Ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας έκρουσε για άλλη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου καθώς τα κρούσματα του κορωνοϊού αυξάνονται και πληθύνονται.
Ο Νίκος Σύψας τόνισε σήμερα στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» ότι το μείζον πρόβλημα εντοπίζεται στην Αττική και συγκεκριμένα στην Αθήνα όπου παρατηρείται «η μεγαλύτερη επιδημιολογική πίεση» λέγοντας ότι «θα πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο». Πώς θα το κάνουμε αυτό; «Είναι απλό, κρατάμε αποστάσεις, φοράμε μάσκα» καθώς επί του παρόντος είναι η μόνη μας ασπίδα προφύλαξης ενάντια στον κορωνοϊό.
Ο Νίκος Σύψας τόνισε, επίσης, πως δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι με την κατάσταση όπως είναι τώρα καθώς ο κορωνοϊός είναι ανεξέλεγκτος.
Όπως, επίσης, είπε ο Νίκος Σύψας η παρέμβαση που γίνεται στο κέντρο της Αθήνας είναι πολύ σημαντική καθώς η κατάσταση είναι δύσκολη στην Αττική. Τώρα πρέπει να καμφθεί η επιδημία πριν είναι αργά».
Ο Νίκος Σύψας τόνισε πως όλα χρειάζονται μέτρο και καλή… θέληση, λέγοντας ότι «δεν θεωρώ ότι είναι σημαντικό να γίνει υποχρεωτική και με πρόστιμο η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους». Ξεκαθάρισε όμως προς πάσα κατεύθυνση ότι «υπάρχει ήδη έτοιμο πακέτο νέων μέτρων, αν χρειαστεί να το πάρουμε».
Για τον Ντόναλντ Τραμπ που διεγνώσθη θετικός στον κορωνοϊό ο Νίκος Σύψας είπε πως «ο ιός δεν κοιτά προέδρους, αλλά ευάλωτους ανθρώπους.
Για τα σχολεία ο Νίκος Σύψας είπε: «Είμαι ευχαριστημένος με την κατάσταση. Ο βασικός όγκος των σχολείων λειτουργεί.
Να θυμίσουμε στους αναγνώστες του ereportaz.gr πως ο Νίκος Σύψας πριν δύο ημέρες είχε δηλώσει τα εξής:
«Να τηρήσουμε τα μέτρα που έχουμε ήδη πάρει», είχε αναφέρει ο Νίκος Σύψας, λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής για τον κορωνοϊό, ερωτηθείς για τα νέα μέτρα που εισηγούνται πολλοί συνάδελφοί του.
«Δυστυχώς έχουμε φαινόμενα συνωστισμού και παραβίασης των τεσσάρων βασικών κανόνων. Η εικόνα που βλέπουμε έξω δεν συνάδει με τη σοβαρότητα της κατάστασης της επιδημίας», σημείωσε.
Ερωτηθείς ο Νίκος Σύψας για το αν αυτά τα μέτρα επαρκούν, είχε αναφέρει: «ότι είναι να δώσουν μάλλον το έχουν δώσει», κι έτσι «είναι πιθανό να προχωρήσουμε σε νέα μέτρα, όχι οριζόντια, αλλά μικρές παρεμβάσεις εκεί που χρειάζεται. Η κυριότερη παρέμβαση πρέπει να γίνει στο κέντρο της Αθήνας, που είναι το μεγάλο πρόβλημα της επιδημίας και πρέπει να περιλαμβάνει εκτεταμένο testing των κατοίκων της περιοχής, ιχνηλάτηση, απομόνωση των κρουσμάτων, δημιουργία ειδικών ξενοχοδείων για τα θετικά κρούσματα κι έτσι θα περιορίσουμε το πρόβλημα στην πηγή του».
Οι παρεμβάσεις στα ΜΜΜ είναι απαραίτητη, τόνισε ο Νίκος Σύψας. «Η χωρητικότητα πρέπει να είναι στο 60%. Χρειάζονται περισσότερα δρομολόγια στις γραμμές», είχε σημειώσει τονίζοντας πώς πρέπει όλοι μας να φοράμε μάσκα όταν πλησιάζουμε άλλους ανθρώπους.
Ερωτηθείς ο Νίκος Σύψας για τα ενεργά κρούσματα στην κοινότητα, τον πραγματικό αριθμό, σε σχέση με αυτόν που γνωρίζουμε, ο Νίκος Σύψας είχε αναφέρει «Το απολύτως βέβαιο είναι ότι έχουμε ευρεία διασπορά στο κέντρο της Αθήνας. Ιδίως σε περιοχές που έχουμε συνωστισμό πολιτών, κι εκεί που κοιμούνται 20 άτομα μαζί στο ίδιο σπίτι. Εκεί έχουμε μεγάλη διασπορά. Είναι πολύ μεγαλύτερη η διασπορά από αυτή που αποτυπώνουμε για αυτό χρειάζεται εκτεταμένο testing».
Κλείνοντας ο καθηγητής, είχε συμβουλέψει τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες να φορούν μάσκα παντού και να αποφεύγουν τις περιττές μετακινήσεις.
354 νέα κρούσματα
Υπενθυμίζεται πως ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τετάρτη 354 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 56 συνδέονται με γνωστές συρροές και 23 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Πλέον, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 18475, εκ των οποίων
το 56.1% άνδρες.
Τα 2927 (15.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 7598 (41.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Την ίδια ώρα, 78 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών.
Οι 22 (28.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.2%, των
διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 212
ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 391 θανάτους συνολικά στη χώρα.
Οι 144 (36.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων
συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και
ηλικία 70 ετών και άνω.
Πού εντοπίζονται τα κρούσματα
Από τα 325 εγχώρια κρούσματα, τα 56 συνδέονται με γνωστές συρροές , ενώ 25 συνδέονται με δράση τυχαίας δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ στο κέντρο της Αθήνας.
Αναλυτικότερα:
– 23 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
– 6 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
– 195 κρούσματα από την Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 26 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 6 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
– 12 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αρκαδίας
• 9 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Δράμας
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
• 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας
• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
• 10 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
• 6 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
• 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
• 6 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Μυτιλήνης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
• 13 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 10 συνδέονται με γνωστή συρροή
• 5 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας , εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή
• 8 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας