Όσο τρομακτικό και αν μας ακούγεται, οι κανόνες εθιμοτυπίας έχουν αλλάξει δραματικά τα τελευταία 100 χρόνια.
Δείτε παρακάτω μερικούς κανόνες επικοινωνίας για πραγματικούς τζέντλεμεν. Αυτοί οι κανόνες δημοσιεύτηκαν πρώτη φορά το 1875 στο βιβλίο “Ο οδηγός ενός Gentleman στην εθιμοτυπία” από τον Cecil B. Hartley.
- Είναι μεγάλη αγένεια να δίνετε περισσότερη προσοχή στο ρολόι ή στο σημειωματάριο σας, παρά στον συνομιλητή σας κατά την διάρκεια της συνομιλίας σας. Ακόμα και αν είστε κουρασμένοι ή έχετε βαρεθεί, μην το δείξετε.
- Ποτέ μην διακόπτετε έναν ομιλητή. Πολλές φορές ακόμα και η απαίτηση για μια διευκρίνηση μπορεί να είναι αγενής. Είναι ακόμα χειρότερο, όταν αναγκάζετε κάποιον να τελειώσει πιο γρήγορα αυτό που λέει. Μην διακόπτετε ποτέ αυτόν που μιλάει ακόμα και όταν ξέρετε τι θέλει να πει.
- Μην προσπαθείτε να πείσετε τους άλλους, υψώνοντας τον τόνο της φωνής σας ή προσβάλοντας. Να είστε μετριόφρονων, χωρίς αυταρχικές συμπεριφορές.
- Ποτέ μην μιλάς για την δουλειά σου, εκτός αν σου ζητηθεί.
- Ένας έξυπνος και μορφωμένος άντρας είναι πάντα διακριτικός. Ακόμα και όταν νιώθει ανώτερος από τους συναδέλφους του, δεν το δείχνει ποτέ. Δεν συζητάει μαζί τους θέματα, που ξέρει ότι δεν γνωρίζουν πολλά γύρω από αυτό. Ό,τι λέγεται από έναν πραγματικό κύριο χαρακτηρίζεται πάντα από σεβασμό προς τα συναισθήματα και τις απόψεις των άλλων ανθρώπων.
- Είναι προτιμότερο να είσαι καλός ακροατής, παρά καλός ομιλητής. Η ικανότητα της καλής ακρόασης είναι χαρακτηριστικό ενός άντρα αριστοκρατικής καταγωγής. Αυτή η ικανότητα κάνει τον άνθρωπο ευχάριστο συνομιλητή.
- Ποτέ μην κρυφακούς μια συζήτηση. Αν βρίσκεσαι πολύ κοντά σε κάποιους που συζητάνε, άλλαξε θέση διακριτικά.
- Να είσαι όσο γίνεται πιο συνοπτικός και περιεκτικός. Απέφυγε τις μακριές παρεκβάσεις και τα άσχετα σχόλια.
- Όταν υποκύπτεις στις κολακείες, υποκύπτεις στην έπαρση και την ηλιθιότητα.
- Ακόμα και όταν ξέρετε, ότι η άποψη του αντιπάλου σας είναι απόλυτα λανθασμένη, κάντε μια ήρεμη συζήτηση και εκφράστε την άποψη σας, χωρίς να κάνετε το θέμα προσωπικό. Όταν βλέπετε, ότι ο συνομιλητής σας εμμένει στην άποψή του, αλλάξτε θέμα.
- Είναι καλό να έχετε ισχυρά πολιτικά πιστεύω, αλλά να μην τα επιδεικνύετε σε κάθε ευκαιρία. Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποχρεώνετε τους άλλους να συμφωνούν μαζί σας. Ακούστε τις αντίθετες απόψεις, χωρίς να χάνετε την ψυχραιμία σας.
- Μην συγκρίνετε τους φίλους σας μεταξύ τους. Να τους σέβεστε, χωρίς να κάνετε τον έναν να φαίνεται ανώτερο και τον άλλον κατώτερο.
- Ποτέ μην συμμετέχετε σε συζητήσεις, που μπορεί να στεναχωρήσουν όσους δεν είναι παρόντες στην συζήτηση. Ένας πραγματικός κύριος δεν ασχολείται ποτέ με συκοφαντίες.
- Ακόμα και η παρέα ενός πνευματικού ανθρώπου μπορεί να γίνει κουραστική, αν θέλει διαρκώς να τραβάει την προσοχή.
- Αποφύγετε την σχολαστικότητα. Δεν είναι σημάδι νοημοσύνης, αλλά ανοησίας.
- Να μιλάτε σωστά την μητρική σας γλώσσα και να αποφεύγετε την υπερβολική χρήση επίσημων εκφράσεων.
- Ποτέ μην κάνετε παρατηρήσεις για τα λάθη των άλλων στην ομιλίας τους.
- Αποφύγετε την χρήση καθορισμένων φράσεων και αποσπασμάτων. Κάποιες φορές μπορεί να προσθέσουν μια ευχάριστη νότα σε μια συζήτηση, αλλά αν γίνει συνήθεια μπορεί να γίνει εξαιρετικά κουραστική και ανιαρή.
- Αν είστε επαγγελματίας ή επιστήμονας, αποφύγετε την χρήση ορολογίας. Είναι δείγμα αγένειας, αφού κανένας δεν θα σας καταλαβαίνει. Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε κάποια ορολογία κατά λάθος μην μπείτε στον κόπο να την εξηγήσετε, γιατί κανείς δεν θα το εκτιμήσει.
- Μην παίζετε την ρόλο του γελωτοποιού στην κοινωνία. Σύντομα, αυτό θα γίνει χαρακτηριστικό σας. Είναι καλύτερο να γελάει ο κόσμος μαζί σας και όχι εις βάρος σας.
- Αποφύγετε την έπαρση. Είναι πολύ άσχημο να μιλάτε για τα χρήματα και τις διασυνδέσεις σας.
- Αποφύγετε το κουτσομπολιό. Αν στις γυναίκες είναι άσχημο, στους άντρες είναι αποκρουστικό.
- Μην προσπαθείτε να φτιάξετε μια εξεζητημένη εικόνα του εαυτού σας, αποφεύγοντας να κάνετε αστεία και πιο ανάλαφρες συζητήσεις. Προσπαθήστε να φέρεστε σύμφωνα με τους κανόνες της κοινωνίας, όταν αυτοί δεν έρχονται σε αντίθεση με τους κανόνες ενός πραγματικού κυρίου.
- Είναι αγενές και ανόητο να χρησιμοποιείται συνεχώς όρους και εκφράσεις, όταν μιλάτε σε μια ξένη γλώσσα.
- Όταν αρχίζετε να εκνευρίζεστε κατά την διάρκεια μιας συζήτησης ή αλλάξτε θέμα ή σταματήστε την συζήτηση. Όταν είστε εκνευρισμένος είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιήσετε φράσεις, που δεν θα λέγατε σε αντίθετη περίπτωση.
- Αποφύγετε να συζητάτε θέματα που είναι πολύ προσωπικά ή οικογενειακά. Ωστόσο, αν κάποιος μοιραστεί μαζί σας ένα μυστικό του, θεωρείστε το ιερό και μην μοιραστείτε αυτή την πληροφορία με κανέναν.
- Αν και τα ταξίδια διευρύνουν τους ορίζοντες του ανθρώπου, δεν θα πρέπει να λέτε συνεχώς “Όταν ήμουν στο Παρίσι..” ή “Ποτέ δεν φορούν τέτοια στην Ιταλία..”