Η Αμάλ, το παιδί του πολέμου δεν είναι καλοδεχούμενο στο δήμο Μετεώρων
Αρνητικά κατά πλειοψηφία τοποθετήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο Μετεώρων στην επίσκεψη της κούκλας Αμάλ στην περιοχή του Καστρακίου, μετά από σχετική εισήγηση της δημοτικής αρχής.
Η Μικρή Αμάλ, που στην γλώσσα της η λέξη «Αμάλ» σημαίνει «ελπίδα», είναι στην πραγματικότητα, μία μεγάλη μαριονέτα με ύψος 3,5 μέτρα, η οποία αντιπροσωπεύει εκατομμύρια παιδιά-πρόσφυγες, πολλά από αυτά χωρισμένα από τις οικογένειές τους. Το μεγάλο ύψος της προκαλεί την προσοχή μας ακριβώς για να μας αφυπνίσει για το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνουν οι πρόσφυγες.
Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στη συνεδρίαση του Σώματος, πολλές φορές ο δήμαρχος Μετεώρων, Θεόδωρος Αλέκος, μίλησε για «μουσουλμάνα κούκλα», προτάσσοντας ένα ζήτημα που ουδέποτε έθιξαν οι διοργανωτές του καλλιτεχνικού δρώμενου.
Η Αμάλ, που σημαίνει Ελπίδα, είναι μια προσφυγοπούλα 9 ετών που διασχίζει 8 χώρες και πραγματοποιεί στάση σε περισσότερες από 70 ευρωπαϊκές πόλεις, στις οποίες πραγματοποιούνται καλλιτεχνικές εκδηλώσεις από τοπικές καλλιτεχνικές ομάδες, με στόχο την ευαισθητοποίηση και το διάλογο μέσα από την τέχνη για την τραγωδία του πολέμου και την περιπέτεια του ξεριζωμού.
Μιλώντας σήμερα στο «Θεσσαλικό Περισκόπιο» ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Μετεώρων, Δημήτρης Λύπας, επισήμανε ότι από παραδρομή ο δήμαρχος εστίασε σε ένα θρησκευτικό ζήτημα («μουσουλμάνα κούκλα), υπογράμμισε ότι η δημοτική αρχή έχει ευαισθησίες σε θέματα ασυνόδευτων προσφυγόπουλων και δήλωσε ότι δεν δέχονται να κάνει στάση η Αμάλ στο Καστράκι για να αποφευχθεί ο τοπικός διχασμός. Ερωτηθείς σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα επέρχονταν ο διχασμός ο κ. Λύπας τόνισε ότι ο πρόεδρος και το πενταμελές συμβούλιο του Καστρακίου, όπου θα έκανε στάση η κούκλα, είχαν αντιρρήσεις και, συνεπώς, ως δημοτική αρχή έπρεπε να εισακούσουν την τοπική κοινωνία της περιοχής.
Τόνισε ότι για δύο λόγους δεν δέχονται την διέλευση της Αμάλ. Ο ένας αφορά στην ιερότητα του χώρου και ο δεύτερος στην πανδημία. Δεν εξήγησε επαρκώς πώς θα βεβηλωνόταν η ιερότητα του χώρου από μία κούκλα που συμβολίζει το δράμα και τον ξεριζωμό μικρών παιδιών, δέχθηκε βέβαια ότι ουδέποτε οι διοργανωτές κατέθεσαν αίτημα για τη διέλευση της κούκλας από κάποιο από τα μοναστήρια, παραδέχθηκε ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων έδωσε έγκριση για το πέρασμα της Αμάλ, ωστόσο επέμεινε στην ιερότητα του χώρου.
Να σημειωθεί ότι το χορό των αντιδράσεων ξεκίνησε η Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων και ο Σύλλογος Μετεώρων Λιθόπολις.