Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για το εργασιακό, την διαχείριση της πανδημίας αλλά και για τη μείωση του αριθμού των εισακτέων στα Πανεπιστήμια με τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο Star Channel.
Ξεκίνησε με τα θέματα εξωτερικής πολιτικής όπου υποστήριξε ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν θα αξιοποιήσει το θετικό μομέντουμ για να πιέσει την Τουρκία στην κατεύθυνση της παραπομπής της διαφοράς της υφαλοκρηπίδας στην Χάγη», κάτι που όπως είπε θα στήριζε με την προϋπόθεση της τήρησης όλων των κόκκινων γραμμών που έχει θέσει η χώρα μας.
Αναφέρθηκε και στο θέμα των Σκοπίων και την συμμετοχή της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα υποστηρίζοντας ότι η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της γείτονος, παρότι ιδιωτικός φορέας θα μπορούσε να έχει αλλάξει όνομα όπως έγινε και με το εμπορικό επιμελητήριο. Σημείωσε ότι «Ορθώς ο κ. Δένδιας διαμαρτυρήθηκε αλλά έπρεπε να έχει φροντίσει πιο έγκαιρα διότι κατόπιν εορτής δεν έχει νόημα. Η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να εφαρμοστεί».
Ικανοποιεί τα συμφέροντα των ιδιοκτητών κολλεγίων
Για την μείωση του αριθμού των εισακτέων είπε: «Είναι ένα θέμα που απασχολεί 100.000 οικογένειες σε μία χρονιά που ήταν η πιο δύσκολη των τελευταίων χρόνων…Αυτή την σκληρή χρονιά επέλεξε ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Κεραμέως να κάνουν μία αλλαγή που θέτει εμπόδια σε 25.000 με 30.000 παιδιά που έτσι θα μείνουν εκτός εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με αιτιολογία ότι δεν πρέπει να μπαίνουν με χαμηλούς βαθμούς…Το κάνει για να ευνοήσει τους ιδιοκτήτες κολλεγίων που θα δουν την πελατεία τους να αυξάνεται κατά 30.000 μαθητές…». Στο ερώτημα για το αν θα πρέπει να είναι φοιτητής και εκείνος που έγραψε 2,5 στις εξετάσεις απάντησε: « Αυτός που γράφει 2,5 θα μπορεί να φοιτήσει σε ένα κολλέγιο επειδή έχει λεφτά ο πατέρας του και να πάρει ένα πτυχίο που θα είναι ισότιμο;». Είπε ότι έχει καταθέσει τρεις φορές ερώτηση στην βουλή στον κ. Μητσοτάκη, «ο πρωθυπουργός μέχρι τώρα το απέφυγε αλλά θα επιμείνει μέχρι να αναγκαστεί να έλθει στη Βουλή».
Σημείωσε ότι η κ. Κεραμέως έφερε τροπολογία που εξισώνει τα πτυχία των κολλεγίων με των ελληνικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και πρόσθεσε: «αυτοί που μας κυβερνάνε, ο κ.Μητσοτάκης, η κ. Κεραμέως δεν έχουν περάσει ούτε έξω από το ελληνικό Πανεπιστήμιο. Είναι τα παιδιά του Κολλεγίου που δεν έδωσαν εξετάσεις πήγαν κατευθείαν στο εξωτερικό, δεν έχουν επίγνωση τι σημαίνει να δίνεις εξετάσεις ούτε ποιο είναι το δημόσιο Πανεπιστήμιο το υποτιμούν οι ίδιοι».
