Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2024
απίθαναΑυτή η γυναίκα ίσως να είναι η πρώτη που έφερε στον κόσμο...

Αυτή η γυναίκα ίσως να είναι η πρώτη που έφερε στον κόσμο μη ταυτόσημα τετράδυμα χωρίς εξωσωματική γονιμοποίηση!

Της Θένιας Παφραλίδου

Όταν ένα ζευγάρι παίρνει την απόφαση να αποκτήσει ένα παιδί και να φτιάξει μια όμορφη οικογένεια, ο ενθουσιασμός του ξεχειλίζει και το περιμένουν να συμβεί όσο πιο σύντομα γίνεται.

Εξαιτίας αυτού, πολλά ζευγάρια βιώνουν την απογοήτευση, αποθαρρύνονται και η ανασφάλεια χτυπάει κόκκινο, όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα σύλληψης. Και αυτός είναι ένας από τους λόγους που καταλήγουν στη λύση της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF, in vitro Fertilization), όπως το λέει και ο όρος, είναι η διαδικασία γονιμοποίησης έξω από το σώμα. Δηλαδή, αντί να γίνει η γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπερματοζωάριο στη σάλπιγγα της γυναίκας, γίνεται σε κάποιο ιατρικό εργαστήριο. Είναι ουσιαστικά η παράκαμψη μιας συγκεκριμένης λειτουργίας του οργανισμού όταν, για διάφορους λόγους, δεν μπορεί να γίνει στο σώμα. Η διαδικασία αυτή συνήθως καταλήγει στη γέννηση δίδυμων, τρίδυμων και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και τετράδυμων.

Η Katalina Martin και ο Matthew Davies, ένα ζευγάρι από το Ηνωμένο Βασίλειο, είχαν ήδη από ένα παιδί ο καθένας, από τις προηγούμενες σχέσεις τους, αλλά ήθελαν να αποκτήσουν ακόμη ένα μαζί για να ολοκληρώσουν τη νέα τους οικογένεια. Όμως θεώρησαν πως δεν θα μπορέσουν να αποκτήσουν άλλο παιδί, καθώς οι γιατροί διέγνωσαν πως η 28 ετών Katalina έπασχε από το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη φυσιολογική σύλληψη.

Το ζευγάρι συνέχισε τη ζωή του, μέχρι που η Katalina έλαβε τα χαρμόσυνα νέα λίγους μήνες αργότερα… Με κάποιο τρόπο, χωρίς εξωσωματική γονιμοποίηση, σαν από θαύμα έμεινε έγκυος. Όμως τίποτε δεν μπορούσε να την προετοιμάσει για το πρώτο της υπερηχογράφημα….

Όταν η Katalina επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Stepping Hill, κοντά στο σπίτι της στο Stockport, για να κάνει έναν υπέρηχο γρήγορα αντιλήφθηκε μια περίεργη συμπεριφορά: «Ο γιατρός που μου έκανε τον υπέρηχο έκανε πάρα πολύ ώρα και κοίταζε και ξανακοίταζε την οθόνη,» λέει η Katalina. Τότε ήταν που η μέλλουσα μητέρα έμαθε τα σοκαριστικά  νέα.

272-600x433

Είχε τετράδυμα! Οι πιθανότητες να πιάσεις τετράδυμα φυσιολογικά είναι λιγότερες από 1 στις 700.000.

357

Μόνο 3 ή 4 τετράδυμα γεννιούνται το χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Συνήθως συμβαίνει όταν δυο αυγά γονιμοποιούνται και χωρίζονται μέσα στη μήτρα της μητέρα, φτιάχνοντας δυο ή τρία από τα τετράδυμα να είναι ταυτόσημα δίδυμα ή τρίδυμα. Κάποιες φορές είναι δυο σετ διδύμων. Όμως και τα τέσσερα από αυτά τα μωρά γονιμοποιήθηκαν σε διαφορετικά αυγά, κάνοντάς τα μη ταυτόσημα.

550-600x377

Οι ειδικοί λένε πως δεν έχουν ακούσει ξανά περίπτωση μη ταυτόσημων τετράδυμων που έχουν συλληφθεί φυσιολογικά, παρά μόνο με εξωσωματική γονιμοποίηση.

651-600x843

Όταν έφτασε την 27η εβδομάδα εγκυμοσύνης, η Katalina έφερε στη ζωή τη Sofia, το Roman, τον Aston και την Amelia με καισαρική τομή. Όλα τα μωράκια ήταν καλά στην υγεία τους.  

1150-600x404

«Ανακουφίστηκα τόσο όταν γεννήθηκαν όλα και ήταν καλά στην υγεία τους,» λέει η μητέρα. «Δεν μπορούσα να το πιστέψω όταν τα είδα να ξαπλώνουν στις βρεφικές κούνιες τους. Ήταν και τα τέσσερα τόσο διαφορετικά…»
Παρακαλούμε κοινοποιήστε αυτήν την ξεχωριστή ιστορία.

Τα πιο σημαντικά