Μελέτες έχουν δείξει ότι το να κοιτάς για κάποια λεπτά της ημέρας ένα ψάρι να κολυμπάει, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του άγχους και την πίεση του αίματος. Γενικά σε χαλαρώνει. Επίσης είναι ένας τρόπος να ανανεώσεις εύκολα, γρήγορα και σχετικά ανέξοδα το σπίτι σου. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τόσο ασυνήθιστα ενυδρεία, όσο τα παρακάτω.
Η γυάλα που έχει τάσεις αυτοκτονίας
Και μόνο που κοιτάς τη φωτογραφία, αγχώνεσαι. «Θα πέσει, δεν θα πέσει;», σκέφτεσαι. Μάλλον δεν πέφτει. Έτσι τουλάχιστον ισχυρίζεται το γραφείο “Psalt Design”, που τη σχεδίασε.
Μία γυάλα, δύο ζωές
Μία γλάστρα και μία γυάλα ερωτεύτηκαν και ενώθηκαν για πάντα. Από τους Yanko Design.
Η γυάλα-ζέπελιν
Για ψάρια πράκτορες. Η γυάλα στηρίζεται σε μια ατσάλινη βάση. Δημιούργημα του Γάλλου σχεδιαστή Amaury Poudray.
Το ενυδρείο iPond
Αν αναρωτιέσαι πώς μπορεί να ζήσει ένα ψάρι εδώ μέσα, ορίστε η απάντηση: δεν μπορεί. Το… «ενυδρείο» αποσύρθηκε από την αγορά γιατί ήταν 15 φορές μικρότερο από το επιτρεπόμενο μέγεθος που θα έπρεπε να έχει μια γυάλα.
Ο νιπτήρας- ενυδρείο
Το πάνω γυαλί ανοίγει, σε περίπτωση που θες να αλλάξεις το ντεκόρ, ενώ δεξιά και αριστερά του νιπτήρα υπάρχουν δύο μεγάλα ανοίγματα για να ταΐζεις τα ψαράκια. Πόσο ζεν;
Και ενυδρείο και βάζο και ράφι
Το καπάκι του βάζου είναι βιδωμένο στο ράφι και έχει μια μεγάλη τρύπα, που επιτρέπει στο οξυγόνο να εισέρχεται στο νερό. Από την ίδια τρύπα περνάει και το φυτό. Δύο σε ένα.
Κολυμπώντας στο Everest
Μια διαφορετική προσέγγιση της κλασικής γυάλας.
Το ενυδρείο-τηλεφωνικός θάλαμος
Οι σχεδιαστές Benoit Deseille και Benedetto Bufalino μετέτρεψαν ένα συνηθισμένο τηλεφωνικό θάλαμο σε ένα λειτουργικό ενυδρείο για το Lyon Light Festival στη Γαλλία.
Ενυδρείο- τραπεζάκι σαλονιού
Από κάτω ενυδρείο, από πάνω τραπεζάκι. Με ανοίγματα για να ταΐζεις τα ψάρια.
Το ενυδρείο διάδρομος
Σε αυτή την καφετέρια, δύο ξεχωριστά ενυδρεία επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω ενός διάφανου σωλήνα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι μπορείς να κάτσεις σε μια πολυθρόνα, να πιεις τον καφέ σου και να χαλαρώσεις κοιτάζοντας τα ψαράκια να κολυμπούν πάνω από το κεφάλι σου.
Το ενυδρείο γραφείο
Αν στο γραφείο σου δεν έχεις χώρο για ψάρια, απλά κάνε το γραφείο σου ενυδρείο.
Η γυάλα-τσαντάκι
Γιατί όχι, δηλαδή; Πώς αλλιώς θα βγάλεις βόλτα το ψαράκι σου;
Η τηλεόραση πιάνει μόνο ένα κανάλι
Αν αναρωτήθηκες ποτέ τι θα κάνεις την παλιά τηλεόραση που σου κληροδότησε η γιαγιά σου, μόλις βρήκες την απάντηση.
Ένα ψάρι στον καναπέ μου
Ναι, τα μπράτσα αυτού του καναπέ είναι διάφανα. Και, ναι, έχουν μέσα ψάρια.
Μερικές γυάλες ακόμη
Ο σχεδιαστής Roger Arquer πήρε το ζήτημα του ενυδρείου πολύ προσωπικά και αποφάσισε να εξερευνήσει την «εικονική προσέγγιση μιας γυάλας». Ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.
Η ψαρογειτονιά
Ένα ενυδρείο σκέτος λαβύρινθος. Οι έξι γυάλες επικοινωνούν μεταξύ τους και ευνοούν την κοινωνικοποίηση των ψαριών. Βγαίνει σε τρία χρώματα.
Το ενυδρείο πορτατίφ
Αυτό το φωτιστικό, αντί για λάμπα έχει…γυάλα. Δηλαδή έχει και μια λάμπα (Led), που δεν ρίχνει όμως αρκετό φως για να ενοχλήσει το κατοικίδιό σου.
Το αχανές ενυδρείο
«Το επαναλαμβανόμενο γεωμετρικό σχήμα του ενυδρείου δημιουργεί μια οπτική μεταφορά του πώς είναι η ζωή σε μια γυάλα». Έτσι τουλάχιστον το περιγράφει το γραφείο bcxsy που το σχεδίασε.
Ενυδρείο για τσούχτρες
Είναι το πρώτο ενυδρείο που σχεδιάστηκε αποκλειστικά για τσούχτρες. Φιλοξενεί όμως το ίδιο καλά και ψάρια.
Το ενυδρείο που σε προβληματίζει
Πρόκειται για μια ασυνήθιστη προσέγγιση στην εξοικονόμηση νερού. Όταν ο χρήστης χρησιμοποιεί τη βρύση, αναγκάζεται να σκεφτεί σοβαρά γύρω από το θέμα της κατανάλωσης νερού, καθώς η στάθμη στη γυάλα με το ψάρι κατεβαίνει, όσο αφήνεις το νερό να τρέχει! Στην πραγματικότητα βέβαια το ψάρι δεν κινδυνεύει καθόλου. Μπορεί να δίνεται η εντύπωση ότι το νερό ξαναγυρνάει στη γυάλα, όταν κλείνεις τη βρύση, όμως υπάρχουν δύο ξεχωριστοί σωλήνες. Έτσι το νερό της βρύσης δεν συνδέεται με εκείνο της γυάλας. Σχεδιάστηκε από τον Yan Lu.
Ενυδρείο για κοσμογυρισμένα ψάρια
Μια γυάλα για χρυσόψαρα στο σχήμα του παγκόσμιου χάρτη. Από τον σχεδιαστή Takuro Yamamoto.
Κατοικία για αταίριαστους γείτονες
Αυτό το ενυδρείο/ κλουβί ευνοεί την απίθανη συνάντηση ανάμεσα σε ένα πουλί και σε ένα ψάρι. Το ενυδρείο είναι διαμορφωμένο με τέτοιον τρόπο έτσι ώστε να δημιουργεί έναν χώρο όπου το πουλί μπορεί να πετάξει στο ίδιο οπτικό επίπεδο όπου κολυμπάει το ψάρι. Η χαρά της γάτας.
Πηγή: athensvoice