Από τον “ελληνικής καταγωγής” ιδρυτή της Amazon, Τζεφ Μπέζος μέχρι την Ελληνίδα που ξεσκέπασε το σκάνδαλο της VW για να εκδικηθεί τον Σόιμπλε, τα ελληνικά media, πέρα από κύκλους, βλέπουν πατριωτάκια σε ότι καλό συμβαίνει σε αυτό τον κόσμο.
Το δημοσίευμα ήταν εντυπωσιακό: «Άννα Στεφανοπούλου: Η Ελληνίδα που “εκδικήθηκε” τη Γερμανία του Σόιμπλε και “έριξε” 18 δισ. δολάρια πρόστιμα στην VW. Πώς καταρρίφθηκε για άλλη μια φορά ο μύθος του “έντιμου Γερμανού” από ελληνικό “χέρι”».
Η «είδηση» αναδημοσιεύτηκε σε δεκάδες site, ακόμα και στα σοβαρότερα, και όλα αποθέωναν την ελληνική τιμιότητα που κούνησε το δάχτυλο επιτιμητικά στους κακούς Γερμανούς που έχουν το θράσος να μας παραδίδουν μαθήματα ηθικής ενώ οι ίδιοι είναι απατεώνες.
Φυσικά, η είδηση ήταν παντελώς ψεύτικη. Οι συντάκτες της βρήκαν μια συνέντευξη στο Wired στην οποία η κ. Στεφανοπούλου, ως καθηγήτρια Μηχανολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, απλώς μοιράστηκε την επιστημονική της άποψη για το θέμα της VW. Το θέμα πήρε διαστάσεις στην Ελλάδα και η ίδια αναγκάστηκε να παρέμβει για να διαψεύσει οποιαδήποτε ανάμιξή της στην αποκάλυψη του σκανδάλου. Αλλά οι περισσότεροι μέχρι σήμερα δεν ανασκεύασαν, ούτε ανανέωσαν τις ειδήσεις τους.
Τι είναι αυτό που μας κάνει να διαβάζουμε με προθυμία ειδήσεις που τεράστια δόση υπερβολής αναφέρουν ότι Έλληνες κατάφεραν το ένα ή το άλλο σημαντικό επίτευγμα; Πώς καταφέρνουμε κάθε φορά να κατακτούμε τον κόσμο, το Διάστημα, τις επιχειρήσεις και να ξεχωρίζουμε στα πάντα; Να είναι η ελληνική ψυχή, το ελληνικό δαιμόνιο, ή απλώς η φαντασία και η -κάποιες φορές σκόπιμη- διαστρέβλωση των γεγονότων που καταλήγουν να διαψεύδονται με τον κατηγορηματικότερο τρόπο, όπως το παραπάνω;
Το σημαντικό εδώ είναι πως οι τίτλοι και οι ειδήσεις για το θέμα, όπως και όσοι ακολουθούν στη συνέχεια του άρθρου, δεν εμφανίστηκαν σε κάποια περιθωριακά, «εθνικοπατριωτικά» site της συμφοράς, ούτε σε λαθρόβια blog του copy-paste, αλλά σε καθιερωμένα ειδησεογραφικά site και ηλεκτρονικές εφημερίδες που αυτοαποκαλούνται σοβαρά μέσα. Τόσο σοβαρά που δεν κάνουν καν τον κόπο να διασταυρώσουν πασίγνωστες πληροφορίες, όπως ποιος ήταν ο πατέρας του Τζεφ Μπέζος.
Ο «Έλληνας» Τζεφ Μπέζος
Ο ιδρυτής της Amazon, και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου με περιουσία 42 δισ., έχει την ιδιαιτερότητα να ονομάζεται Bezos, ένα όνομα αρκετά συνηθισμένο στον ισπανικό κόσμο, αλλά που ηχητικά μοιάζει ελληνικό. Το όνομα με το οποίο γεννήθηκε ήταν Jeffrey Preston Jorgensen, από τον βιολογικό του πατέρα Ted Jorgensen. Ο γάμος των γονιών του, που ζούσαν στο Νέο Μεξικό, κράτησε ένα χρόνο και η μητέρα του ξαναπαντρεύτηκε τον Miguel Bezos, μετανάστη από την Κούβα που δεν προκύπτει από πουθενά πως είχε την παραμικρή σχέση με την Ελλάδα.
Αυτό, φυσικά, δεν εμπόδισε τα ελληνικά μίντια, ήδη από το 1999 όταν το TIME τον ανακήρυξε Πρόσωπο της Χρονιάς, να ανακαλύψουν τον Τζεφ και να τον στέψουν Έλληνα. Μάλιστα, τον Ιούνιο του 2006 ελληνική εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας αναφέρθηκε σε εκείνον ως «γιος Ελλήνων μεταναστών στην Αμερική». Από τότε το ψέμα αυτό αναπαράγεται με κάθε ευκαιρία, με πιο πρόσφατη εμφάνιση πριν από λίγες μέρες όταν πολλά ελληνικά ειδησεογραφικά site το έβαλαν στους τίτλους τους.
