Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2024
ΕλλάδαΒατόπουλος: «Πρέπει να ελέγχουμε πόσες ώρες βγαίνει ο καθένας από το σπίτι...

Βατόπουλος: «Πρέπει να ελέγχουμε πόσες ώρες βγαίνει ο καθένας από το σπίτι του»

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος μίλησε για την πανδημία και το lockdown ζητώντας έλεγχο στις ώρες εξόδου.

Σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Mega μίλησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος σχετικά με την πορεία της πανδημίας και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπισή της σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με όσα εξήγησε ο καθηγητής, δεν έχουν αλλάξει πολλά στη δεύτερη βδομάδα του σκληρού lockdown που διανύουμε, ωστόσο, είπε, υπάρχει ένα σημαντικό στοιχείο. Το ότι δεν υπάρχει ανεξέλεγκτη αύξηση κρουσμάτων. Υπάρχουν όμως αναζωπυρώσεις σε πολλά μέρη της Ελλάδας.

Ο στόχος πάντως είναι να μην καταρρεύσει το σύστημα Υγείας, στόχος ο οποίος και επετεύχθη.

Όπως είπε, τα επιδημιολογικά δεδομένα θα αξιολογηθούν αύριο, οπότε και θα παρθούν αποφάσεις.

Στη συνέχεια ο κ. Βατόπουλος μίλησε για το άνοιγμα της αγοράς με την προϋπόθεση της τρίωρης κυκλοφορίας των πολιτών με αποστολή μηνύματος υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο είχε τεθεί ως πρόταση από τα Χριστούγεννα, αλλά δεν πραγματοποιήθηκε λόγω τεχνικών προβλημάτων.

“Αφού υπάρχει περιορισμός κυκλοφορίας ο καθένας πρέπει να ελέγχεται πόσες ώρες βγήκε από το σπίτι του”, τόνισε.

Στην Αθήνα υπήρχε ο φόβος της ραγδαίας μετάδοσης, γι’ αυτό πάρθηκαν αυτά τα μέτρα, ενώ στη Θεσσαλονίκη, όπου τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν είναι ανησυχητικά στον βαθμό που είναι στην πρωτεύουσα, έγινε lockdown σε συγκεκριμένες γειτονιές της πόλης.

Αν και αυτό είναι σωστό, εκτίμησε, είναι δύσκολα εφαρμόσιμο. Αλλά ακόμα πιο δύσκολο, θα ήταν να κλείσει όλη η πόλη. Αυτό που χρειάζεται είναι ατομική ευθύνη, τόνισε.

Ο κ. Βατόπουλος εξέφρασε την ανησυχία του για τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, ενώ αναφερόμενος στα εμβόλια, είπε ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού έχει πάρει έναν ρυθμό και είναι σε καλό επίπεδο σε σχέση και με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

“Η κατάσταση θα αλλάξει όταν θα έχει ανοσία το 60% του πληθυσμού, ή οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες”, υπογράμμισε εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα έχει γίνει μέχρι το καλοκαίρι.

Για τη διπλή μάσκα υποστήριξε πως είναι μια καλή ιδέα που μπορεί να εφαρμοστεί σε περιπτώσεις όπου παρατηρείται έντονος συνωστισμός.

Τα πιο σημαντικά