Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2024
Ελλάδα«Καταπέλτης» η Λινού: «Δεν παίρνουν την ευθύνη να εμβολιάσουν τους μετανάστες»

«Καταπέλτης» η Λινού: «Δεν παίρνουν την ευθύνη να εμβολιάσουν τους μετανάστες»

H κυβέρνηση μιλάει για ατομική ευθύνη τη στιγμή που κωφεύει για την κατάσταση στα ΜΜΜ και στα ΚΥΤ

Το «φλέγον» θέμα του εμβολιασμού κοινωνικών ομάδων για τις οποίες η κυβέρνηση κωφεύει, έθιξε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού.

Το πρόγραμμα του εμβολιασμού της κυβέρνησης έχει αφήσει «εκτός» όπως όλα δείχνουν έως τώρα τον εμβολιασμό των μεταναστών και των Ρομά οι οποίοι ζουν κάτω από συνθήκες μεγάλου συνωστισμού και χωρίς να διατηρούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Παρά τη μεγάλη διασπορά που παρουσιάστηκε στις δομές φιλοξενίας και τα ΚΥΤ, ο Νίκος Σύψας είχε δηλώσει με θράσος πριν από μερικούς μήνες ότι οι «μετανάστες δεν κινδυνεύουν, γιατί είναι νέοι». Μια δήλωση που προκάλεσε σάλο και που τελικά καταρρίφθηκε από τους ίδιους τους επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι η διασπορά της πανδημίας έχει επίκεντρο τις νεαρές ηλικίες.

Δεν έκαναν τίποτα για μετανάστες και ΜΜΕ

Τη στιγμή που η κυβέρνηση εξακολουθεί να ρίχνει το «βάρος» των ευθυνών στους νέους, όπως υπογράμμισε η Αθηνά Λινού, δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που επικρατούν σκηνές «χάους» και ούτε τολμά να πάρει την ευθύνη για τον εμβολιασμό νόμιμων και παράτυπων μεταναστών: «Μιλάμε για την έννοια της ατομικής ευθύνης και ταυτόχρονα συνωστίζονται τα παιδιά και οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία. Η κυβέρνηση δεν παίρνει την πολιτική ευθύνη να εμβολιάσει στο δρόμο όλους τους μετανάστες, νόμιμους και παράνομους. Χρειάζεται ενεργητική προσπάθεια» τόνισε η καθηγήτρια μιλώντας στο Mega.

Η Αθηνά Λινού σημείωσε ότι η κυβέρνηση ουσιαστικά δεν έχει ασχοληθεί με την σωστή ενημέρωση των πολιτών: «Η Λινού και η κάθε Λινού είναι εξειδικευμένη σε ορισμένα πράγματα. Υπάρχει ειδικότητα που ασχολείται με την επικοινωνία και τη συμπεριφορά στην υγεία. Αν ήταν τόσο απλό να αλλάξουμε συμπεριφορές, δε θα είχαμε κάπνισμα, δε θα είχαμε αλκοολισμό, δεν θα είχαμε ναρκωτικά. Είναι θέμα τεχνικών για την αλλαγή συμπεριφοράς, όχι θέμα γνώσης. Σε αυτό το κομμάτι υπολείπονται όλες οι χώρες του κόσμου, και εμείς πολύ περισσότερο. Υπάρχουν ειδικοί επικοινωνιολόγοι που ασχολούνται με θέματα υγείας και συμπεριφοράς, αλλά δεν αξιοποιήθηκαν. Αν είχαμε αναθέσει κάποιες μελέτες, θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε με κέντρα του εξωτερικού, να δούμε τι πείθει περισσότερο τον κόσμο» υπογράμμισε.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του καθηγητή Φαρμακολογίας του ΑΠΘ Δημήτρη Κούβελα, ο οποίος στάθηκε ενάντια στον εμβολιασμό των νέων ατόμων που δεν είναι στις ομάδες υψηλού κινδύνου, η κα. Λινού δήλωσε ότι υπάρχει κίνδυνος να χάσουν τη ζωή τους ακόμα και 40άρηδες: «Η επιστημονική κοινότητα βεβαίως και φέρει ευθύνη. Εγώ με χαρά να αντικρούσω όσα είπε ο κ. Κούβελας. Υπάρχει μια μικρή ομάδα ηλικιών που ανάλογα και με το εμβόλιο, ωφελούνται λιγότερο από το εμβόλιο. Αλλά σε όλους άνω των 40 ετών υπάρχει κίνδυνος ακόμα και να χάσουν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό. Σε αυτά ή τα νεότερα παιδιά πρέπει να πούμε ότι πρέπει να εμβολιαστούν όχι μόνο για να προστατεύσουν τον εαυτό τους, αλλά επειδή κινδυνεύουν και οι γύρω τους».

Η μετάλλαξη Δέλτα και ένα πιθανό νέo lockdown

Αναφορικά με τη μετάλλαξη Δέλτα, η καθηγήτρια τόνισε ότι έχει διπλάσια δυνατότητα μετάδοσης και ότι πρέπει να προωθηθεί ο εμβολιασμός και η τήρηση των μέτρων: «Κινδυνεύουμε αν δεν προωθήσουμε ταυτόχρονα και τον εμβολιασμό και την εφαρμογή μέτρων προστασίας. Η μετάλλαξη Δέλτα έχει διπλάσια δυνατότητα μετάδοσης από την αρχική. Ουσιαστικά είμαστε όπως στην αρχή της πανδημίας και έχουμε αρχίσει και δεν εφαρμόζουμε μέτρα που δεν κοστίζουν. Η μάσκα δεν κοστίζει, η τήρηση των αποστάσεων δεν κοστίζει. Χρειάζεται γρήγορα να πάρουμε μέτρα, γιατί το Σεπτέμβριο τα παιδιά επιστρέφουν στα σχολεία».

Επιπλέον, σχολιάζοντας την πιθανότητα ενός νέου lockdown από Σεπτέμβριο, τη στιγμή που επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και δεν το αποκλείουν παρά το γεγονός ότι πολιτικά πρόσωπα το αρνούνται μέχρι στιγμής, η κα. Λινού δήλωσε: «Ελπίζω όντως να μπορέσουμε να αποφύγουμε ένα νέο lockdown. Πιστεύω ότι όλοι συμπολίτες μας θα πάρουν μέτρα. Το αν θα γίνουν τοπικά lockdown θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας. Τώρα παλεύουμε για να μην έχουμε έξαρση πουθενά. Αυτή τη στιγμή πρέπει να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε να ασχοληθούμε και με τα προβλήματα ψυχικής υγείας».

Τα πιο σημαντικά