Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2024
ΕλλάδαΜάριος Λαζανάς (λοιμωξιολόγος): «Με απειλούν ότι θα μου βγάλουν τα μάτια»

Μάριος Λαζανάς (λοιμωξιολόγος): «Με απειλούν ότι θα μου βγάλουν τα μάτια»

Δέκτης απειλητικών μηνυμάτων από αντιεμβολιαστές και εξωδίκων από επαγγελματικές ομάδες που θίγονται από τις εισηγήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αποκάλυψε ότι έγινε ο Μάριος Λαζανάς.

Υπέρμαχος του εμβολιασμού και της λήψης αυστηρότερων μέτρων στα σχολεία, όπου έχει εισηγηθεί καθολική χρήση της μάσκας, ο γνωστός λοιμωξιολόγος δήλωσε στην ΕΡΤ ότι ο εμβολιασμός είναι «υποχρέωση ψυχής», ειδικά για τους υγειονομικούς που κάνουν αυτό το επάγγελμα γιατί θέλουν να προσφέρουν στον ασθενή και την κοινωνία.

«Στο προηγούμενο κύμα της πανδημίας δέχθηκα απειλητικά τηλεφωνήματα, τα οποία είναι καταγεγραμμένα, σύμφωνα με τα οποία με απειλούσαν ότι θα μου βγάλουν τα μάτια γιατί είμαι νεοταξίτης…

»Να ξέρετε ότι στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων υπάρχουν εξώδικα από επαγγελματικές ομάδες που θεωρούν ότι θίγονται από τα μέτρα», αποκάλυψε στην εκπομπή «Από τις Έξι».

Υποχρέωση ψυχής ο εμβολιασμός για τους υγειονομικούς

Μιλώντας για το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών, ο κ. Λαζανάς δήλωσε ότι «σε όλα τα νοσοκομεία έχει γίνει προσπάθεια να πεισθούν οι συνάδελφοι αυτοί.

»Πρέπει να καταλάβω πώς στράβωσε αυτή η υπόθεση.

»Η λέξη υποχρεωτικότητα δημιούργησε προβλήματα.

»Πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι αυτό είναι μια υποχρέωση ψυχής», δήλωσε ο γνωστός λοιμωξιολόγος – παθολόγος.

«Όλοι οι εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας κάνουν μια δουλειά, την οποία νομίζω ότι θέλουνε, με κύριο στόχο της εργασίας τους την προσφορά προς τον ασθενή, προς την κοινωνία, προς τη δημόσια υγεία.

»Όλη αυτή η προσφορά είναι συνυφασμένη με τους εμβολιασμένους.

»Όποιος εργάζεται στο χώρο Υγείας είναι εμβολιασμένος για όλα τα λοιμώδη νοσήματα», επισήμανε ο κ. Λαζανάς και πρόσθεσε:

«Δεν μπορώ να καταλάβω πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο να είμαστε δύο στρατόπεδα, οι εμβολιασμένοι και οι μη».

Να παρέμβει ο Εισαγγελέας και οι Σύλλογοι

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ανεμβολίαστοι δεν είναι στον ιατρικό χώρο και τα στατιστικά δείχνουν ότι οι περισσότεροι ιατροί έχουν εμβολιαστεί, αλλά στο υπόλοιπο νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό που κρατά αρνητική στάση έναντι των εμβολίων λόγω φόβου.

«Βασικό κριτήριο είναι ο φόβος ότι τα εμβόλια δεν είναι ιδιαίτερα δοκιμασμένα, ότι μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες οι οποίες δεν έχουν φανεί και είναι κάποιοι οι οποίοι επηρεάζονται από διάφορες θρησκοληψίες και απόψεις ότι υπάρχει εκμετάλλευση από τις εταιρείες που φτιάχνουν τα εμβόλια».

Σε ό,τι αφορά τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες, «που υπάρχουν αλλά είναι σπάνιες», όπως είπε «είναι λιγότερες από τις ανεπιθύμητες ενέργειες που δημιουργεί η νόσος».

Επανερχόμενος στο θέμα των εμβολιασμών, ο κ. Λαζανάς επισήμανε ότι μεγάλη ευθύνη έχουν και ορισμένοι γιατροί που εκφράζουν απόψεις που δεν είναι σωστές.

«Έχουν βγει καθηγητές που λένε ότι το εμβόλιο είναι προϊόν βιολογικού πολέμου και ένας φαρμακοποιός από την Πάτρα που είπε ότι γίνονται κλινικές μελέτες με πλασέμπο (placebo) και εμβόλια, που είναι απαράδεκτα.

»Πρέπει να παρέμβει ο Εισαγγελέας, οι Πρυτανικές Αρχές και οι Σύλλογοι και αυτές οι ψευδείς φωνές να σταματήσουν».

Εισήγηση για πρόσθετα μέτρα στα σχολεία

Αναφορικά με τα σχολεία ο γνωστός λοιμωξιολόγος συμφώνησε ότι πρέπει να ανοίξουν.

«Η δια ζώσης μάθηση δεν μπορεί να αντικατασταθεί με την διαδικτυακή» αν και, όπως διευκρίνισε πολλά παιδιά, στην Αμερική, έχουν νοσήσει και πολλά εξ αυτών έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ.

«Τα άτομα που προσβάλλονται αυτή την στιγμή από κορωνοϊό είναι κυρίως άτομα που έχουν παιδιά στην οικογένειά τους, τα οποία έχουν προσβληθεί από τις συναθροίσεις είτε στις παιδικές χαρές είτε σε διάφορες άλλες εκδηλώσεις και από τους εφήβους που γυρνάνε από τις διακοπές τους».

Όπως επισήμανε, έχει εισηγηθεί να ληφθούν πρόσθετα μέτρα στα σχολεία και συγκεκριμένα:

«Να γίνονται περισσότερα τεστ στα παιδιά και καθιέρωση περισσότερο της μάσκας στα σχολεία, ακόμα και στο παιχνίδι και στα διαλείμματα.

»Πρέπει επίσης να βοηθήσουν και οι δάσκαλοι και καθηγητές και να εμβολιαστούν».

Τα πιο σημαντικά