Παρά το γεγονός ότι κυκλοφορούν στην αγορά πολλές γεύσεις καφέ, μια νέα αξιοπερίεργη μόδα φαίνεται να επιβάλλεται στην κατανάλωση του δημοφιλούς ροφήματος.
Η ιδέα ,του να γαρνίρεις τον καφέ σου με μια κουταλιά βούτυρο και λάδι καρύδας, μπορεί να προκαλέσει σε κάποιους καρδιακή προσβολή.
Οι θαυμαστές του θεωρούν το ρόφημα, που έχει αποκτήσει το παρατσούκλι «καφές σφαίρα», ως ένα υποκατάστατο γεύματος καθώς υποστηρίζουν ότι τα λίπη που περιέχει βοηθούν στο να έχεις παρατεταμένη ενέργεια, να καις θερμίδες και να μην νιώθεις πεινασμένος μέχρι το μεσημέρι.
Ο δημιουργός αυτού του ροφήματος είναι ο Αμερικανός επιχειρηματίας Ντέιβ Ασπρει, ο οποίος εμπνεύστηκε για την δημιουργία της νέας γεύσης από ένα ταξίδι του στο Θιβέτ, όταν ένας ντόπιος του έδωσε να πιει τσάι , με βούτυρο από γιακ, για να πάρει δυνάμεις.
Ο Ασπρει δοκίμασε να κάνει το ίδιο με τον καφέ και το αποτέλεσμα είναι ένα παχύ ελαιώδες ρόφημα που σου αφήνει μια γεύση καρύδας στον ουρανίσκο για πολύ ώρα. Οι διατροφολόγοι διχάζονται όσον αφορά την διατροφική αξία του νέου ροφήματος.
Οι υπέρμαχοι του υποστηρίζουν ότι ο καφές με βούτυρο περιέχει συστατικά,όπως αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τον καρκίνο, καλή χοληστερίνη , βιταμίνη Κ2, λιπαρά οξέα ωμέγα -3, τα οποία βοηθούν την καλή λειτουργία του εγκέφαλου, την αντοχή και το ανοσοποιητικό σύστημα.
Ετσι, το σώμα χρησιμοποιεί τα κορεσμένα λίπη του βουτύρου ως καύσιμο για τον οργανισμό και μειώνει την αίσθηση της πείνας,όπως υποστηρίζουν.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν διατροφολόγοι που φοβούνται ότι η μεγάλη κατανάλωση βουτύρου θα μπορούσε να ανεβάσει τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων.
Ενας ειδικός διευκρινίζει ότι το ρόφημα μπορεί να δίνει ενέργεια σε αυτούς που ξοδεύουν αρκετή ενέργεια αλλά για αυτούς που έχουν συνηθίσει στην καθιστική ζωή το ρόφημα θα προσθέσει περισσότερα λίπη στον οργανισμό τους.
Μάλιστα, συνιστά την παραδοσιακή κατανάλωση καφέ, κάτι που είναι πολύ δύσκολο στις μέρες μας καθώς υπάρχει μια πληθώρα γεύσεων, οι οποίες μας προκαλούν να τις δοκιμάσουμε.