Τα σούπερ μάρκετ στην Αγγλία δεν βάζουν τα αυγά στο ψυγείο, αλλά θα τα βρείτε στα ράφια δίπλα στις κονσέρβες.
Αντίθετα, στην Αμερική τα αυγά τοποθετούνται στα ψυγεία δίπλα στα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το βούτυρο, το γάλα και το γιαούρτι.
Οι διαφορετικές συνθήκες αποθήκευσης είναι αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο τα αυγά εκτρέφονται στην Αμερική και σε χώρες της Ευρώπης.
Στην Αμερική για να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης από σαλμονέλα, τα αυγά πλένονται και ψεκάζονται με ένα χημικό απολυμαντικό προτού πωληθούν στο κοινό. Τα καθαρά αυγά διατηρούνται σε χαμηλές θερμοκρασίες για να αποτραπεί η ανάπτυξη βακτηρίων.
Στην Ευρώπη το θέμα της σαλμονέλας αντιμετωπίζεται διαφορετικά. Τα αυγά δεν πλένονται, οπότε δεν χρειάζεται να διατηρηθούν σε χαμηλή θερμοκρασία, αφού προτεραιότητα είναι η παραγωγή καθαρών αυγών κατά την διαδικασία της συλλογής, αντί να προσπαθούν να τα καθαρίσουν αργότερα, σύμφωνα με τις Αρχές για την προστασία των τροφίμων στην Ιρλανδία. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της καλής διαχείρισης και υγιεινής του πτηνοτροφείου.
Η πτηνοτροφία και το πλύσιμο αυγών στις ΗΠΑ
Στην Αμερική προτιμώνται τα μεγάλα πτηνοτροφία σε σχέση με τα συστήματα ελευθέρας βοσκής που χρησιμοποιούνται στην Μεγάλη Βρετανία. Αυτό το εργοστασιακό περιβάλλον έχει ως αποτέλεσμα να παράγονται περισσότερα αυγά σε πιο μικρή περιοχή, αλλά ταυτόχρονα κάνει τα αυγά πιο ευαίσθητα στην σαλμονέλα, ακόμα και αν υπάρχουν καλές συνθήκες υγιεινής. Τα βακτήρια μπορεί να μεταφερθούν από την κότα στο εσωτερικό του αυγού ή να πάει στο εξωτερικό του κελύφους του αυγού, όταν αυτό έρχεται σε επαφή με τα περιττώματα της κότας.
REUTERS/Mike Blake
Για να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης, τα αυγά μεταφέρονται απευθείας από το κοτέτσι σε έναν ιμάντα μεταφοράς, που θα τα μεταφέρει μέσω μια ροδέλας πριν ψεκαστούν. Είναι πολύ σημαντικό τα αυγά να καθαρίζονται σωστά διαφορετικά η διαδικασία μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για ανάπτυξη των βακτηρίων.
“Το να ψεκάζεις ένα βρώμικο κέλυφος δημιουργεί υγρασία στην οποία τα βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν και να εισχωρήσουν μέσα στο κέλυφος”, εξηγεί το εγχειρίδιο USDA για την ταξινόμηση των αυγών. Στο εγχειρίδιο αναφέρεται, ότι τα αυγά πρέπει να μεταφέρονται απευθείας σε ένα δωμάτιο με θερμοκρασία 7,2 βαθμούς Κελσίου ή χαμηλότερη.
Όταν ένα αυγό κρυώσει θα πρέπει να παραμείνει σε χαμηλή θερμοκρασία, γιατί διαφορετικά μπορεί να ιδρώσει “διευκολύνοντας την ανάπτυξη βακτηρίων που θα μπορούσαν να μολύνουν το αυγό”, σύμφωνα με την Ένωση Παραγωγών Αυγών. Η Ένωση αναφέρει, ότι τα αυγά δεν πρέπει να παραμένουν έξω από το ψυγείο πάνω από δυο ώρες.
Πρακτικές εκτροφής και υγιεινής στην Ευρώπη
Στην Ευρώπη το πλύσιμο των αυγών είναι παράνομο, επειδή πιστεύεται ότι η διαδικασία αυτή βλάπτει το εξωτερικό στρώμα του κελύφους του αυγού, καθιστώντας ευκολότερο για τα βακτήρια να διεισδύσουν στο εσωτερικό του αυγού.
Επίσης, ένας ακόμη λόγος που το πλύσιμο και η κατάψυξη των αυγών δεν χρησιμοποιείται στην Αγγλία είναι, ότι δεν ανησυχούν πολύ για την σαλμονέλα, αφού οι αγρότες άρχισαν να εμβολιάζουν τις κότες τους από το 1997, όταν πολλοί άνθρωποι αρρώστησαν από τα βακτήρια.
REUTERS/Nigel Roddis
Αν και ο εμβολιασμός έχει συνδεθεί με μια ταχεία μείωση των κρουσμάτων σαλμονέλας στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι Αρχές στις ΗΠΑ δεν έχουν λάβει ακόμα κάποια εντολή για εμβολιασμό των πουλερικών τους. Το 2010, ο Οργανισμός Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων ανέφερε, ότι δεν θα απαιτήσει νόμιμα τον εμβολιασμό όλων των πουλερικών, επειδή “δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία για να συμπεράνουμε, ότι ο εμβολιασμός κατά της σαλμονέλας θα αποτρέπει τους ανθρώπους από το να αρρωστήσουν”, ανέφεραν οι New York Times. Επίσης, οι πτηνοτρόφοι παραπονέθηκαν, ότι θα ήταν ακριβό. Αντίθετα, ο Οργανισμός ελέγχει την απειλή της σαλμονέλας μέσω τακτικών ελέγχων, πρότυπα ψύξης και αυστηρούς υγειονομικούς κώδικες στα πτηνοτροφεία.
Στην Ευρώπη, στόχος είναι να αποφευχθούν τα βρώμικα αυγά από την αρχή. Υπάρχει μια πρόταση που δεν επιτρέπει τον καθαρισμό των αυγών στην Ευρωπαική Ένωση που θα μπορούσε να βοηθήσει στην διατήρηση των καλών πρακτικών εκτροφής στα αγροκτήματα, αναφέρει ο Μαρκ Φίλντερ, εμπειρογνώμονας μικροβιολογίας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Kingston του Λονδίνου. Όσον αφορά την θερμοκρασία, αναφέρει ότι θα πρέπει τα διατηρούνται σε μια θερμοκρασία μεταξύ 17 και 23 βαθμών κελσίου.