Συγκίνησε όλη τη χώρα η τραγική είδηση του θανάτου της μικρής Αναστασίας Τριανταφυλλάκη, της 7χρονης κοπέλας, που πάλευε με μια σπάνια μορφή παιδικού καρκίνου και τελικά έφυγε τα ξημερώματα στον ύπνο της…
Η μικρή που ήταν ανιψιά της Έρρικας Πρεζεράκου έδωσε τη μάχη της αλλά δεν τα κατάφερε…
Η μητέρα της μικρής, Ξένια Πρεζεράκου, με ανάρτησή της στα social media έκανε γνωστό τον θάνατο του παιδιού τονίζοντας πως «πάλεψε όσο λίγοι, ήταν πάντα αισιόδοξη και έδωσε γερή μάχη με το χειρότερο είδος καρκίνου που έχει υπάρξει ποτέ».
Λίγες ώρες πριν τον χαμό της ο μπαμπάς της Ηλίας Τριανταφυλλάκης, δημοσίευσε ένα συγκλονιστικό κείμενο για τη μάχη που έδινε όλο αυτό το διάστημα η 7χρονη με τον καρκίνο.
Το κείμενο του πατέρα της 7χρονης Αναστασίας:
«Της πήρες την ακοή, τις κάναμε καρδιές για να τις δείξουμε ποσό την αγαπάμε, της πήρες την αριστερή πλευρά , περπατούσε και ανέβαινε τις σκάλες με ένα χέρι και ένα πόδι, της πήρες την ομιλία, μας έκανε σχήματα με το χέρι , της πήρες το χαμόγελο, μας έλεγε πως χαμογελάει και ας μη φαίνεται.
Πήρες τη χαρά, τη ζωή της , απομονωμένη από τις φίλες της , την οικογένεια της και το σχολείο της, είχε τους δυο γονείς της κοντά να την αγαπάνε και να την φροντίζουν.
Την τελευταία απόλαυση – το φαγητό, έβλεπε μαστερσεφ και ξεχνιόταν και έκανε ασκήσεις να μπορέσει να ξαναφάει.
Έδωσες τον χειρότερο χειμώνα των 150 ετών να πηγαίνει σε ένα παγωμένο σπίτι 15 φορές τη μέρα τουαλέτα.
Αναγκάστηκε να φορέσει πάνες αλλά δε την ένοιαξε γιατί την φρόντιζαν οι γονείς της όπως ήταν μωρό. Δεν ήθελε ποτέ να κάτσει σε παιδικό καρότσι , την έβαλες σε αναπηρικό.
Της άρεσε να πηγαίνει στο μοναστήρι και στην εκκλησία , την έβαλες σε νοσοκομείο να μην μπορεί να βγει. Της άρεσε να φτιάχνει τα μαλλιά της , της πήρες αρκετά. Τώρα πας να της πάρεις την ανάσα της , μόνο έτσι μπορείς να την λυγίσεις. Όμως δεν την κερδίζεις, ότι και να γίνει δεν μπορείς. Το πνεύμα της δε νικιέται…».
DIPG: Η σπάνια μορφή καρκίνου στον εγκέφαλο που είχε η μικρή Αναστασία
Σημειώνεται, πως η μικρή Αναστασία διαγνώστηκε με την πλέον πιο επιθετική μορφή παιδικού καρκίνου -γνωστή και ως DIPG -, διάχυτο γλοίωμα εγκεφαλικού στελέχους, με ιδιαίτερα δυσμενή πρόγνωση.
Το γλοίωμα του εγκεφαλικού στελέχους αναφέρεται γενικά σε όλα τα γλοιώματα που βρίσκονται εκεί. Τυπικά αυτοί οι όγκοι είναι αστροκυττώματα και μπορούν να βαθμολογηθούν από στάδιο Ι έως IV. Λόγω της θέσης τους στο εγκεφαλικό στέλεχος (το οποίο ελέγχει πολλές κρίσιμες λειτουργίες όπως η αναπνοή, η κατάποση και ο καρδιακός ρυθμός), η θεραπεία για αυτούς τους όγκους απαιτεί ορισμένες εκτιμήσεις.
