Rafale: Με 18 νέα και μεταχειρισμένα Rafale εξοπλίζεται η χώρα μας, στο πλαίσιο της συμφωνίας του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Εμανουέλ Μακρόν για αμυντική συνεργασία Ελλάδα και Γαλλίας.
Τη δική της απάντηση στην Άγκυρα και τις προκλήσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Ανατολική Μεσόγειο δίνει η Αθήνα. Όπως ανακοινώθηκε χτες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Στέλιο Πέτσα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν. «Την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, MED 7, που θα διεξαχθεί στην Κορσική, με τη συμμετοχή Γαλλίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας, Κύπρου, Μάλτας και Πορτογαλίας. Πριν την έναρξη της Συνόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν» είπε.
Στη συνάντηση των δύο ηγετών αναμένεται να συζητηθούν όλες οι λεπτομέρειες της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας προκειμένου αυτές να οριστικοποιηθούν με στόχο να «πέσουν» οι υπογραφές εντός του μήνα.
Επιπλέον, οι δυο τους θα συζητήσουν για εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας και αγορά οπλικών συστημάτων ενώ μεταξύ άλλων, φέρεται να υπάρχουν σκέψεις για αγορά 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale καθώς και τορπιλών. Ορισμένα από τα αεροσκάφη θα είναι καινούρια και κάποια μεταχειρισμένα. Η αγορά τους προωθείται προκειμένου να γίνουν γρήγορα διαθέσιμα στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ενδεχομένως και εντός 12 μηνών.
Σημειώνεται πως η αγορά των 18 Rafale θα βρεθεί στις πρώτες θέσεις των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού, για το έκτακτο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας, από το βήμα του «Thessaloniki Helexpo Forum», στις 12 Σεπτεμβρίου. Εκεί ο κ.Μητσοτάκης αναμένεται να εξειδικεύσει το τρίπτυχο στο οποίο κινείται η χώρα: Εξοπλιστικά προγράμματα, ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων και ανάταξη της αμυντικής βιομηχανίας, που μπορεί να συμβάλει στην τεχνολογική ανάπτυξη και την τόνωση της απασχόλησης.
Ακόμη, με το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα που έχουν κατά νου Μέγαρο Μαξίμου και Πεντάγωνο στόχος είναι η ενίσχυση της ισχύος του Πολεμικού Ναυτικού μέσω της απόκτησης τεσσάρων νέων φρεγατών που αναμένεται να παραδοθούν σε ορίζοντα όχι λιγότερο από τα πέντε χρόνια. Γι’ αυτό και η Αθήνα σκανάρει την αγορά των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας. Επιπλέον σχεδιάζεται η προμήθεια:
- Τεσσάρων ελικοπτέρων ανθυποβρυχιακού πολέμου τύπου Romeo
- Απόκτηση τορπιλών βαρέως τύπου, για τα αόρατα υποβρύχια τύπου 214, ύψους 112 εκατ. ευρώ.
- Αναβαθμίζονται τα ελικόπτερα τύπου Aegean Hawk, ενώ σημαντική καθίσταται η προμήθεια ανταλλακτικών ώστε να είναι όσο το δυνατόν περισσότερα διαθέσιμα από τα Mirage 2000-5.
Ποια είναι τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale:
Το Dassault Rafale είναι γαλλικό μαχητικό αεροσκάφος 4ης γενιάς. Σχεδιάστηκε και κατασκευάζεται από την Dassault Aviation. Το αεροσκάφος είναι επιχειρησιακό με τη Γαλλική Πολεμική Αεροπορία και το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό, σε ρόλους αεροπορικής υπεροχής και κρούσεως. Η απαρχή του μπορεί να τοποθετηθεί στα μέσα της δεκαετίας του 1970, όταν η Πολεμική Αεροπορία της Γαλλίας καθώς και το Πολεμικό Ναυτικό της έκριναν απαραίτητη την αντικατάσταση των αεροσκαφών F-8 Crusader και SEPECAT Jaguar, καθώς ήταν πλέον εμφανές ότι ήταν πεπαλαιωμένης τεχνολογίας. Το αεροσκάφος πρακτικά ξεκίνησε την καριέρα του το 2004, πετώντας στους ουρανούς του Αφγανιστάν σε ρόλους προστασίας.
Είναι δικινητήριο μαχητικό πολλαπλού ρόλου. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να εκτελεί ταυτόχρονα αποστολές διαφορετικού τύπου, όπως εναέριας υπεροχής, κρούσης, αναγνώρισης κ.λπ. Φέρει συνδυασμό πτέρυγας τύπου Δέλτα και πτερυγίων ελιγμών (canards), κάτι που του δίνει εξαιρετική ευελιξία και παράλληλα διατηρεί τη σταθερότητα κατά τη διάρκεια της πτήσης. Μπορεί να απογειωθεί από μικρούς αεροδιαδρόμους της τάξης των 400 μέτρων, όπως επίσης και από αεροπλανοφόρα. Αυτό καθίσταται δυνατό αλλάζοντας περίπου το 20% των μερών του αεροσκάφους με άλλα, υψηλότερης αντοχής, στο Rafale M.
Τα βασικά χαρακτηριστικά του Rafale ακολουθούν την πεπατημένη για τα σύγχρονα μαχητικά. Καθοδηγούμενο από ένα σύστημα ελέγχου το οποίο χρησιμοποιεί την τεχνολογία fly-by-wire τριών ψηφιακών διαύλων και ενός αναλογικού, επιτρέπεται στο αεροσκάφος να είναι αεροδυναμικά ασταθές για να επιτυγχάνει τη μέγιστη δυνατή ελιξιμότητα. Τα όρια επιταχύνσεων του αεροσκάφους είναι +9g/-3.2g.
Αν και χωρίς καθαρές βλέψεις να χαρακτηριστεί stealth, το Rafale έχει σχεδιαστεί από απόψεως σχήματος και υλικών κατασκευής ώστε να έχει όσο το δυνατόν χαμηλότερο ίχνος ραντάρ. Τμήμα της σχεδίασης αυτής αποτελεί το σύστημα αυτοπροστασίας και ηλεκτρονικού πολέμου SPECTRA της εταιρείας Thales. Η κατηγοριοποίηση της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται ως άκρως απόρρητη και η άρνηση της Thales να επιτρέψει τη χρήση του σε άλλα αεροσκάφη, έχει προκαλέσει την ανάπτυξη φημολογίας ότι το σύστημα χρησιμοποιεί τεχνολογία ενεργής ακύρωσης για να εξουδετερώνει τα εισερχόμενα σήματα ραντάρ.
Σε συνέχεια του ηλεκτρονικού του εξοπλισμού, το αεροσκάφος φέρει το ραντάρ RBE2 της Thales, το οποίο είναι ικανό να ιχνηλατεί ταυτόχρονα πολλαπλούς στόχους στον αέρα. Παράλληλα, μπορεί να δημιουργεί τρισδιάστατους χάρτες εδάφους για πλοήγηση ή στοχοποίηση σε πραγματικό χρόνο. Επίσης, εάν απαιτείται από την αποστολή, το Rafale έχει την ικανότητα να ιχνηλατήσει έναν στόχο και να εξαπολύσει πύραυλο αέρος-αέρος χωρίς να χρειαστεί να αποκαλύψει τη θέση του, χάρη στο σύστημα OSF της Thales. Το συγκεκριμένο σύστημα είναι πλήρως ενσωματωμένο στο αεροσκάφος και λειτουργεί με τεχνολογία υπέρυθρης ακτινοβολίας.
Οι τρεις βασικές εκδόσεις του μαχητικού Rafale:
- Rafale C: Μονοθέσια έκδοση για τη Γαλλική Πολεμική Αεροπορία.
- Rafale B: Διθέσια έκδοση για τη Γαλλική Πολεμική Αεροπορία.
- Rafale M: Μονοθέσια έκδοση για τη Γαλλική Ναυτική Αεροπορία. Με τη μελλοντική πρόσθεση του συστήματος στόχευσης DAMOCLES και την αναβάθμισή τους σε στάνταρντ F3, τα Rafale θα αποτελέσουν, μέχρι το 2015, το μοναδικό αεροσκάφος σταθερής πτέρυγας που θα χρησιμοποιεί το Γαλλικό Ναυτικό.