που έχουν ενοικιασθεί είτε τα τελευταία 24ωρα προς το αρματαγωγό «Λέσβος».

Στο εν λόγω πλοίο, διαμαρτύρονται κάποιοι, έχουν διαπιστωθεί μεγάλες καθυστερήσεις στη δημιουργία υποδομών όπως οι ντουζιέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτός ήταν και ο λόγος που κάποιοι που ήρθαν στη Μυτιλήνη για να μείνουν στο πλοίο επέστρεψαν στη Μόρια, αφού για να πλυθούν έπρεπε να επιστρέφουν στη Μόρια και να ξανακατεβαίνουν μετά στο πλοίο.

Στο μεταξύ μεγάλες καθυστερήσεις υπάρχουν από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες όσον αφορά τη μετακίνηση οικογενειών σε ξενοδοχειακές μονάδες και επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων που έχουν ενοικιασθεί. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμα περισσότερα από 400 κρεβάτια αλλά έχουν μετακινηθεί λίγοι περισσότεροι από 200 συνολικά άτομα.

0d3cecef6f7d73aa30667d0d30747a26

Οι μετανάστες που καλούνται να μεταφερθούν σε ξενοδοχεία και επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων δείχνουν απροθυμία όταν διαπιστώνουν ότι αυτά βρίσκονται λίγα χιλιόμετρα μακριά από τη Μόρια. Όπως λένε, δεν θέλουν να βρίσκονται μακριά από τον καταυλισμό φοβούμενοι και αυτοί πως έτσι θα καθυστερήσουν οι διαδικασίες παροχής ασύλου. Μάλιστα χθες επέστρεψαν στη Μόρια από ενοικιαζόμενα δωμάτια που απείχαν περί τα 10 χιλιόμετρα από τον καταυλισμό, 25 άτομα.

Την ίδια ώρα, «μονομερή ενέργεια που βλάπτει ανεπανόρθωτα το νησί» χαρακτηρίζει ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, την άφιξη του αρματαγωγού «Λέσβος», με αφορμή τη χωρίς καμία προσυνεννόηση τοποθέτηση χημικών τουαλετών στο λιμάνι της Μυτιλήνης για την εξυπηρέτηση των φιλοξενουμένων στο πλοίο.

Ο κ. Γαληνός, με επιστολή που έστειλε την Παρασκευή στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, καταγγέλλει το υπουργείο ότι «ενώ αδυνατεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά τον χώρο ευθύνης του (εννοεί τον καταυλισμό της Μόριας), επιχειρεί να επεκτείνει και να συνεχίσει την καταφανώς αποτυχημένη πολιτική του με τραγικές συνέπειες για το νησί της Λέσβου».

Όπως σημειώνει ο κ. Γαληνός προς τον κ. Μουζάλα, «ενώ προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να ξεφύγουμε από τις εικόνες του 2015, για τις οποίες ουδόλως ευθυνόμαστε, φαίνεται ότι επιχειρείτε με τις ενέργειές σας να δημιουργήσετε την ίδια κατάσταση για ακόμα μια φορά. Μάλιστα, εν αναμονή της νέας τουριστικής σεζόν και με την καθημερινή παρουσία εκπροσώπων του διεθνούς Τύπου στο νησί μας, δεν διστάζετε εκβιαστικά και χωρίς καμία ενημέρωση να προβείτε σε μονομερείς ενέργειες που βλάπτουν ανεπανόρθωτα το νησί της Λέσβου».

Σύμφωνα με τον κ. Γαληνό, «η μόνη αποτελεσματική λύση είναι η αποσυμφόρηση της Λέσβου και η διατήρηση του αριθμού των αιτούντων άσυλο που μπορούν να φιλοξενηθούν στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις».

[ethnos]

Τα πιο σημαντικά