Δεν τα κάναμε όλα καλά στην πανδημία
Για την πανδημία ο κ. Τσίπρας είπε: «Η χώρα έκλεισε με 300 κρούσματα και 30 νεκρούς και άνοιξε με 3000 κρούσματα και 100 νεκρούς… Αυτό που δεν αποτιμάται είναι το γεγονός ότι είχαμε στην πρώτη φάση 400 απώλειες και στην δεύτερη 12.000, άρα κάτι δεν πήγε καλά. Επίσης στις ΜΕΘ των ελληνικών νοσοκομείων είχαμε ποσοστό θνητότητας γύρω στο 60% ενώ ο ευρωπαϊκός όρος ήταν 30 με 35%. Σε έξι μεγάλες πόλεις της χώρας είχαμε 100% θνητότητα και δεν είδα κανέναν να παραιτείται. Κάτι δεν κάναμε καλά…Αυτά για όσους νομίζουν ότι τα κάναμε όλα καλά».
Για την συζήτηση που έχει ανοίξει για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό είπε: « Μέχρι στιγμής έχει εμβολιαστεί το 28% του πληθυσμού. Πάνω από το 70% είναι μη εμβολισμένο. Είναι άστοχο να ανοίγουμε τώρα αυτή την συζήτηση…Δεν είναι η ώρα για να ανοίξουμε την συζήτηση για τα προνόμια και τις διευκολύνσεις του 30%. Πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια για να πείσουμε εκείνους που αρνούνται ότι κινδυνεύει η ζωή τους. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο κίνητρο από το να μπει σε ένα μπαράκι. Θα μπορούσε να ανοίξει μία συζήτηση για να υπάγονται σε αυστηρότερους ελέγχους όπως το να μπούνε σε ένα δημόσιο μέρος αφού έχουν κάνει κάποιο rapid test». Δήλωσε ότι τον ανησυχεί για το μεγάλο ποσοστό που αρνείται να εμβολιαστεί γιατί αυτό αυξάνει τον κίνδυνο για ένα τέταρτο κίνδυνο.
Για το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών είπε ότι «είναι μία δύσκολη συζήτηση που δεν έχει ανοίξει ακόμη πουθενά αλλού στην ΕΕ και στις ΗΠΑ. Είναι μία δύσκολη συζήτηση που προσκρούει στον πυρήνα του δικαιώματος αυτοδιάθεσης. Σημείωσε ότι «προτιμώ να πείσουμε αυτούς τους ανθρώπους παρά να τους εξαναγκάσουμε». Πρόσθεσε ότι «φοβάμαι να συνηθίσουμε σε μία διαδικασία παραβίασης συνταγματικών δικαιωμάτων και ελευθεριών…». Ακολούθως είπε «Τι έγιναν τα χρήματα που έδωσε η κυβέρνηση για την καμπάνια για να πεισθούν οι πολίτες να εμβολιαστούν;».
Η κυβέρνηση καταργεί το οκτάωρο
Για την οικονομία είπε: «Αυτό που με φοβίζει είναι ότι η κυβέρνηση θεσμοθετεί κατάργηση του οκτάωρου, ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν έχουν δυνατότητα να επανεκκινήσουν τις επιχειρήσεις τους, ότι οι έμποροι με το νέο πτωχευτικό την πιθανότητα να χάσουν τα σπίτια τους. Η Ελλάδα πέρασε οκτώ δύσκολα μνημονιακά χρόνια και ήλθε και μία πανδημία όταν ήμασταν έτοιμοι να κάνουμε το άλμα προς τα εμπρός. Από αυτή έχουν υποστεί ζημία ασύμμετρη κάποιοι κλάδοι, πολύ μεγαλύτερη από κάποιους άλλους. Η Ελλάδα έχει 17% ανεργία…».
Για τα μέτρα στήριξης είπε ότι «ήταν γύρω στα 14 δισ. ευρώ. Δεν είναι αμελητέο ποσό, αλλά το 8,5 % ύφεσης είναι μεγάλο…Το πακέτο ανάκαμψης είναι μία ελπίδα. Το κρίσιμο είναι αν τα χρήματα θα δοθούν σε εκείνους που έχουν πληγεί και έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη ή θα δοθούν σε μερικούς μόνο μεγάλους ομίλους. Είναι το μεγάλο στοίχημα της επόμενης ημέρας, αν η ανάπτυξη θα είναι συμπεριληπτική και θα αφορά τον εργαζόμενο και την μικρομεσαία επιχείρηση».
