Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2024
ΕλλάδαΚορονοϊός: Διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στη βόρεια Ελλάδα – Πάρκινγκ μετατράπηκε σε νοσοκομείο

Κορονοϊός: Διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στη βόρεια Ελλάδα – Πάρκινγκ μετατράπηκε σε νοσοκομείο

Εκτός ορίων η κατάσταση – Οι γιατροί και οι νοσηλευτές βιώνουν πρωτόγνωρες εικόνες που μοιάζουν με συνθήκες πολέμου

Πάρα πολύ δύσκολη έως δραματική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας με τα διαρκώς αυξανόμενα κρούσματα του κορονοϊού αλλά και όσων χρειάζονται νοσηλεία ή/και ΜΕΘ, με αποτέλεσμα οι γιατροί και οι νοσηλευτές να βιώνουν πρωτόγνωρες εικόνες που μοιάζουν με συνθήκες πολέμου.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι, όπως μετέδωσε το «OPEN TV», σε κάποια νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, όπου οι κλίνες ΜΕΘ δεν επαρκούν για τον όγκο των περιστατικών, οι διασωληνωμένοι βρίσκονται εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας αλλά σε κοινούς θαλάμους.

Την ίδια ώρα, στα ύψη παραμένουν τα κρούσματα κορονοϊού στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου εντοπίστηκαν τα 606 από τις συνολικά 2.311 νέες μολύνσεις, με βάση την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ το απόγευμα του Σαββάτου (21/11), όταν και έγιναν γνωστά τα αρνητικό ρεκόρ νεκρών (108) και δασωληνωμένων (522) σε μια ημέρα στη χώρα.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, σε νοσοκομεία της Αικατερίνης, της Βέροιας και του Πολύγυρου οι διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ λόγω έλλειψης κλινών. Συγκεκριμένα, τρεις διασωληνωμένοι στην Αικατερίνη, τρεις στη Βέροια και τέσσερις στον Πολύγυρο βρίσκονται εκτός ΜΕΘ, παρά τη σοβαρότητα της κατάστασής τους.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, έχει μετατρέψει το πάρκινγκ του σε κινητό νοσοκομείο, ώστε να ανταπεξέλθει στις ανάγκες λόγω πανδημίας.

«Ζήσαμε τη νύχτα Αγίου Βαρθολομαίου»

Με τα πιο γλαφυρά λόγια περιέγραψε την κατάσταση ο διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα… ό,τι συμβαίνει» του «OPEN TV», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν ξημέρωσε στη Θεσσαλονίκη… Ήταν άλλη μία νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου».

Ο κ. Καπράβελος επισημαίνει ότι «οι συνάδελφοι του ιδιωτικού τομέα θέλουν κάποιες μέρες για προετοιμασία. Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού, περιμένουμε ποιος θα χάσει τη ζωή του. Κρατάμε με νύχια και με δόντια τον διψήφιο αριθμό θανάτων. Η λύση που βλέπουμε είναι η ένταξη όλου του ιδιωτικού τομέα και συστράτευση. Όσο αργούμε χάνουμε χρόνο.

Οι συνάδελφοι του ιδιωτικού τομέα χρειάζονται εκπαίδευση που έπρεπε ήδη να είχε γίνει. Όλοι οι συνάδελφοι δίνουν τη μάχη για να κρατήσουν το σύστημα. Και περιμένουν μεγαλύτερη υπευθυνότητα εφαρμογής των μέτρων από τους πολίτες, αλλά και η πολιτεία να πάρει πιο αποφασιστικά μέτρα. Δεν αρκεί το χειροκρότημα».

Παράλληλα, σήμερα το πρωί μία ακόμη εφημερία τελείωσε στο Ιπποκράτειο και μία ακόμη άρχισε στο Παπανικολάου χωρίς να υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες στις εντατικές. Το μεσημέρι, πάντως, ξεκίνησε η εκκένωση των ιδιωτικών κλινικών που επιτάχθηκαν με τη μεταφορά των ασθενών στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Την ίδια ώρα, είναι, πλέον, διψήφιος ο αριθμός νέων και στις ΜΕΘ, καθώς πλήττονται και οι μικρές ηλικίες. Τη στιγμή που η παράταση του lockdown θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, η διασπορά του κορονοϊού στους νέους ανθρώπους – και με νοσηλεία τους – είναι εμφανής και σχετικά αναμενόμενη, καθώς παρατηρήθηκε ιδιαίτερη χαλάρωση στα μέτρα.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε «σφράγισμα» των χερσαίων συνόρων της χώρας, στη Βόρεια Ελλάδα, που «βράζει» από τον κορονοϊό, σε μια προσπάθεια να ανασχέσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Έχουν κλείσει τα σύνορα στην Κρυσταλλοπηγή, rapid test σε όσους μπαίνουν στη χώρα.

Η είσοδος στη χώρα γίνεται μόνο για Έλληνες από τα χερσαία σύνορα. Επίσης, η διέλευση γίνεται με ωράριο. Θυμηθείτε τι λένε οι λοιμωξιολόγοι για το πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα.

Την ίδια ώρα, πραγματοποιήθηκε μεταφορά των ασθενών και από την 2η ιδιωτική κλινική που επιτάχθηκε στη Θεσσαλονίκη, λόγω της πολύ δύσκολης κατάστασης στην πόλη με τον κορονοϊό. Το ίδιο έγινε και την Παρασκευή (20/11) με την 1η ιδιωτική κλινική.

Ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου (21/11/2020) η μεταφορά ασθενών από τη μια εκ των δύο ιδιωτικών κλινικών που επιτάχθηκαν από το υπουργείο Υγείας προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία της πόλης. Ασθενοφόρα φτάνουν το ένα μετά το άλλο ούτως ώστε να μεταφερθούν οι 50 ασθενείς από την Γενική Κλινική «Λυσίμαχος Σαραφιανός».

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ αναφέρει:

«Σήμερα ανακοινώνουμε 2.311 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 18 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 90.121, εκ των οποίων το 53.4% άνδρες.

4.787 (5.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 22.901 (25.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

522 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 149 (28.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 82.4%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 460 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 108 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1.527 θανάτους συνολικά στη χώρα. 608 (39.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Τα πιο σημαντικά