Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2024
διάφορα11 αλλόκοτα έθιμα στην Ιαπωνία που κανένας άλλος λαός δεν καταλαβαίνει

11 αλλόκοτα έθιμα στην Ιαπωνία που κανένας άλλος λαός δεν καταλαβαίνει

Αν κάποιος δώσει πουρμπουάρ αγοράζοντας ένα σνακ, το φάει στο δρόμο και επιπλέον αναφέρει τον αριθμό 4, ένα πράγμα θα εισπράξει στην Ιαπωνία. Αυστηρά βλέμματα και γκριμάτσες αποδοκιμασίας.

Είναι μερικά μόνο από τα έθιμα της χώρας τα οποία δεν μπορεί να καταλάβει κανένας άλλος λαός.

Οι Ιάπωνες έχουν έναν ιδιαίτερα αυστηρό κώδικα συμπεριφοράς, ο οποίος αφορά όλες τις πτυχές, από τα δώρα που πρέπει να κάνει κάποιος, μέχρι το πώς να τρώει τα νουντλς. Το Business Insider κατέγραψε 11 από αυτές τις περίεργες συνήθειες.

1. Ο αριθμός 4 αποφεύγεται με κάθε τρόπο
japan1 2Η λέξη για τον αριθμό τέσσερα μοιάζει πολύ με εκείνη του θανάτου. Για τους Ιάπωνες είναι κάτι σαν το 13 για τους Δυτικούς.

Θεωρείται εξαιρετικά γρουσούζικος αριθμός και χρησιμοποιείται όσο λιγότερο γίνεται.

Ακόμη και στα ασανσέρ, μπορεί να λείπει ο τέταρτος όροφος. Σε άλλες, πιο ακραίες περιπτώσεις, δεν υπάρχουν καν ενδείξεις για τους ορόφους 40-49.

Μάλιστα το 49 θεωρείται ακόμη πιο γρουσούζικος αριθμός, γιατί ακούγεται σαν τη φράση που σημαίνει «πόνος μέχρι θανάτου».

2. Είναι εξαιρετικά αγενές το φύσημα της μύτης δημοσίως

Πρέπει απλά να περιμένει κάποιος να βρεθεί μόνος για να το επιχειρήσει. Οι Ιάπωνες θεωρούν αποκρουστική ακόμη και την εικόνα ενός μαντηλιού.

3. Το πουρμπουάρ μπορεί να αντιμετωπιστεί ως προσβολή

Θεωρείται ως κάτι αγενές ή ακόμη και ταπεινωτική κίνηση. Μπορεί να προκαλέσει σύγχυση και κάποιοι Ιάπωνες φτάνουν στο σημείο να κυνηγούν τους ξένους, για να τους δώσουν πίσω τα χρήματά τους.

4. Θεωρείται βρώμικο να τρως και να περπατάς
japan4 0
Αυτή τη συνήθεια των δυτικών την επικρίνουν οι Ιάπωνες αυστηρά. Επίσης, θεωρείται αγένεια η κατανάλωση τροφίμων σε δημόσιο χώρο, ή σε τρένα. Υπάρχουν μικρές εξαιρέσεις σε αυτό τον κανόνα, όπως για παράδειγμα το παγωτό.

5. Υπάρχουν υπάλληλοι που σπρώχνουν τον κόσμο για να χωρέσουν σε ένα γεμάτο βαγόνι
japan5Οι «Oshiya» φορούν στολές, λευκά γάντια και καπέλα και η δουλειά τους είναι να σπρώξουν τον κόσμο μέχρι να χωρέσουν όλοι στα γεμάτα στοιβαγμένους επιβάτες βαγόνια του μετρό τις ώρες αιχμής. Καθήκον τους είναι να φροντίσουν ώστε να μην εγκλωβιστεί κάποιος στις πόρτες που κλείνουν.

6. Ο κόσμος συνηθίζει να κοιμάται στο τρένο, ακουμπώντας στον διπλανό

Αν κάποιος άγνωστος ακουμπήσει το κεφάλι του στον ώμο σας, μέσα στο τρένο και κοιμηθεί, μην διαμαρτυρηθείτε. Είναι κάτι που συνηθίζεται σε αυτή τη χώρα.

7. Υπάρχουν παντόφλες μόνο για το μπάνιο

Είναι σύνηθες να φορά ένας επισκέπτης παντόφλες μπαίνοντας σε ένα γιαπωνέζικο σπίτι, σε παραδοσιακό εστιατόριο, ναό και καμιά φορά σε μουσεία και γκαλερί. Ομως, υπάρχουν και συγκεκριμένες παντόφλες που υπάρχουν μόνο για το μπάνιο.

8. Προσφέρουν πάντα δώρο στον οικοδεσπότη

Είναι τιμή η πρόσκληση στο σπίτι κάποιου στην Ιαπωνία και για αυτό πάντα ο καλεσμένος πρέπει να πάει με δώρο. Μάλιστα το περιτύλιγμά του πρέπει να είναι ιδιαίτερα περιποιημένο, με όσο το δυνατόν περισσότερες κορδέλες. Επίσης, ποτέ δεν πρέπει κάποιος να αρνηθεί το δώρο που του προσφέρουν, αν και πρέπει πρώτα να διαμαρτυρηθεί έντονα.

9. Είναι αγένεια να σερβίρει κανείς στο ποτήρι του

Σε άλλες χώρες, είναι πρέπον να σερβίρει κανείς πρώτα τους άλλους και μετά τον εαυτό του. Στην Ιαπωνία όμως, δεν πρέπει ποτέ να γεμίσει μόνος του το ποτήρι του. Επίσης, πρέπει όλοι να περιμένουν να πει κάποιος «Kanpai» (στην υγειά μας) πριν πιει.

10. Το ρούφηγμα των νουντλς είναι ευγενική χειρονομία
japan10
Επιπλέον, δείχνει ότι ευχαριστήθηκε κάποιος το γεύμα του. Μάλιστα, αν τα νουντλς δεν καταναλωθούν με… θορυβώδη τρόπο, μπορεί να θεωρηθεί ότι δεν άρεσαν στον καλεσμένο.

11. Είναι συνηθισμένος ο ύπνος σε ξενοδοχεία κάψουλες
japan11
Είναι φτηνά καταλύματα για όσους θέλουν μόνο ένα μέρος για να κοιμηθούν. Κυρίως επιχειρηματίες, που ξενύχτησαν και έχασαν το τελευταίο τρένο με το οποίο θα επέστρεφαν στο σπίτι. Οι κάψουλες δεν είναι μεγαλύτερες από ένα φέρετρο και τα κρεβάτια είναι το ένα δίπλα στο άλλο.

via

Τα πιο σημαντικά