Για το εργασιακό είπε: «Φέρνει ο κ . Μητσοτάκης μέσω του κ. Χατζηδάκη που είναι πρόθυμος να κάνει τις βρώμικες δουλειές από την εποχή της Ολυμπιακής μέχρι σήμερα, την βαθιά επιθυμία του ΣΕΒ και των εργοδοτικών οργανώσεων όπως και του ΔΝΤ». Υποστήριξε ότι «ο κ. Μητσοτάκης εξοφλεί ένα γραμμάτιο έναντι εκείνων που τον στήριξαν προεκλογικά». Πρόσθεσε ότι διακαής πόθος όλων αυτών και στα προηγούμενα χρόνια ήταν η διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Ωστόσο πρόσθεσε δεν είναι ένα θέμα απλής πολιτικής αντιπαράθεσης, «αλλά αφορά ποιο είναι το όραμα και ποια η αντίληψή σου για το μέλλον της χώρας». Υπογράμμισε ότι «όλοι οι μεγάλοι εργατικοί αγώνες έχουν στηθεί επάνω στο οκτάωρο. Και έρχεται σήμερα ο κ. Μητσοτάκης και δηλώνει ότι είναι παρωχημένο. Και κάνει το οκτάωρο δεκάωρο με ίση αμοιβή και αυξάνει και τον αριθμό των νόμιμων υπερωριών και βάζει και τις Κυριακές ώστε να γίνει λάστιχο ο εργαζόμενος». Το συνέδεσε με την συζήτηση των ημερών για το συνέδριο γονιμότητας το οποίο όπως ανέφερε «από μία πολύ αντιδραστική και οπισθοδρομική πρακτική ήλθε να απαντήσει σε ένα υπαρκτό πρόβλημα, το δημογραφικό. Πώς θα το λύσουμε; Όταν θα βάζουμε τα νέα ζευγάρια γυναίκες και άνδρες να δουλεύουν δεκάωρα και Κυριακές; Πώς θα κάνουν αυτοί οι άνθρωποι οικογένεια, πώς θα στηριχθούνε, με τι μισθούς, μας ενδιαφέρει το μέλλον αυτής της χώρας ή μόνο τα κέρδη κάποιων επιχειρηματιών;… Η αντίληψή τους είναι ότι η οικονομία θα γίνει πιο ανταγωνιστική με τη μείωση των μισθών και την ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας. Είναι λάθος, γιατί δεν έχουμε να ανταγωνιστούμε την Βουλγαρία».
Για επιμέρους θέματα όπως η άδεια πατρότητας και η σεξουαλική παρενόχληση, είπε ότι είναι σε θετική κατεύθυνση, ωστόσο είναι ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες. Δεσμεύτηκε ότι όταν επανέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ «θα ανατρέψει όσα φέρνει τώρα το αντεργατικό νομοσχέδιο και να στηρίξει περισσότερο την εργασία γιατί η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να γίνει ανταγωνιστική δίχως στήριξη της εργασίας».
Απόλυτο φιάσκο η Προανακριτική
Για την Προανακριτική και τον Χρήστο Καλογρίτσα ανέφερε: «Δεν είχα ποτέ ιδιαίτερες σχέσεις με τον κ. Καλογρίτσα, μία φορά τον έχω δει. Είναι αστείο το πολιτικό σύστημα να κρέμεται από τα όσα λέει ο κάθε επιχειρηματίας και κυρίως ο κ. Καλογρίτσας.
