Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2024
ΕλλάδαΜητσοτάκης: «Aν όλα πάνε καλά με τα εμβόλια κανονικότητα στις αρχές καλοκαιριού»

Μητσοτάκης: «Aν όλα πάνε καλά με τα εμβόλια κανονικότητα στις αρχές καλοκαιριού»

Αν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα στις παραδόσεις εμβολίων, θα επιστρέψουμε σε μια κάποια κανονικότητα τέλη άνοιξης με αρχές καλοκαιριού, είπε ο πρωθυπουργός στο World Economic Forum.

Η επιστροφή στην κανονικότητα εξαρτάται από την πορεία των εμβολιασμών, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στο πλαίσιο της διαδικτυακής συνόδου του World Economic Forum.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στη συμφωνία της ΕΕ με τις φαρμακευτικές εταιρείες για την προμήθεια των δόσεων, την οποία χαρακτήρισε ως «success story».

Τόνισε, ωστόσο, ότι οι παραδόσεις πρέπει να εξασφαλιστεί πως θα γίνουν πιο γρήγορα και να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, καθώς από τις παραδόσεις εξαρτάται άμεσα ο ρυθμός των εμβολιασμών.

“Αν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα”, κατέληξε ο πρωθυπουργός, “θα μπορούμε να επιστρέψουμε σε μια κάποια κανονικότητα στα τέλη της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού”.

Για την πρότασή του για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, σημείωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, οτι μ’ αυτή θέλουμε οι επισκέπτες στην Ελλάδα να έρθουν με ασφάλεια το καλοκαίρι και ότι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα που αφορά εν τέλει ολόκληρη την Ευρώπη.

Σχολιάζοντας, επίσης, το άνοιγμα των καταστημάτων, τόνισε ότι η επιδημιολογική κατάσταση συνεχίζει να παρακολουθείται στενά, αλλά η απόφαση ήταν απαραίτητη για να λειτουργήσει η οικονομία, η οποία στηρίχθηκε όλο αυτό το διάστημα με «ενέσεις» από το κράτος. «Τηρούμε τους βασικούς κανόνες κι είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση για το σύστημα υγείας και τι άλλαξε στην Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η πανδημία αναδείχθηκε σε μεγάλη ευκαιρία για τη βελτίωσή του και ότι έμφαση δίνεται πλέον κυρίως στον τομέα της πρόληψης. Ανέφερε χαρακτηριστικά ως παράδειγμα την αντικαπνιστική καμπάνια και την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους που τελικά λειτούργησε μ’ επιτυχία.

“Μάθαμε να ακούμε τους ειδκούς”

«Μάθαμε ότι πρέπει ν’ ακούμε τους ειδικούς και τους επιστήμονες και να παίρνουμε νωρίς αποφάσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός. Ανέφερε επίσης ότι καταφέραμε στην Ελλάδα να χειριστούμε καλά το πρώτο κύμα, ενώ, με το δεύτερο κύμα το Νοέμβριο, προχωρήσαμε σ’ ένα αυστηρό lockdown που «πόνεσε» οικονομικά, αλλά ήταν αυτό που έπρεπε να γίνει για να μην εξαπλωθεί ο ιός.

Σημείωσε δε ότι οι ειδικοί και η κυβέρνηση είπαν στους Έλληνες έγκαιρα τι είναι αυτό που πρέπει να κάνουν κι εκείνοι το ακολούθησαν, πειθαρχώντας στα μέτρα και ότι η συμπεριφορά αυτή πρέπει να διατηρηθεί έως ότου να εμβολιαστεί ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού. «Οι ειδικοί είναι αυτοί που μας λένε τι πρέπει να κάνουμε», επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας ως πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ελήφθησαν νωρίς οι κρίσιμες αποφάσεις, με αποτέλεσμα να υπάρξει χρόνος για τη θωράκιση και ενίσχυση του συστήματος υγείας.

Πράξη αλληλεγγύης η κεντρική συμφωνία της ΕΕ για τα εμβόλια

«Η απόφαση της ΕΕ ν’ αγοράσει κεντρικά τα εμβόλια και να τα διανείμει ανάλογα με τον πληθυσμό των κρατών-μελών της ήταν πράξη αλληλεγγύης», επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης, σε ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με την ανάγκη συντονισμού των πολιτικών της ΕΕ για την πανδημία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Όπως πρόσθεσε, πρέπει η Ευρώπη πράγματι να κάνει πιο γρήγορα ως προς τις εγκρίσεις και τις παραδόσεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά την αδειοδότηση της AstraZeneca, αλλά με την κεντρική συμφωνία εξασφάλισε τουλάχιστον την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών της ΕΕ στα εμβόλια και ότι κάποιες χώρες – μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα – δεν μειονεκτούν απέναντι στις ισχυρές. «Μπορούμε να συνεργαστούμε καλύτερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο ΠΟΥ έχει ένα κρίσιμο ρόλο», ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός.

Τα πιο σημαντικά