Αν δεν είστε τρομακτικά έξυπνος, ψύχραιμος και με οξυμένη παρατηρητικότητα υπάρχει μια μόνο περίπτωση να μη πέσετε θύμα κάποιας σπείρας κακοποιών: Να ζείτε μέσα σε μια γυάλα! Σε κάθε άλλη περίπτωση αν μπείτε στο στόχαστρο επιτήδειων τότε δύσκολα θα την γλιτώσετε.
Εκατοντάδες σπείρες κακοποιών που δρουν στον ελλαδικό χώρο έχουν ένα και μόνο σκοπό: Να καταφέρουν να σας αρπάξουν τις οικονομίες. Πολλές από αυτές εξαρθρώνονται και τα μέλη τους καταλήγουν στις φυλακές. Αφενός, όμως, είναι σαν Λερναίες Ύδρες και αμέσως τη θέση τους παίρνουν άλλες σπείρες, αφετέρου μέχρι τότε είναι πολύ αργά καθώς το κομπόδεμά σας έχει γίνει «καπνός» και μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις επιστρέφεται.
Παρακάτω θα δούμε τα γνωστότερα κόλπα που χρησιμοποιούν οι αετονύχηδες εναντίον των θυμάτων τους. Μέσα σε αυτά δεν είναι οι διαρρήξεις σε σπίτια, γραφεία και αυτοκίνητα καθώς οι πρακτικές είναι γνωστές και παλιές. Αυτό που έχει σημασία, ωστόσο, να σημειωθεί είναι να μην ξεχνάτε να κλειδώνετε πόρτες και παράθυρα καθώς σύμφωνα με την ΕΛΑΣ πάνω από το 40% αυτών των περιπτώσεων δεν προήλθαν από κάποιο φοβερό και τρομερό κόλπο αλλά επειδή οι κακοποιοί μπήκαν (και βγήκαν) σαν κύριοι!
- Οι πορτοφολάδες των ΜΜΜ και οι όμορφες… παρουσίες έξω από τις τράπεζες
Εν αρχή είναι η… παρακολούθηση. Οι πορτοφολάδες παλιά δρούσαν ο καθένας μόνος του. Έβρισκαν το θύμα τους, του έκλεβαν το πορτοφόλι και γινόντουσαν καπνός. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, τα πράγματα έχουν αλλάξει και οι κλέφτες έχουν αναβαθμίσει τον τρόπο δράσης τους.
Η μόδα των τελευταίων ετών θέλει τους πορτοφολάδες να δρουν σε ομάδες των 8 με 10 ατόμων. «Αγαπημένοι» τους χώροι είναι οι πολυσύχναστοι σταθμοί του ηλεκτρικού και του μετρό. Στόχος τους είναι να δημιουργήσουν τεχνητό συνωστισμό γύρω από τα θύματά τους τα οποία έχουν εντοπίσει από νωρίς.
Η πιο κρίσιμη στιγμή είναι όταν ανοίγουν ή λίγο πριν κλείσουν οι πόρτες των συρμών. Εκεί θα προσπαθήσουν να σας στριμώξουν, να σας απομακρύνουν από σημεία που μπορείτε να κρατηθείτε, ώστε, να σας αποσπάσουν την προσοχή και να σας κλέψουν πορτοφόλια, κινητά, κλπ
Σημαντικότατη λεπτομέρεια: Αυτός που θα προσπαθήσει να σας κλέψει είναι αυτός που έχει πάνω στο χέρι του μπουφάν ή ζακέτα προκειμένου να καλύπτει τις κινήσεις της παλάμης του.
Στην εποχή (κυρίως) πριν την επιβολή των capital controls ένα κόλπο ιδιαίτερα διαδεδομένο ήταν οι… καλλίγραμμες παρουσίες έξω (ή σε κάποιο κοντινό σημείο) από τράπεζες. Στόχος οι αναλήψεις των ηλικιωμένων.
Το κόλπο ήταν απλό: Η όμορφη γυναίκα πλησίαζε τον ηλικιωμένο, του έπιανε την κουβέντα και είτε με το πρόσχημα μιας αγκαλιάς του αφαιρούσε το πορτοφόλι, είτε τον οδηγούσε σε ένα πιο απόμερο μέρος, ώστε από εκεί και πέρα να αναλάβουν δράση οι συνεργοί της.