Οι κατακτητές του Facebook, του Χόλιγουντ, της NASA κλπ…
Οι Έλληνες έχουμε από την αρχαιότητα στρατιωτική παράδοση για αυτό και μας αρέσει να κυριεύουμε και να κυριαρχούμε. Για αυτό, σύμφωνα με τους τίτλους της επικαιρότητας, δεν υπάρχει τομέας που να μην τον έχει κατακτήσει κάποιος Έλληνας.
Οι παρακάτω άνθρωποι είναι αξιέπαινοι και ξεχωριστοί. Και δεν φταίνε καθόλου που κάποιοι επέλεξαν τέτοιους τίτλους για να περιγράψουν το επίτευγμα του καθενός.
Σταχυολογούμε…
Ο γνωστός και ικανότατος Χάρης Ιωάννου με τον εξωσκελετό που κατασκεύασε ο ίδιος και διακρίθηκε σε διαγωνισμό της Google, δεν ευθύνεται για τις υπερβολές των ΜΜΕ.
Θέλουν να πουν ότι βρήκε εκεί δουλειά ως προγραμματιστής.
Βοήθησε στην επίλυση σημαντικών προγραμματιστικών προβλημάτων για λογαριασμό της Google και της Intel και διαγράφει ήδη σημαντική καριέρα.
Οι παγκόσμιες επιτυχίες των Ελλήνων δεν σταματούν εδώ. Τα MME ανακάλυψαν τον Έλληνα «μάστερ σεφ» του Μπαράκ Ομπάμα. Αν και ο ίδιος αναφέρει ότι είναι ένας από τους πολλούς μαγείρους που προετοιμάζουν το φαγητό στα επίσημα δείπνα -δεν εδρεύει, δηλαδή, στην κουζίνα του Λευκού Οίκου-, ο τίτλος εγγυάται το κλικ και την ανάγνωση.
Ο παρακάτω τίτλος μας προετοιμάζει ότι η Ελλάδα, και η Μεσσηνία βεβαίως βεβαίως, ετοιμάζεται να στείλει τον πρώτο της αστροναύτη στο Διάστημα. Βέβαια, διαβάζοντας κανείς ανακαλύπτει πως πρόκειται για έναν ελληνικής καταγωγής Αυστραλό πολυεκατομμυριούχο που εκπαιδεύτηκε σε ιδιωτικό πρόγραμμα και πήρε την πιστοποίηση να πετάξει στο Διάστημα όταν και αν επιτραπούν τα ταξίδια σε ιδιώτες.
Ο επόμενος τίτλος προϊδεάζει ότι κάτι συγκλονιστικό συνέβη και Έλληνες ανέλαβαν εξαιρετικά σημαντικές θέσεις ή καθήκοντα. Όμως πρόκειται για μια διεθνή διάκριση Ελλήνων πανεπιστημιακών ερευνητών η μελέτη των οποίων ξεχώρισε σε διαγωνισμό της NASA.
Ο Έλληνας επιχειρηματίας που κατασκευάζει smartphone και tablet σίγουρα δεν δήλωσε ότι έχει κάνει ματ στους κολοσσούς της τεχνολογίας. Αλλά πώς αλλιώς θα προσέχαμε το δημοσίευμα; Τα ονόματα χρησιμοποιούνται απλώς για να τραβήξουν την προσοχή μας.
Έξτρα μπόνους γραφικότητας σε όσα (πολλά) ΜΜΕ παρουσίασαν ως κάτι τεχνολογικά προηγμένο και καταπληκτικό το αυτοσχέδιο αεροσκάφος ενός αστυνομικού από τη Φλώρινα. Είναι ελικοφόρο, έχει μηχανή 46 ίππων, πετάει, έχει βάρος 200 κιλά και είναι καρπός του οράματος του δημιουργού του. Αλλά παρουσιάζεται ως η ελληνική «απάντηση» στα προηγμένα μαχητικά των εκατοντάδων εκατομμυρίων.
Τι εννοείτε δύο Όσκαρ σε Έλληνες; Α, εννοείτε τον Γάλλο Αλεξάντρ Ντεσπλά (από Ελληνίδα μητέρα) και τον ελληνικής καταγωγής Αμερικανό Αλεξάντερ Ντινελάρη. Πάλι καλά που δεν έγραψαν «Οι δύο Μεγαλέξανδροι των Όσκαρ».
Όλες οι ασθένειες νικήθηκαν από Έλληνες
Εδώ δεν χρειάζονται σχόλια. Οι τίτλοι μιλούν από μόνοι τους. Αν ήταν αληθινοί δεν θα υπήρχε πια καμία ασθένεια στον κόσμο και οι Έλληνες θα είχαν πια ελεύθερο χρόνο να πετύχουν και την παγκόσμια ειρήνη.
Και επειδή πάντα υπάρχει ο Έλληνας που και νικά, και κατακτά, και πάει στο Διάστημα, ιδού ο ήρωας που, σαν να μην έφταναν όλα του τα κατορθώματα, πέρασε και μέσα από τους τοίχους.
Εσείς πόσους τέτοιους Έλληνες ξέρετε;
Πηγή: news247.gr