Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2024
επικαιpότnταΘέρισαν την πρώτη σοδειά βιομηχανικής κάνναβης στο Τυχερό Έβρου.

Θέρισαν την πρώτη σοδειά βιομηχανικής κάνναβης στο Τυχερό Έβρου.

Άρχισε η συγκομιδή της πρώτης σοδειάς βιομηχανικής κάνναβης στο Τυχερό του Ν. Έβρου. Η σπορά έγινε σε δύο αγροτεμάχια έκτασης έξι και δύο στρεμμάτων αντίστοιχα και είχε κατά κύριο λόγο «πειραματικό» χαρακτήρα.

Οι ιδιοκτήτες των αγροτεμαχίων είναι μέλη της ΚοινΣΕπ «Θεογένης» που εδρεύει στο Τυχερό του Έβρου και είναι μία από τις πρώτες ΚοινΣΕπ στην Ελλάδα, που αποφάσισαν να δοκιμάσουν την καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης μετά την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ, στις αρχές του τρέχοντος έτους.

«Τα φυτά έχουν φτάσει σε ύψος τα 2.5 μέτρα» λέει μιλώντας στο «R» o πρόεδρος της ΚοινΣΕπ «Θεογένης», Σπύρος Δέδογλου, και εξηγεί: «Κανονικά, μπορούν να φτάσουν έως και τα 4 μέτρα. Όμως, εμείς σπείραμε αργά -στις 3 Ιουλίου- επειδή υπήρχαν διάφορα γραφειοκρατικά θέματα, καθώς η σπορά της βιομηχανικής κάνναβης επιτρέπεται φέτος για πρώτη φορά». 

Η πρώτη εντύπωση που έχουν τα μέλη του «Θεογένη» πάντως, είναι πολύ θετική. Εκτιμούν ότι η καλλιέργεια της κάνναβης θα προσελκύσει πολλούς αγρότες στη νέα καλλιεργητική περίοδο, καθώς όπως λέει ο κος Δέδογλου, η ΚοινΣΕπ δέχεται συνεχώς μηνύματα ενδιαφερομένων – κάποιοι μάλιστα έχουν ήδη αποφασίσει και ποια αγροτεμάχια τους θα διαθέσουν για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια.

«Η καλλιέργεια της κάνναβης θα πάει πολύ καλά», λέει ο κος Δέδογλου, «η κάνναβη ευδοκιμεί όπου ευδοκιμεί και το καλαμπόκι. Και ως γνωστόν, τα εδάφη του Έβρου είναι από τα καλύτερα για την καλλιέργεια καλαμποκιού – άρα και κάνναβης». 

Το μεγάλο στοίχημα που καλείται να κερδίσει όμως ο «Θεογένης» είναι η κατασκευή μεταποιητικής μονάδας στο Τυχερό. «Δεν φτάνει μόνο να καλλιεργήσουμε πολλά στρέμματα. Πρέπει να κάνουμε τη μεταποίηση εδώ στον τόπο μας» υποστήριζει ο κος Δέδογλου και αναφέρει πώς ήδη υπάρχει ενδιαφέρον ιδιωτών για την κατασκευή της μονάδας. Η μονάδα φυσικά δεν θα εξυπηρετεί μόνο τις σοδειές του Τυχερού, αλλά μπορεί να απορροφά όλη τη σοδειά της Θράκης, εφόσον η βιομηχανική κάνναβη προτιμηθεί και από άλλες περιοχές.

Προς το παρόν πάντως, στο Τυχερό θα γίνει ένα ελαιοτριβείο στο οποίο θα παραχθεί λάδι β. κάνναβης από τη φετινή σοδειά, μέρος της οποίας θα διατηρηθεί και για την παρασκευή τοπικής μπίρας που ετοιμάζει παράλληλα ο «Θεογένης» (μπίρα με άρωμα καννάβης και πεπονιού «Χρυσή Κεφαλή»). Τα στελέχη των φυτών της φετινής σοδειάς όμως δεν θα αξιοποιηθούν καθώς δεν συμπλήρωσαν την πλήρη ανάπτυξη τους και η αποστολή τους σε μεταποιητική μονάδα κρίνεται μη συμφέρουσα. Η επεξεργασία του στελέχους του φυτού όμως είναι η «βαριά βιομηχανία» εξ ου και η πρόθεση για την κατασκευή της μεταποιητικής μονάδας από τα μέλη της ΚοινΣΕπ.

Η βιομηχανική κάνναβη έχει πολλαπλές χρήσεις (βιομηχανία, ιατρική, ένδυση κλπ). Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται και η παραγωγή «πράσινης» ενέργειας. Σύμφωνα με τον κο Δέδογλου έχουν γίνει επαφές και με το ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) για να εξεταστεί το ενδεχόμενο δημιουργίας μονάδας παραγωγής ενέργειας από κάνναβη στο Τυχερό, ενώ υπάρχει και εξαγωγικό ενδιαφέρον για τα προϊόντα που θα παράξει ο «Θεογένης» από τη Γερμανία.

// Η καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης ήταν νόμιμη στην Ελλάδα έως το 1950. Η χώρα μας έχει μακρά παράδοση στην καλλιέργεια του συγκεκριμένου φυτού, για το οποίο λίγα πράγματα είναι γνωστά σήμερα. Στο infographic που ακολουθεί, σας συστήνουμε το «δαιμονοποιημένο» φυτό, με τις άπειρες χρήσεις. 

Τα πιο σημαντικά