Σε ένα άλλο κόλπο που έχει να κάνει με ανάληψη από ΑΤΜ αυτή τη φορά, οι δράστες προσεγγίζουν ένα άτομο τη στιγμή που πραγματοποιεί συναλλαγή σε ΑΤΜ και χωρίς να γίνουν αντιληπτοί υποκλέπτουν οπτικά το «ΡΙΝ» κατά την πληκτρολόγησή του, ενώ στη συνέχεια περιμένουν να ολοκληρωθεί η συναλλαγή.
Τη στιγμή της εξόδου της κάρτας από το ΑΤΜ ένας από τους δράστες ρίχνει στα πόδια του συναλλασσόμενου ένα χαρτονόμισμα και τον προτρέπει να το πάρει με το πρόσχημα ότι του έπεσε από τη τσέπη.
Οι δράστες εκμεταλλεύονται το χρονικό διάστημα που ο συναλλασσόμενος απασχολείται με το πεσμένο χαρτονόμισμα και αφαιρούν την κάρτα του από το στόμιο εξόδου του ΑΤΜ, τοποθετώντας στη θέση της μία άλλη. Έτσι, μόλις φύγει το θύμα το οποίο δεν έχει πάρει… χαμπάρι την αλλαγή της κάρτας, οι δράστες κάνουν ανενόχλητοι την ανάληψή τους!
- Προσοχή σε περίεργους τύπους, τροχαία σε σκοτεινά σημεία και… νερά κάτω από την πόρτα
Στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης, όταν οι πολίτες κατά εκατοντάδες έσπευδαν καθημερινά στις τράπεζες για να σηκώσουν τις αποταμιεύσεις τους και να τις κρύψουν στα «σεντούκια» υπό τον φόβο της χρεωκοπίας, δημιουργήθηκαν πολλές ευκαιρίες για εύκολο κέρδος από τους κάθε λογής κακοποιούς οι οποίοι πλέον ήξεραν πως μέσα στα περισσότερα σπίτια υπήρχαν πολλά λεφτά.
Από τότε και μετά, λοιπόν, πολλαπλασιάστηκαν οι «μάστορες της ΔΕΗ», οι «ειδικοί της ΕΥΔΑΠ» και βέβαια οι «τεχνικοί του ΟΤΕ». Όλοι οι παραπάνω βρίσκουν διάφορες δικαιολογίες όπως μια διαρροή νερού, ένα πρόβλημα στο ρολόι του ρεύματος και (οι πιο… εξελιγμένοι) προβλήματα στις οπτικές ίνες του internet προκειμένου να σας κάνουν να τους ανοίξετε την πόρτα του σπιτιού σας.
Μετά οι δρόμοι είναι δυο. Ο μη βίαιος που σημαίνει πως θα σας κλέψουν την στιγμή που εσείς θα κάνετε κάποια άλλη δουλειά μέσα στο σπίτι ή θα τους φέρνετε το νερό που σας ζήτησαν «γιατί όλη μέρα στο δρόμο, στέγνωσε το στόμα» τους. Ο άλλος τρόπος είναι ο βίαιος. Σε αυτή την περίπτωση αφού έχετε κάνει το λάθος να τους ανοίξετε, δεν ψάχνουν την παραμικρή δικαιολογία και σας επιτίθονται χωρίς δεύτερη σκέψη.
Παράλληλα, εντύπωση στους αστυνομικούς είχε κάνει πριν από καιρό και το κόλπο με το νερό κάτω από την πόρτα. Η λογική του απλή: Οι δράστες, αφού πρώτα εντοπίσουν το διαμέρισμα που τους ενδιαφέρει και βεβαιωθούν πως κάποιος είναι μέσα, ρίχνουν κάτω από την πόρτα εισόδου έναν κουβά με νερό.
Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού όταν δει το νερό θα σπεύσει να ανοίξει την πόρτα προκειμένου να δει τι συμβαίνει. Μέγα λάθος! Τότε οι δράστες, θα σπρώξουν με βία την πόρτα, θα τον απωθήσουν και θα εισβάλουν μέσα στο σπίτι για να κάνουν ανενόχλητοι τη δουλειά τους.
Δεν είναι, πάντως, μόνο οι κίνδυνοι μέσα στα σπίτια. Σύνηθες φαινόμενο είναι και οι ενέδρες στη μέση του δρόμου. Οι ενέδρες αυτές, ωστόσο, δεν είναι όπως τις φαντάζεστε. Για την ακρίβεια στην αρχή έχουν την μορφή ενός τροχαίου ατυχήματος.
