Με τα χρόνια, ένα πράγμα της λαϊκής κουλτούρας που αλλάζει συνεχώς, είναι η μόδα. Σκεφτείτε το: Παλαιότερα, θεωρούνταν σικ να βάλει μια γυναίκα κορσέ, να προσθέσει μια τεράστια φούστα και να καλύψει όλο της το σώμα με ένα είδος από βαρύ μανδύα. Η μόδα των ανδρών ήταν εξίσου παράξενη αλλά τα ρούχα τους έχουν κρατήσει κάποιες από τις παλιές λεπτομέρειες όλα αυτά τα χρόνια. Αρκετά στοιχεία της παλιά εποχής, υπάρχουν ακόμη στη μόδα χωρίς κανείς να το παρατηρεί.
Πάρτε για παράδειγμα τη θηλιά του πουκαμίσου. Τη έχετε δει πριν, αλλά πιθανότατα δεν ξέρατε την ιστορία πίσω της ή γιατί δημιουργήθηκε αρχικά. Η απάντηση είναι αρκετά συναρπαστική, ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως τα περισσότερα πουκάμισα των ανδρών δημιουργούνται ακόμη με αυτές. Ποιος ήξερε πως μια τόσο μικρή λεπτομέρεια θα ήταν ένα από τα λίγα πράγματα που άντεξαν τη δοκιμασία του χρόνου της μόδας;
Όλοι έχουμε δει αυτή τη θηλιά στο πουκάμισο αλλά πιθανότατα δεν της δώσαμε ιδιαίτερη προσοχή.
Έχετε καμία ιδέα για τον πραγματικό της σκοπό;
Λοιπόν, ίσως μπορείτε να μαντέψετε.
Αντί για κρεμάστρες και ντουλάπες, αυτές οι θηλιές χρησιμοποιούνταν για να κρατήσουν τα ρούχα στο σύρμα ώστε να στεγνώσουν και αργότερα για να κρεμαστούν από άγκιστρα στο σπίτι μιας και δεν υπήρχαν πραγματικές ντουλάπες.
Σύμφωνα με την ιστορία της μόδας, οι θηλιές αρχικά χρησιμοποιήθηκαν από τους ναύτες της Ανατολικής Ακτής.
Ένα απόσπασμα αναφέρει πως «οι ναυτικοί θα κρεμάσουν τα πουκάμισά τους σε άγκιστρα του πλοίου κατά την αλλαγή. Αυτή η λεπτομέρεια βρέθηκε σύντομα έξω από τα πλοία και στους δρόμους. Η τάση ξεκίνησε με τις ΗΠΑ που έφτιαξαν τα πουκάμισα Οξφόρδης που κουμπώνουν, τη δεκαετία του 1960.»
Τότε, ονομαζόντουσαν θηλιές ντουλαπιού.
Τα πουκάμισα ξεκίνησαν να έχουν θηλύκια το 1960 και βοηθούσαν τους άνδρες να κρεμούν τα ρούχα τους τακτοποιημένα μέσα στα αποδυτήρια των γυμναστηρίων.
Πολλοί πίστευαν πως αυτό θα αποτρέψει την ανάγκη για πράγματα όπως οι κρεμάστρες.
Έτσι κι αλλιώς, είναι πολύ ευκολότερο να κρεμάει κανείς το ρούχο από τη θηλιά στο άγκιστρο παρά να το κρεμάει σε μια κρεμάστρα.
Σε ορισμένους κύκλους, οι θηλιές είχαν κάποια κοινωνική σημασία.
Οι νεαρές κυρίες έκοβαν τις θηλιές από τα πουκάμισα των αγοριών που θεωρούσαν χαριτωμένα, κάτι το οποίο μερικές φορές είχε ως αποτέλεσμα τα πουκάμισα να τρυπούν.
Επιπλέον, τα αγόρια έκοβαν αυτές τις θηλιές για να αποδείξουν πως είχαν παρθεί κιόλας από μια φίλη τους.
Είναι παράξενο να σκεφτεί κανείς πως αυτά τα θηλύκια ήταν σαν ένα παλιό δαχτυλίδι σχολικής υπόσχεσης.
Θεωρούμε πως κάθε γενιά έχει τα δικά της έθιμα, σωστά;
Είναι αλήθεια πως αυτή η θηλιά έχει μια ελαφρώς παράξενη και πλούσια ιστορία.
Αλλά το γεγονός του θέματος είναι πως είναι εξωφρενικά πρακτική.
Πλέον υπάρχουν κρεμάστρες και ντουλάπες, οπότε οι θηλιές είναι διακοσμητικές.
Ωστόσο, ακόμη μπορεί κανείς να κρεμάσει το πουκάμισό του από εκεί, για χάρη των παλιών εποχών.