Το βραβείο World Awards Travel, ένα από τα πιο διάσημα βραβεία στον τομέα του τουρισμού, απονεμήθηκε στην πόλη της Αγίας Πετρούπολης — η πόλη πήρε τον τίτλο του κορυφαίου τουριστικού προορισμού στην Ευρώπη.
Για να επιλεχθεί ο νικητής αυτού του βραβείου έγινε ψηφοφορία μεταξύ ταξιδιωτών και ανθρώπων που εργάζονται στον τομέα του τουρισμού.
Η Αγία Πετρούπολη είναι μια πόλη με πλούσια ιστορία, έχει δεκάδες παλάτια και εκκλησίες και είναι ένας τέλειος τουριστικός προορισμός για αυτούς που θέλουν να γνωρίσουν την αυτοκρατορική Ρωσία από πρώτο χέρι.
Ναός του Χυμένου Αίματος
Ο Καθεδρικός ναός του Χυμένου Αίματος χτίστηκε στη θέση όπου το 1881 έγινε απόπειρα δολοφονίας του Αλέξανδρου ΙΙ, που ως αποτέλεσμα τραυματίστηκε θανάσιμα.
Το εσωτερικό του ναού είναι ένα πραγματικό μουσείο ψηφιδωτών.
Χειμερινό Ανάκτορο
Το Χειμερινό Ανάκτορο, στο παρελθόν ήταν το κεντρικό παλάτι των τσάρων και βρίσκεται στην πλατεία των Ανακτόρων.
Η πλατεία είναι γνωστή για την ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική ποικιλία: το παλάτι είναι σε στυλ μπαρόκ, ενώ το κτίριο του γενικού επιτελείου του σώματος των φρουρών είναι σε κλασικό στυλ.
Όταν στην εποχή της Αικατερίνης ΙΙ, ολοκληρώθηκε η κατασκευή του παλατιού, αγόρασε όλη την συλλογή έργων ζωγραφικής από έναν έμπορο στο Βερολίνο, στην συνέχεια διέταξε την κατασκευή ενός άλλου διώροφου κτιρίου για την αποθήκευση των έργων ζωγραφικής. Σήμερα στο Ερμιτάζ φυλάσσονται περίπου 700000 έργα τέχνης.
Ποτάμι Μόικα
Γέφυρα Μπολσεοκτίνσκι
Στο βάθος φαίνεται ο καθεδρικός ναός Σμόλνι.
Καθεδρικός Ναός Αγίου Ισαάκ
Η εκκλησία κτίστηκε το 1858. Το 1930 έκλεισε και έγινε στην συνέχεια μουσείο.
Το εντυπωσιακό εσωτερικό είναι καλυμμένο με λεπτομερή μωσαϊκά, που συμπληρώνουν τις όμορφες κολόνες από μαλαχίτη και λαζούριο.
Κήπος του Αλεξάνδρου
Το σπίτι του Βιβλίου
Nikolo-Bogoyavlenskiy morskoy sobor
Αυτή η εκκλησία είναι το ψηλότερο κτίριο στην Κροστάνδη
Όπως και πολλές άλλες εκκλησίες της Αγίας Πετρούπολης το εσωτερικό της είναι γεμάτο με καταπληκτικά πολύχρωμα μωσαϊκά.
Τσάρσκογιε Σελό
Το ανάκτορο βρίσκεται στο Τσάρσκογιε Σελό (τώρα είναι η πόλη του Πούσκιν).
Η κόρη της Αικατερίνης Ι, η Ελισάβετ, ανακατασκεύασε το παλάτι το 1734. Αρχικά δεν ξεχώριζε πολύ από τα άλλα παλάτια, όμως μετά από την ανακατασκευή το παλάτι το μήκος του παλατιού έφτασε το 1 χιλιόμετρο και το εξωτερικό του είναι στολισμένο με πάνω από 99 κιλά χρυσού.
Η Ρωσίδα αυτοκράτειρα Ελισάβετ χρησιμοποίησε αυτό το παλάτι ως την θερινή κατοικία της.
Το κεχριμπαρένιο δωμάτιο είναι ένα θρυλικό μέρος του παλατιού. Πάνω από 453 κιλά κεχριμπαριού χρησιμοποιήθηκαν για τη διακόσμησή του.
Το 1941, το δωμάτιο καταστράφηκε ως αποτέλεσμα της κατάληψης του ανακτόρου από τους Ναζί. Μετά από 40 χρόνια, το κεχριμπαρένιο δωμάτιο ανακατασκευάστηκε και χρειάστηκαν περίπου 20 χρόνια για την ανακατασκευή του. Το 2003 άνοιξε ξανά για το κοινό.
Το κύριο παλάτι στο Πέτερχοφ