Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2024
ΕλλάδαΙωάννης Μάζης: «Ανά πάσα στιγμή μπορεί η Ελλάδα να ανακαλέσει τη συμφωνία...

Ιωάννης Μάζης: «Ανά πάσα στιγμή μπορεί η Ελλάδα να ανακαλέσει τη συμφωνία των Πρεσπών»

Ο Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας, Ιωάννης Μάζης, μίλησε στο Metropolis 95,5 FM και την εκπομπή «Ο Κουρσάρος ξύπνησε νωρίς» για τις εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων και την Ανατολική Μεσόγειο, τις εκατοντάδες παραβιάσεις των Σκοπίων στη Συμφωνία των Πρεσπών και τις διαρκείς προκλήσεις της Τουρκίας.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Για την στάση των Σκοπίων στο Euro 2020 και τη μη προσαρμογή της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας τους στη συμφωνία των Πρεσπών:

«Είχαμε υπογραμμίσει αυτά τα ζητήματα όταν γινόταν η συζήτηση στα υπέρ και τα κατά αυτής της συμφωνίας. Δεν γίνανε σεβαστές οι παρατηρήσεις μας και ήρθε η ώρα να… λουστούμε όλες αυτές τις αδυναμίες της συμφωνίας που έγινε με μια τεράστια ακατανόητη βιασύνη από πλευράς Ελλάδας.

Έπρεπε να δώσουμε εξετάσεις στον διεθνή παράγοντα… ως κυβέρνηση της Αριστεράς και της Προόδου ώστε να παραμείνουμε στην εξουσία κατά το μεγαλύτερο μέρος της θητείας μας και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε έχοντας και εδώ στην περίπτωση των Πρεσπών 130, 140 περιπτώσεις παραβιάσεων αυτής της κατάπτυστης συμφωνίας.

Κάναμε το λάθος, τώρα ήρθε η ώρα να πληρώσουμε. Θα πληρώσουμε. Αλλά μήπως κάποιος σκεφτεί πως εξ αρχής ήταν άκυρη; Γιατί αυτή η συμφωνία έχει τεράστια νομικά κενά που κι εγώ και άλλοι συνάδελφοι έχουμε υπομνήσει. Θα έπρεπε ως κράτος συμβαλλόμενο να ζητήσουμε την αναστολή της, την ακύρωσή της».

Για το αν μπορεί η Ελλάδα να ανακαλέσει τη συμφωνία τώρα:

«Ανά πάσα στιγμή μπορούμε να το κάνουμε. Σαν αφορμή μπορείς να βρεις αυτές τις συνεχείς παραβιάσεις των πλέον βασικών στοιχείων της συμφωνίας».

Για το αν θα πρέπει να αντιδράσει περισσότερο και ουσιαστικότερα η Ελληνική πλευρά:

«Δεν ακούγονται πλέον ούτε κουβέντες και αντιδράσεις. Ακούτε ότι «το κράτος έχει συνέχεια, ότι εμείς είπαμε καλό είναι να μην υπογραφεί, αλλά αν υπογραφεί εμείς θα την τηρήσουμε». Και τώρα τα λένε. Λέγαμε ότι αυτό το πράγμα πρέπει να ακυρωθεί. Το κόμμα της παρούσας κυβέρνησης έλεγε πάντα ότι «αν υπογραφεί η συνθήκη, θα την τηρήσουμε». Άλλο τι λέει ο καθένας βουλευτής στον στενό του κύκλο, άλλο ο Πρωθυπουργός. Θα πρέπει ο κόσμος αυτή τη φορά να κινηθεί αναλόγως.