Τα αστροκυττώματα που αναπτύσσονται σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφαλικού στελέχους συμπεριφέρονται πολύ διαφορετικά μεταξύ τους. Γενικά, η σάρωση μαγνητικής τομογραφίας μπορεί να αναγνωρίσει τη συγκεκριμένη περιοχή στο εγκεφαλικό στέλεχος από την οποία προκύπτει ο όγκος. Ο ιστός που λαμβάνεται μέσω βιοψίας κατά την επέμβαση θα επιβεβαιώσει τη διάγνωση και θα επιτρέψει την ανάλυση του ιστού του όγκου για συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (όπως ορισμένες γενετικές μεταλλάξεις) που μπορεί να προσδιορίσουν επακριβώς τις επιλογές θεραπείας.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Επειδή το γλοίωμα του εγκεφαλικού στελέχους αναπτύσσεται γρήγορα, τα συμπτώματα μπορεί να αναπτυχθούν γρήγορα, κατά τη διάρκεια ημερών ή εβδομάδων. Αυτοί οι όγκοι μπορούν να επηρεάσουν τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου, οδηγώντας σε κοινά συμπτώματα που περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
- Ανωμαλίες στην κίνηση των ματιών
- Αδυναμία μιας πλευράς του προσώπου
- Μούδιασμα ή αδυναμία των άκρων
- Δυσκολία στην ισορροπία
- Πονοκέφαλοι
- Ναυτία
ΑΙΤΙΕΣ
Τα γλοιώματα του εγκεφάλου εμφανίζονται συνήθως σε παιδιά, αλλά μπορεί να βρεθούν περιστασιακά σε ενήλικες. Οι όγκοι του εγκεφάλου αντιπροσωπεύουν το 11% των πρωτοπαθών όγκων στον εγκέφαλο σε παιδιά και εφήβους.
Για τους περισσότερους ασθενείς, η αιτία του γλοιώματος του στελέχους είναι άγνωστη. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές σπάνιες, γενετικές καταστάσεις που μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα ενός ασθενούς να αναπτύξει γλοίωμα του εγκεφάλου. Για παράδειγμα, ασθενείς με νευροϊνωμάτωση τύπου 1 (NF1) μπορεί να είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν γλοιώματα του εγκεφάλου, μεταξύ άλλων όγκων.
ΤΥΠΟΙ
Το γλοίωμα του εγκεφαλικού στελέχους αναφέρεται σε όλους τους υποτύπους των αστροκυττομάτων που εμφανίζονται στο εγκεφαλικό στέλεχος. Ορισμένα γλοιώματα του εγκεφάλου μπορούν να ταξινομηθούν με βάση ορισμένα χαρακτηριστικά ανάπτυξης:
- Γλοίωμα του εγκεφαλικού στελέχους: Αυτοί οι όγκοι αναπτύσσονται πιο αργά και περιορίζονται σε μία περιοχή του εγκεφαλικού στελέχους (συνήθως του μεσεγκεφάλου και του μυελού). Αυτοί οι όγκοι είναι συνήθως ευκολότεροι για θεραπεία και έχουν ευνοϊκότερα αποτελέσματα.
- Diffuse Intrinsic Pontine Glioma (DIPG): Αυτοί οι όγκοι βαθμού IV είναι εξαιρετικά επιθετικοί. Τα κύτταρα του όγκου εξαπλώνονται και εισβάλλουν στον γειτονικό ιστό. Τα DIPG ανήκουν σε μια μεγαλύτερη ομάδα διάχυτων γλοιωμάτων εμφανίζονται στις δομές της μεσαίας γραμμής (συμπεριλαμβανομένου του στελέχους, του θαλαμού και του νωτιαίου μυελού) και έχουν κοινές γενετικές μεταλλάξεις.
Με πληροφορίες από neuroxeirourgiki.gr