Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2024
διάφορα3 λόγοι που δεν έχουμε αυτοπεποίθηση και πώς μπορούμε να την αποκτήσουμε

3 λόγοι που δεν έχουμε αυτοπεποίθηση και πώς μπορούμε να την αποκτήσουμε

Η Μέλανι Γκρίνμπεργκ, ψυχολόγος και συγγραφέας πολλών βιβλίων, έχει γράψει ένα άρθρο για το περιοδικό Psycology Today για τις αιτίες της έλλειψης αυτοπεποίθησης. Η ίδια πιστεύει, ότι υπάρχουν 3 βασικοί λόγοι για αυτό το πρόβλημα. Κάθε ένας από αυτούς τους λόγους μπορεί να ξεπεραστεί με επιτυχία, αλλά πρώτα θα πρέπει να κατανοήσουμε τα βαθύτερα αίτια των φόβων μας.

Δείτε παρακάτω τους 3 λόγους που δεν έχουμε αυτοπεποίθηση και τρόπους να τους ξεπεράσουμε.

hbjhb

Οι ακαδημαικοί που έχουν διεξάγει έρευνα για το φαινόμενο της ευτυχίας έχουν ανακαλύψει το εξής: ο βαθμός της ευτυχίας που βιώνουμε εξαρτάται 40% από πρόσφατα γεγονότα που έχουν συμβεί στην ζωή μας. Το τέλος μιας σχέσης, ο θάνατος κάποιου αγαπημένου προσώπου, η απόλυση από την δουλειά ή κάποια ασθένεια, επιδρούν στην αξιολόγηση του εαυτού μας και μπορούν να μειώσουν την αυτοπεποίθησή μας.

Ο ψυχολόγος Γκάι Γουίντς, υποστηρίζει, ότι οι άνθρωποι που έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση υποφέρουν για τις αποτυχίες τους για πολύ περισσότερο καιρό.

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε, ότι η αποτυχία είναι μέρος της ζωής. Πριν γίνει Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Αβραάμ Λίνκολν έχασε την δουλειά του και μετά δεν μπόρεσε να εκλεγεί για δεύτερη φορά στο Κογκρέσο. Αν ένας άνθρωπος καταφέρει να επιτύχει τους στόχους του παρά τις αποτυχίες, αυτό λειτουργεί ως εξαιρετικό κίνητρο για να ξεπεράσει την έλλειψη αυτοπεποίθησης.

Πώς να ξεπεράσετε την έλλειψη αυτοπεποίθησης που οφείλεται στην αποτυχία:

  • Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να προσαρμοστεί στις καινούργιες συνθήκες.
  • Συζητήστε για τις αποτυχίες σας με ανθρώπους που εμπιστεύεστε.
  • Μην απομονώνετε τον εαυτό σας.
  • Μιλήστε περισσότερο με τους φίλους και την οικογένειά σας για να αποσπάσετε την προσοχή σας από τις αρνητικές σκέψεις.
  • Μην τα παρατήσετε. Συνεχίστε πεισματικά να προσπαθείτε να επιτύχετε τους στόχους σας.
  • Να είστε έτοιμοι να να υιοθετήσετε μια καινούργια στρατηγική.

 

ujvhg

Πολλοί από εμάς δικαιολογημένα φοβόμαστε να καταστάσεις, στις οποίες θα πρέπει να μιλήσουμε με ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε. Ανησυχούμε, ότι οι άνθρωποι θα μας αξιολογήσουν αρνητικά, δίνοντας περισσότερη σημασία στα αρνητικά μας χαρακτηριστικά και αυτό μας προκαλεί έλλειψη αυτοπεποίθησης.

Οι περισσότεροι έχουμε βιώσει μια αρνητική εμπειρία σε κάποια κοινωνική μας συναναστροφή, την οποία έχουμε εκλάβει ως απόρριψη. Ο φόβος αυτός μπορεί να είναι πιο βαθύς, αν οι γονείς μας συνέκριναν με άλλους γύρω μας ή ήταν πολύ επικριτικοί.

Κατά κανόνα, αυτή η εκδήλωση έλλειψης αυτοπεποίθησης στηρίζεται σε μια διαστρεβλωμένη αντίληψη του πόσο ενδιαφέρονται οι άλλοι για την προσωπικότητά μας. Συνήθως, οι άνθρωποι είναι τόσο απορροφημένοι με τον εαυτό τους, που δημιουργούν μια εντύπωση για τους άλλους που δεν είναι πολύ αρνητική ή επικριτική. Όταν οι άνθρωποι σχηματίζουν μια γνώμη για έναν άλλον άνθρωπο, συχνά αυτό γίνεται με σκοπό να βελτιώσουν την δική τους αξιολόγηση για τον εαυτό τους.

Πώς να ξεπεράσετε τον φόβο της κοινωνικής αλληλεπίδρασης:

  • Θέστε ρεαλιστικούς στόχους για τον εαυτό σας.
  • Υπενθυμίζετε συνεχώς στον εαυτό σας τα προτερήματά σας.
  • Αν πρέπει να μιλήσετε με ανθρώπους που δεν γνωρίζετε καλά, σκεφτείτε και επεξεργαστείτε κάποια θέματα συζήτησης από πριν.
  • Αν προσπαθήσετε να αποφύγετε την κοινωνική αλληλεπίδραση, τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα. Πηγαίντε σε πάρτι ή βγείτε ραντεβού ακόμα και αν αισθάνεστε πολύ αγχωμένοι. Η εμπειρία είναι πολύ σημαντική και θα έρθει μόνο με την εξάσκηση.

hbjans

Μερικοί άνθρωποι θέτουν πολύ υψηλά πρότυπα για τον εαυτό τους σε ό,τι κάνουν. Είναι πεπεισμένοι πως πρέπει να είναι οι καλύτεροι σε όλους τους τομείς με τους οποίους καταπιάνονται. Δυστυχώς, όμως, στην ζωή δεν έρχονται όλα όπως τα θέλουμε και δεν εξαρτώνται όλα από εμάς.

Αν νιώθετε συνεχώς απογοητευμένοι, επειδή δεν είστε τόσο τέλειοι όσο θα θέλατε, μια μέρα θα βρεθείτε με μηδαμινή αυτοπεποίθηση.

Πώς να καταπολεμήσετε την τελειομανία:

  • Κρίνετε τον εαυτό σας σύμφωνα με τις προσπάθειες που καταβάλετε για κάτι και όχι σύμφωνα με το αποτέλεσμα.
  • Αναρωτηθείτε, αν ήσασταν 10% πιο τέλειοι σε κάθε τομέα της ζωής σας, θα είχατε το αποτέλεσμα που θέλετε; Αν όχι, τότε δεν έχει νόημα να ξοδεύετε τον χρόνο και την ενέργειά σας.
  • Η τελειομανία στηρίζεται στην αρχή “όλα ή τίποτα.” Προσπαθήστε να καταλάβετε, ότι στην ζωή δεν είναι όλα μαύρο ή άσπρο.
  • Η αυτο-αξιολόγηση των τελειομανών δεν είναι ποτέ σταθερή. Συνήθως, νιώθουν ευχαριστημένοι με τον εαυτό τους, όταν όλα πάνε σύμφωνα με τα σχέδιά τους. Μάθετε να αγαπάτε τον εαυτό σας ό,τι και αν συμβαίνει.

Πηγή: Psychology Today

 

Τα πιο σημαντικά