Η προανακριτική που είναι απόλυτο φιάσκο για το πολιτικό σύστημα θα έπρεπε να έχει τερματιστεί όταν η ΤτΕ έδωσε την έκθεση με την ροή του χρήματος που αποδεικνύει ότι είναι μία υπόθεση που αφορά δύο ιδιώτες και ότι τα 3 εκατ. που δεσμεύθηκαν από το ελληνικό δημόσιο, στο τέλος ο κ. Καλογρίτσας αντί να τα γυρίσει πίσω όπως όφειλε στον κάτοχό τους τα χρησιμοποίησε για δικούς του σκοπούς. Δεν υπάρχει ούτε ίχνος αμφιβολίας ότι δεν υπήρξε διασπάθιση του δημοσίου χρήματος.
Για τον Νίκο Παππά είπε «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε μία στρατηγική και έπαιρνε συλλογικές αποφάσεις. Δεν έχει νόημα να προσωποποιούμε τις αποφάσεις…Ξέρετε εσείς άλλη κυβέρνηση που να προσπάθησε να βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Για 30 χρόνια δεν υπήρχαν άδειες στα τηλεοπτικά κανάλια και ήταν παράνομα».
Ούτε για διαχειριστής πολυκατοικίας δεν κάνει ο κ. Μητσοτάκης
Για τα δάνεια των κομμάτων και τα επιχειρήματα της ΝΔ: «Αν εσείς είχατε κάποιον ο οποίος γεννά όχι 30 εκ. ευρώ χρέη κάθε χρόνο στην επιχείρησή του αλλά 500 χιλιάδες θα τον επιλέγατε για διαχειριστή της πολυκατοικίας σας; Εμείς έχουμε επιλέξει για πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη ο οποίος υποσχέθηκε εξυγίανση των οικονομικών του κόμματός του το 2016 και κάθε χρόνο φορτώνει στον Έλληνα φορολογούμενο 30 εκατομμύρια ευρώ, 128 εκατ. ευρώ σε τέσσερα χρόνια…Έταξε ότι δεν παίρνει ούτε ευρώ από την κρατική επιχορήγηση, 9 εκ. κρατική επιχορήγηση μόνο τα 3,5 πηγαίνουν στις τράπεζες. Ξέρετε καμία επιχείρηση με χρέος που ξεπερνά 30 φορές το ενεργητικό της και έχει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα. Δεν έχει επιχειρήματα ο κ. Μητσοτάκης και γι αυτό κρύβεται και δεν έρχεται στην βουλή να απαντήσει. Αυτό είναι ένα κρίσιμο θέμα που αφορά και την ποιότητα της Δημοκρατίας. Δεν έχει επιχειρήματα και οδήγησε τον πρόεδρο της Βουλής στον πρωτοφανή αυτοεξευτελισμό να καταγραφεί στην ιστορία ως πρόεδρος που έκλεισε τα μικρόφωνα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σημείωσε τέλος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρώσταγε 9 εκ. και σήμερα δεν χρωστά ένα ευρώ και πρόσθεσε: «δεν μπορεί εμείς να κάνουμε χρηστή διαχείριση, ενώ η ΝΔ που είναι υπερχρεωμένη έκανε σύμφωνα με τα στοιχεία της Google την ακριβότερη διαφήμιση στο διαδίκτυο το 2019».
Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ανέφερε: «Ο κ. Μητσοτάκης ζυγίζει την πιθανότητα να πάει σε πρόωρες εκλογές γιατί γνωρίζει ότι η πολιτική του παράγει και θα συνεχίσει να παράγει μεγάλη δυσαρέσκεια…Τώρα αρχίζει να εφαρμόζει τη πολιτική του…Τώρα μπαίνουμε στην πολιτική κανονικότητα. Η δική μου δέσμευση είναι ότι στο επόμενο διάστημα δεν θα αφήσουμε σε χλωρό κλαρί τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση. Το επόμενο διάστημα θα κινητοποιήσουμε τους πολίτες για να διεκδικήσουμε περισσότερη δημοκρατία και δικαιοσύνη».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