Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2024
ΕλλάδαΕλένη Κούρκουλα: «Τον Δημήτρη τον Λιγνάδη τον ξέρω 30 χρόνια, είναι πάρα...

Ελένη Κούρκουλα: «Τον Δημήτρη τον Λιγνάδη τον ξέρω 30 χρόνια, είναι πάρα πολύ γλυκός άνθρωπος»

Η Ελένη Κούρκουλα είναι στενή φίλη του Δημήτρη Λιγνάδη και πήγε να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης.

Η ηθοποιός και πρώην υπουργός πολιτισμού μεταξύ άλλων ανέφερε στην κατάθεσή της: «Βρισκόταν στην Ιθάκη μαζί μας. Πήγαμε όλοι μαζί την 1n Αυγούστου. (…) Όλο αυτό το διάστημα ήταν μαζί μας και το ξέρει όλη η Ιθάκη.

Το διάστημα αυτό γίνονται πολλά πανηγύρια στην Ιθάκη και επειδή η παρουσία του κυρίου Λιγνάδη είναι εμφανής στα πανηγύρια, επειδή τραγουδάει, τον είδαν πολλοί άνθρωποι εκεί. Δεν έφυγε καθόλου από την Ιθάκη, ούτε δευτερόλεπτο. Έχω φωτογραφίες από το κινητό μου που το αποδεικνύουν και είναι τραβηγμένες από 1n Αυγούστου. Ήμασταν 22 ημέρες στην Ιθάκη(…). Τον Δημήτρη τον Λιγνάδη τον ξέρω 30 χρόνια, έχουμε συνεργαστεί στο θέατρο και είναι ένας πάρα πολύ γλυκός άνθρωπος».

«Εφηβόφιλος επί σειρά ετών, επέλεγε ευάλωτους ανήλικους» – Τι λένε οι δικαστές για τον Λιγνάδη

Ως άνθρωπο με εμφανή παραφιλική εφηβοφιλική σεξουαλική τάση την οποία εκδήλωνε επί σειρά ετών και ως προσωπικότητα με παραβατική συμπεριφορά απέναντι σε ανήλικους και άτομα νεαρής ηλικίας, χαρακτηρίζουν τον Δημήτρη Λιγνάδη οι δικαστές – μέλη του συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Στο βούλευμα που εξέδωσαν και με το οποίο απέρριψαν την αίτηση ακυρότητας που είχε καταθέσει ο Αλέξης Κούγιας, αναφέρουν μεταξύ άλλων σε μια προσπάθεια να σκιαγραφήσουν το προφίλ του σκηνοθέτη:

«Ο κατηγορούμενος επεδείκνυε την παραβατική και αντικοινωνική αυτή συμπεριφορά του επί σειρά πολλών ετών, ως στοιχείο πλέον της προσωπικότητάς του έχοντας μεθοδεύσει τη δράση του επιλέγοντας ανήλικους και άτομα νεαρής ηλικίας, που λόγω ακριβώς της μη διαμορφωμένης προσωπικότητάς τους και της ανάγκης του επαγγελματική εξέλιξη ήταν ευάλωτα και διαχειρίσιμα.

Εκμεταλλευόμενος δε την αδυναμία τους αυτή και αξιοποιώντας την αναγνωρισιμότητά του, τη ρητορική του δεινότητα και την ικανότητα πειθούς, που αναμφισβήτητα φύσει και θέσει κατείχε, υπό το πρόσχημα της καθοδήγησης και διαπαιδαγώγησής τους, προσέγγιζε τα άτομα αυτά, κέρδιζε την εμπιστοσύνη τους και ακολούθως τα χειραγωγούσε, ώσπου εν τέλει να επιτύχει την εκπλήρωση των ανάρμοστων προθέσεων του».

Συνεχίζουν τονίζοντας ότι «είχε εμφανή παραφιλική έφηβοφιλική σεξουαλική τάση και προτίμηση, την οποία εξεδήλωνε χωρίς καμία αναστολή, ακόμα και σε δημόσιους χώρους για ένα πολύ μακρό χρονικό διάστημα …».

Επιπλέον, αναφέρουν ότι «σε δυο περιπτώσεις, προκειμένου να ικανοποιήσει τη γενετήσια ορμή του η οποία ήταν πολύ συχνά ανεξέλεγκτη, χρησιμοποίησε στην μεν πρώτη σωματική βία σε βάρος του θύματός του, στη δε δεύτερη αλκοόλ και ναρκωτική ουσία προκειμένου να περιάγει το θύματά του σε κατάσταση πλήρους ανικανότητας αντίστασης».

Ανήλικοι τον περίμεναν να τελειώσει την πρόβα

Στο βούλευμα γίνεται εκτενής αναφορά στην κατάθεση ηθοποιού που είπε ότι έβλεπε τον Λιγνάδη να μεταβαίνει σε πρόβες έργων συνοδευόμενος από ανήλικά που τον περίμεναν υπομονετικά να τελειώσει.

Αφού γίνεται επίσης αναφορά για παραβατική συμπεριφορά όσο ήταν καθηγητής στο Αρσάκειο, στο τέλος του βουλεύματος αναφέρεται ότι ο Λιγνάδης «τουλάχιστον από το έτος 1984, οπότε χρονολογείται σήμανσή του για αδίκημα σχετιζόμενο με τη γενετήσια ελευθερία σε βάρος ανηλίκου και έως έτος 2015, δηλαδή για διάστημα τουλάχιστον 30 ετών, προσέγγιζε ανηλίκους και εν γένει άτομα νεαρής ηλικίας, πέραν των κατανομαζόμενων στη δικογραφία και πλήθος άλλων, τους οποίους εντόπιζε με αφορμή τις καλλιτεχνικές του δραστηριότητες στο χώρο των θεάτρων που λειτουργούσε ως ηθοποιός και σκηνοθέτης, είτε ως διδάσκων θεατρική αγωγή σε σχολεία και εργαστήρια, είτε από φιλικούς κύκλους, ακόμη δε και τυχαία σε διάφορες περιοχές των Αθηνών, που σύχναζαν ανήλικοι και νέοι και υποσχόμενος να τους καθοδηγήσει και να τους βοηθήσει να σταδιοδρομήσουν στον καλλιτεχνικό χώρο…..».

Τα πιο σημαντικά