Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2024
διεθνή21 Δεκεμβρίου: Δίας και Κρόνος ευθυγραμμίζονται σχηματίζοντας το «Αστέρι της Βηθλεέμ» μετά...

21 Δεκεμβρίου: Δίας και Κρόνος ευθυγραμμίζονται σχηματίζοντας το «Αστέρι της Βηθλεέμ» μετά από 800 χρόνια

Το «Αστέρι της Βηθλεέμ» ήταν ορατό για τελευταία φορά στις 4 Μαρτίου 1226. Το σπάνιο θέαμα στον νυχτερινό ουρανό θα κάνει την εμφάνισή του στις 21 Δεκεμβρίου, οπότε ο Δίας και ο Κρόνος θα έρθουν στην πιο κοντινή απόσταση ο ένας με τον άλλον τους τελευταίους οκτώ αιώνες.

Το «Αστέρι της Βηθλεέμ» ή αλλιώς η σύνοδος Δία και Κρόνου αποτελεί ένα μοναδικό φαινόμενο. Οι δύο μεγαλύτεροι πλανήτες στο ηλιακό σύστημα, θα εμφανιστούν πιο κοντά ο ένας στον άλλο στο νυχτερινό ουρανό κατά τη διάρκεια της εβδομάδας των Χριστουγέννων, σε μια προσέγγιση που θα συμβεί για πρώτη φορά τα τελευταία 800 χρόνια, λένε οι αστρονόμοι.

Και οι δύο γίγαντες του πλανητικού μας συστήματος, πλησιάζουν σταδιακά ο ένας τον άλλο από τις αρχές του καλοκαιριού και θα εμφανιστούν σχεδόν ως ένας «διπλός πλανήτης» στις 21 Δεκεμβρίου 2020.

asteri2

Το φαινόμενο, γνωστό ως «σύνοδος Δία και Κρόνου», μπορεί να γίνει ορατό από οπουδήποτε στη Γη, αμέσως μετά το ηλιοβασίλεμα.

Ο Γερμανός αστρονόμος, Γιοχάνες Κέπλερ, έγραψε το 1614 ότι πίστευε πως το «αστέρι της Βηθλεέμ» που οδήγησε τους τρεις μάγους στη φάτνη του Χριστού σύμφωνα με την ιστορία της Γέννησης θα μπορούσε να ήταν «σύνοδος του Δία και του Κρόνου».

Οι ευθυγραμμίσεις μεταξύ των πλανητών, γνωστές ως «σύζευξη», είναι «μάλλον σπάνιες», εξήγησε ο αστρονόμος Ράις Πάτρικ Χάρτιγκαν, «αλλά αυτή η σύζευξη είναι εξαιρετικά σπάνια λόγω του πόσο κοντά θα εμφανιστούν οι πλανήτες ο ένας στον άλλο».

Την τελευταία φορά που αυτοί οι γίγαντες εμφανίστηκαν τόσο στενά, σε ορατό διαχωρισμό μόλις 0,1 βαθμών, ήταν στον Μεσαίωνα και συγκεκριμένα στις 4 Μαρτίου 1226.

Φυσικά, η εμφάνιση του «Χριστουγεννιάτικου Αστέρα» ή του «Αστέρα της Βηθλεέμ», που ονομάστηκε έτσι επειδή η εγγύτητα των πλανητών δημιουργεί ένα λαμπρό σημείο φωτός – είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται μόνο από τη Γη. Στην πραγματικότητα, ο Δίας και ο Κρόνος απέχουν εκατομμύρια χιλιόμετρα.

asteri1

«Αστέρι της Βηθλεέμ»: Πότε θα το δούμε

Αν και είναι ορατό σε όλο τον κόσμο, το καλύτερο μέρος για να δείτε το «Αστέρι της Βηθλεέμ», δηλαδή τη σύζευξη Δία και Κρόνου, είναι κοντά στον ισημερινό, ανάμεσα στο σούρουπο και λίγο μετά το βράδυ, όταν ο ουρανός είναι αρκετά σκοτεινός για να εμφανιστεί ο αμυδρός Κρόνος.

Κοιτώντας χαμηλά στον δυτικό ορίζοντα, στο χειμερινό ηλιοστάσιο, οι δύο πλανήτες φαίνεται να χωρίζονται κατά λιγότερο από το ένα πέμπτο της διαμέτρου μιας πανσελήνου.

Εάν έχετε πρόσβαση σε ένα τηλεσκόπιο, πολλά από τα μεγαλύτερα φεγγάρια των πλανητών θα είναι επίσης ορατά στο ίδιο οπτικό πεδίο εκείνο το βράδυ.

Κι αν έχει συννεφιά εκείνη την ημέρα; Ο Δίας και ο Κρόνος θα εξακολουθούν να εμφανίζονται πιο κοντά ο ένας στον άλλο για ολόκληρη την εβδομάδα γύρω από το ηλιοστάσιο.

Και αν χάσουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε το «Αστέρι της Βηθλεέμ»;

Θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τις… 15 Μαρτίου 2080, οπότε υπολογίζεται ότι θα συμβεί η επόμενη σύζευξη Δία και Κρόνου.

Τα πιο σημαντικά