Θυμάμαι που με ρωτούσαν οι δημοσιογράφοι στις διαδηλώσεις για το αν οι διαδηλώσεις μπορούν να χαράξουν εξωτερική πολιτική και απαντούσα «σαφώς όταν είναι ογκώδεις και μαζικές μπορούν να οδηγήσουν στην αναθεώρηση γραμμών της εξωτερικής πολιτικής». Φτάσαμε εδώ, γιατί εμείς, άδολα, απλά πατριωτικά διαδηλώσαμε, τρέξαμε, μιλήσαμε και αφού μας… καπέλωσαν και έκαναν αυτές τις «πιρουέτες» οι νυν κυβερνώντες σ’ αυτό το μέγιστο εθνικό θέμα, εμείς ξαναγυρίσαμε στον καναπέ μας λέγοντας ότι «κάναμε ότι μπορέσαμε και έτσι είναι τα πράγματα». Όχι. Εδώ πρέπει να πληρώσουν αυτό που κάνουν. Το αντίτιμο πληρώνεται μόλις μας δοθεί η ευκαιρία, πηγαίνουμε στις κάλπες και δεν τους ψηφίζουμε».

Για τις σχέσεις με την Τουρκία και το αν οι συναντήσεις θα βοηθήσουν να αποκλιμακωθεί η κρίση:

«Υπάρχει η διάθεση της Τουρκίας να κρατήσει τις προκλήσεις σε ένα ανεκτό, από πλευράς Αμερικανών, σημείο. Θα κάνει τις παραβιάσεις της, θα βάλει τα ερευνητικά της σκάφη να κάνουν βόλτες ανάμεσα στη Χίο, τη Σύρο και τη Σάμο. Ξέρει ότι η Ελλάδα θα ανεχθεί όλες αυτές τις κινήσεις διότι ουσιαστικά επιθυμεί ένα ήσυχο καλοκαίρι για να μαζέψει χρήματα από τον τουρισμό και θα αδιαφορήσει για τις προκλήσεις. Η Τουρκία λέει ότι «θα τις κάνω τις προκλήσεις για να θυμούνται οι Έλληνες και η διεθνής κοινότητα ποιες είναι οι απαιτήσεις μου». Βάζει τον κ. Τσαβούσογλου να έρθει με αγκαλιές, χαμόγελα και φιλιά, αλλά και να δώσει συνέντευξη και να καταθέσει όλη την λίστα των απαιτήσεών της απέναντι στην Ελλάδα. Πως αντιδρά η Ελλάδα; Απαγορεύει στους δημοσιογράφους να ενημερωθούν για το τι ειπώθηκε ανάμεσα σε Τσαβούσογλου-Δένδια, δεν γίνεται συνέντευξη Τύπου, αλλά γίνονται δείπνα με αγκαλιές, φιλιά και αγάπες για να δημιουργηθεί το… θεατρικά καλό κλίμα, ώστε στη σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Έλληνας Πρωθυπουργός με τον Τούρκο Πρόεδρο να συναντηθούν ξανά, να δημιουργηθεί η προϋπόθεση για συμφωνία μορατόριουμ που να εξηγήσω ότι συνίσταται στην απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας για χρονικό διάστημα εντός του οποίου θα πάμε στο δικαστήριο και θα βγάλει το δικαστήριο ότι θέλει για να μην θεωρηθούν προκλήσεις για την απέναντι πλευρά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Το να περάσεις πχ τον 25ο μεσημβρινό με οπλισμένο αεροσκάφος ή χωρίς να δώσεις ενημέρωση στην Τουρκία θα θεωρηθεί μονομερής ενέργεια ή να κάνεις μια έρευνα στα 6,5 μίλια θα θεωρηθεί προκλητική ενέργεια αν δεν πάρεις άδεια από τους απέναντι. Δηλαδή δικαιώματα που έχεις στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα δεν θα μπορείς να τα ασκήσεις κατά το πρότυπο της Βέρνης, γιατί θα θεωρηθούν πρόκληση από την άλλη πλευρά. Βάζεις την άλλη πλευρά διεκδικητή στα ήδη υπάρχοντα δικά σου κυριαρχικά δικαιώματα για να μην την προκαλέσεις».