Ένας από τους δράστες ξαπλώνει στη μέση του δρόμου και κάνει τον χτυπημένο. Οι πλέον «εξελιγμένοι» κακοποιοί, μάλιστα, ρίχνουν στο δρόμο και μια μηχανή δήθεν πως είναι θύματα τροχαίου.
Αν δείτε κάτι τέτοιο σε κάποιο σκοτεινό σημείο μη σταματήσετε. Ενημερώστε την αστυνομία ενώ είστε ακόμα μέσα στο αυτοκίνητο σας ή βεβαιωθείτε πως υπάρχουν μάρτυρες. Αν κάνετε το λάθος να σταματήσετε χωρίς να έχετε ελέγξει τον χώρο τριγύρω σας, τότε μέσα σε λίγα λεπτά θα είστε χτυπημένος, χωρίς λεφτά και κυρίως χωρίς αυτοκίνητό.
- Το ηλεκτρονικό έγκλημα, τα «δολώματα» και τα «ψαρέματα» στο internet και οι… δια τηλεφώνου απατεώνες
Αν πραγματικά γινόντουσαν τόσα θανατηφόρα τροχαία όσα παρουσιάζονται από τους απατεώνες στα υποψήφια θύματά τους, τότε η Ελλάδα θα ήταν μακράν η πρώτη χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο με νεκρούς που χτυπήθηκαν από κάποιο αυτοκίνητο.
Η συγκεκριμένη απάτη είναι η πλέον καινούργια, γνωρίζει τεράστια άνθηση με διαδοχικά περιστατικά σχεδόν σε καθημερινή βάση και έχει αναγκάσει την Ελληνική Αστυνομία όχι μόνο να εκδώσει αναλυτικές οδηγίες αλλά να διοργανώσει σεμινάρια για να ενημερώσει τους ηλικιωμένους, όπως έγινε πρόσφατα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη όπου η εξαπάτηση ηλικιωμένων από επιτήδειους τείνει να προσλάβει διαστάσεις μείζονος κοινωνικού προβλήματος.
Το κόλπο γνωστό πλέον: Μετά από παρακολούθηση οι απατεώνες βρίσκουν το υποψήφιο θύμα τους. Όλες οι περιπτώσεις είναι ηλικιωμένοι άνθρωποι που ζουν μόνοι και τους επισκέπτονται τα αγαπημένα τους πρόσωπα (παιδιά, εγγόνια κλπ). Το σχέδιο μπαίνει σε εφαρμογή όταν το πρόσωπο αυτό φεύγει από το σπίτι. Λίγη ώρα μετά, τηλεφωνούν προσποιούμενοι -τις περισσότερες φορές- τον αστυνομικό. Λένε στον ηλικιωμένο πως το αγαπημένο τους πρόσωπο ενεπλάκη σε θανατηφόρο τροχαίο, πως σκότωσε κάποιον άνθρωπο και αν δεν θέλει να τον δει στη φυλακή θα πρέπει να τους δώσει χρήματα. Εκμεταλλευόμενοι τον πανικό και την στεναχώρια των θυμάτων καταφέρνουν να τους αρπάξουν μεγάλα χρηματικά ποσά.
Δείτε εδώ αναλυτικές οδηγίες από την Ελληνική Αστυνομία
Παράλληλα, όλοι οι πολίτες που χρησιμοποιούν το internet θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις συναλλαγές τους εκεί.
Διαβάστε εδώ τι αναφέρει η ΕΛΑΣ πως πρέπει να προσέχετε
Το συχνότερο κόλπο είναι το phishing (το ψάρεμα, δηλαδή). Ειδικότερα, ο ανυποψίαστος πολίτης λαμβάνει email από την τράπεζα στην οποία τηρεί λογαριασμό, με το οποίο του ζητείται να συμπληρώσει τα στοιχεία του (ονοματεπώνυμο, αριθμό λογαριασμού και πιστωτικής κάρτας κλπ.), για λόγους πχ. ενημέρωσης των αρχείων της τράπεζας.
Το μήνυμα, μέσω link, τους οδηγεί σε μια πλασματική ιστοσελίδα της τράπεζας, με αποτέλεσμα ο πολίτης να πείθεται και να χορηγεί τα επίμαχα στοιχεία.
Πηγή: newsbeast.gr