«Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 – Υποψήφια Πόλη».
Αυτός είναι ο τίτλος του φακέλου που παρουσίασε χθες η πόλη διεκδικώντας με αξιώσεις να είναι η πρώτη πόλη της Ευρώπης για τον πολιτισμό το 2021.
Στην παρουσίαση επισημάνθηκε ότι η διεκδίκηση του τίτλου στοχεύει στη δυναμική ανάπτυξη της πόλης και στην ένταξή της στο χάρτη των δημιουργικών πόλεων της Ευρώπης.
Ως μία από τις πέντε ιερές πόλεις της αρχαιότητας αλλά και ως κατεξοχήν βιομηχανικό κέντρο στη σύγχρονη εποχή, η φυσιογνωμία της Ελευσίνας διαμορφώνεται μέσα από μία διαρκή διαδικασία σύνθεσης των αντιθέτων.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της πρότασης, στην ίδια διαδικασία βρίσκεται σήμερα και η Ευρώπη στο σύνολό της στην προσπάθειά της να υπάρξει ως ενιαία οντότητα και ως Ευρωπαϊκή Ένωση.
Υπό αυτή την προοπτική, η Ελευσίνα βρίσκεται στην καρδιά του ευρωπαϊκού προβληματισμού. Αν στα παραπάνω προστεθεί και η σημαντική πολιτιστική δραστηριότητα που έχει αναπτύξει η πόλη τις τελευταίες δεκαετίες, η Ελευσίνα εμφανίζει μία σειρά ισχυρά επιχειρήματα για την ανάδειξή της σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021.
Καθώς η όλη πρωτοβουλία έχει σαφή στόχευση στο μέλλον, οικοδεσπότες της εκδήλωσης ήταν δύο νέοι της Ελευσίνας, ο παγκόσμιος πρωταθλητής μοντέρνου πεντάθλου εφήβων και μαθητής της Γ’ Λυκείου Άγγελος Βασιλείου και η Στέλλα Μίχα, τριτοετής φοιτήτρια της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίοι εκπροσώπησαν επάξια τη νέα γενιά και απέδειξαν με τη θέρμη που υποστήριξαν την υποψηφιότητα της πόλης που γεννήθηκαν ότι η διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021 για την Ελευσίνα είναι υπόθεση όλων των κατοίκων της και δη των νέων.
Ο Δήμαρχος της Ελευσίνας κ. Γιώργος Τσουκαλάς αναφέρθηκε στο έντονο πολιτιστικό της προφίλ μέσα από το καταξιωμένο θεσμό των Αισχυλείων, όσο και τους συνεχείς αγώνες της πόλης ενάντια στη ρύπανση και υπέρ της περιβαλλοντικής ανάταξης της.
Ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής κ. Γιάννης Βασιλείου υποστήριξε θερμά την υποψηφιότητα της Ελευσίνας για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021, σημειώνοντας: «Κάνουμε την αειφορικότητα το κλειδί που θα μας ανοίξει ένα διαφορετικό ελπιδοφόρο μέλλον.
Η αειφορία μπορεί και πρέπει να συνοδεύει πλέον κάθε στιγμή της σκέψης και της ζωής μας. Είναι αναγκαίο να διαπεράσει το σύνολο της κουλτούρας μας. Είμαστε χαρούμενοι επειδή θα μπορέσουμε να συμβάλλουμε στην υλοποίηση ενός φιλόδοξου σχεδίου, με οραματικό χαρακτήρα αλλά και δίκαιο επειδή αυτή η πόλη, η Ελευσίνα, η περιοχή μας, μπορούν να αποδείξουν ότι διαθέτουν κάθε δυνατότητα για μεγάλα και σπουδαία εγχειρήματα, τα οποία θα μπορέσουν να επηρεάσουν με το παράδειγμά τους τη χώρα μας αλλά και την μεγάλη Ευρωπαϊκή γειτονία μας.
Η επιλογή της Ελευσίνας μπορεί να σηματοδοτήσει ότι ο άνθρωπος δεν σταμάτησε να εκτιμά την πολιτιστική του κληρονομιά, αλλά πολύ περισσότερο αυτή να βρει την έκφρασή της στον σύγχρονο κόσμο. Η πρωτότυπη και σημαντική προσπάθεια της Ελευσίνας στον τομέα του πολιτισμού έρχεται να σφραγισθεί με αυτή την ενέργεια.
Όλοι μαζί, κάτοικοι, καλλιτέχνες, Δήμοι και Περιφέρεια θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα και θα το πετύχουμε. Η αντιπεριφέρεια θα σταθεί δίπλα στην πόλη της Ελευσίνας και της Δυτικής Αττικής υλικά και ηθικά, θα το παλέψουμε μαζί μέχρι το τέλος».
Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση και υποστήριξαν με τοποθετήσεις τους την υποψηφιότητα της πόλης της Ελευσίνας για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 ήταν, ο σκηνοθέτης της ταινίας «Αγέλαστος Πέτρα» Φίλιππος Κουτσαφτής, ο σκηνοθέτης Βασίλης Βαφέας, οι εικαστικοί Βάνα Ξένου, Μάριος Σπηλιόπουλος, Διοχάντη, Νίκος Ναυρίδης, Αμαλία Παπαφιλίππου, Λίζυ Καλλιγά, η αρχαιολόγος Καλλιόπη Παπαγγελή, ο βραβευμένος με το Κρατικό βραβείο μυθιστορήματος 2012 συγγραφέας Γιώργος Συμπάρδης, οι σκηνοθέτες, περφόρμερς, Φίλιππος Κανακάρης, Ευριπίδης Λασκαρίδης, Σπύρος Ανδρεόπουλος, Αλέξανδρος Μυστριώτης, Αργυρώ Χιώτη, οι χορογράφοι Χάρης Κούσιος, Φρόσω Τρούσα, Τζένη Αργυρίου, ενώ χαιρετισμούς υποστήριξης απέστειλαν ο συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής Θανάσης Παπακωνσταντίνου, η σκηνοθέτης, ηθοποιός, ερμηνεύτρια Μάρθα Φριντζήλα, ο διεθνής εικαστικός πρωταγωνιστής της Arte Povera Μικελάντζελο Πιστολέτο, η αναπληρώτρια καθηγήτρια θεατρικών σπουδών στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Ευανθία Στιβανάκη, ο καθηγητής Κλασικών Σπουδών στο Boston University Καρλ Ρουκ, η καθηγήτρια στο τμήμα Αρχαιολογίας του Cambrige University Πατρίτσια Νταφ, κ.ά.
Πηγή: iefimerida.gr