Για την προσφυγή στη Χάγη και το θέμα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ:

«Να καταγγείλω ένα μεγάλο εμπαιγμό από πλευράς όλου εκείνου του συστήματος που στηρίζει μορατόριουμ και ακρίτως προσφυγή στη Χάγη. Μας λέει ο κ. Δένδιας μετά από πολλές δικές μου παρεμβάσεις ότι ένα είναι το θέμα, της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ. Μίλησε μάλιστα με τη νέα συνθήκη για το δίκαιο της θάλασσας. Αυτή σημαίνει ότι χρησιμοποιώντας την Άνγκλος 3 αναγνωρίζεις δικαιώματα πλήρως θαλασσίων ζωνών όπως και στην ξηρά, μας το αναγνωρίζουν όλοι. Οι μόνοι που δεν το αναγνωρίζουν είναι οι Τούρκοι.

Ο κ. Τσαβούσογλου είπε να πάμε στη Χάγη αλλά να δικάσουμε με ευθυδικία. Να βάλεις μια γραμμή στη μέση του Αιγαίου σαν να μην υπήρχαν Ελληνικά νησιά στη μέση. Δεν μπορεί η Τουρκία να αποδεχθεί το δίκαιο της θάλασσας και να πάει στο Αμβούργο να δικάσει θαλάσσια θέματα και θα το δεχθεί στη Χάγη; Δεν πρόκειται να το δεχθεί ούτε στη Χάγη. Το θέλουμε να διευκολύνουμε την Τουρκία να βάλει όλα τα υπόλοιπα θέματα. Εκεί φαίνεται ο μέγας εμπαιγμός. Δεν μπορείτε να λέτε ότι θέλετε να δικάσετε ένα θέμα και να μην πάτε στο Αμβούργο. Αν πάτε μόνο για θαλάσσια διαφορά, πηγαίνετε στο Αμβούργο».

Για το αν θα επέλθει αποκλιμάκωση με την Τουρκία:

«Όχι. Η Τουρκία θα συνεχίσει τόσο όσο της επιτρέπει η συζήτηση Ερντογάν-Μπάιντεν στο περιθώριο του ΝΑΤΟ. Να δώσει προσοχή ο κόσμος στο τελευταίο σχέδιο προεδρικού διατάγματος του κ. Μπάιντεν που λέει ότι άτομα, ενώσεις, οργανώσεις κτλ που θα στραφούν εναντίον της συνθήκης των Πρεσπών και άλλων, αν έχουν περιουσίες στις ΗΠΑ θα «παγώσουν» οι περιουσίες τους κι αν θέλουν να εισέλθουν στις ΗΠΑ θα τους απαγορευτεί η είσοδος.

Αντιλαμβάνομαι ότι οι Αμερικανοί για να… τσιμεντώσουν την επιρροή τους στα Βαλκάνια και να βάλουν την Ελλάδα να αναγνωρίσει το Κόσσοβο, κάτι που αν γίνει δεν υπάρχει τίποτα να σ’ εμποδίσει να υποχρεωθείς να αναγνωρίσεις το αποτέλεσμα της Τουρκικής εισβολής και κατοχής που λέγεται Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Όπως επίσης μ’ αυτό οι Αμερικανοί προσπαθούν να απειλήσουν τους Βούλγαρους να μη φέρουν αντίρρηση στην είσοδο των Σκοπίων στην ΕΕ. Συνδέστε το και με την προσπάθεια που αποδίδεται στη Γερμανία για την κατάργηση του Βέτο στις συνόδους κορυφής. Εμφανίζεται μια επικίνδυνη περίοδος και παρεμβάσεως σε πολίτες για το πώς πρέπει να αντιλαμβάνονται το συμφέρον της χώρας τους. Πρέπει όλες οι Μακεδονικές οργανώσεις να αντιληφθούν ότι πρέπει να οργανώσουν μια νομική αντίσταση, να αντιδράσουμε πάνω σ’ αυτό το νομικό εξάμβλωμα που μας πηγαίνει σ’ άλλες εποχές. Να αντιδράσουμε σε επίπεδο Λευκού Οίκου και να μας ακούσει ο κύριος… Μπάιντενόπουλος γιατί όσο περνάει ο χρόνος εξελίσσεται σε κύριος… Μπαϊντένογλου»

Τα πιο σημαντικά