Το πρώτο μυθιστόρημα του Ίαν Φλέμινγκ για τον Τζέιμς Μποντ, Casino Royale , δόθηκε στη δημοσιότητα το 1953, Από τότε έχουμε ακολουθήσει τα κατορθώματα του κατασκόπου από χώρα σε χώρα και από γυναίκα σε γυναίκα για περισσότερο από πέντε δεκαετίες. Μπορείς εμείς να ζόυμε μονάχα μόνο δύο φορές, αλλά ο Μποντ φαίνεται οτι θα ζήσει για πάντα.
8 γεγονότα που δεν ξέραμε για τον Τζέιμς Μποντ:
1. Ο Ίαν Φλέμινγκ τον ονόμασε «Μποντ» που ήταν το επίθετο ενός ορνιθολόγου και ήταν «το πιο βαρετό επίθετο» που είχε ακούσει ποτέ
Ο Φλέμινγκ μιλώντας στο The New Yorker εξηγεί:
Όταν έγραψα το πρώτο βιβλίο το 1953, ήθελα ο Μποντ να είναι ένας εξαιρετικά βαρετός, πληκτικός άνθρωπος στον οποίο συνέβαιναν διάφορα πράγματα … Ένα από τα γαπημένα μου βιβλία όταν ήμουν μικρός ήταν τα Πουλιά στις Δυτικές Ινδίες , του Τζέιμς Μποντ, ενός πολύ γνωστού ορνιθολόγου, και καθώς έψαχνα ένα όνομα ένα όνομα για τον πρωταγωνιστή μου σκέφτηκα: « Θεέ μου, αυτή είναι το πιο βαρετό όνομα που έχω ακούσει ποτέ. Έτσι το ιδιοποιήθηκα. Τώρα το πιο βαρετό όνομα στον κόσμο έχει γίνει το πιο συναρπαστικό. Μάλιστα ο Κος Μποντ κάποτε μου έγραψε ένα γράμμα για να με ευχαριστήσει για τη χρήση του.
Ο χαρακτήρας του Μποντ βασίζεται σε πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του Φλέμινγκ, καθώς εκείνος ήταν κατάσκοποςκατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου για το Βρετανικό Ναυτικό.
Εικόνες: WikiCommons
2. Ο Πηρς Μπρόσναν ήταν ο πιο δολοφονικός Τζέιμς Μποντ, έχοντας σκοτώσει 135 άτομα.
Πριν το “Skyfall,” ο Τζέιμς Μποντ είχε σκοτώσει 354 ανθρώπους.”
Σε κάθε περίπτωση, o Πηρς Μπρόσναν σκοτώσε κατά μέσο όρο 33,8 άτομα ανά ταινία , φθάνοντας το εξοντωτικό σύνολο των 135. Η ταινία “Ζείς μονάχα δύο φορές», στην οποία πρωταγωνίστησε ο Σον Κόνερι, ήταν ο πιο θανατηφόρα ταινία συνολικά, με 196 νεκρούς.
Από μία άλλη οπτική γωνία, ο James Bond έχει κοιμηθεί με 55 γυναίκες σε όλες τις ταινίες.
3. Ο Τζέιμς Μοντ έγινε Σκωτσέζος μετά τον Σον Κόννερυ
Ο Ίαν Φλέμινγκ ήταν αρχικά ανήσυχος για τον Σον Κόνερι, καθώς εκείνος δεν ταίριαζε με το χαρακτήρα που είχε κατά νου (περισσότερα για αυτό πιο κάτω). «Δεν είναι αυτός που οραματίστηκα γαι Τζέιμς Μποντ» είπε «Ψάχνω για έναν ηγετικό Μποντ, όχι έναν υπερήλικο ακροβάτη».
Ωστόσο, αφού είδε τον Κόνερι στην ταινία “Dr. No” σκέφτηκε πως ο ηθοποιός έκανε μια θαυμάσια δουλειά. Έτσι ο Φλέμινγκ πρόσθεσε την καταγωγή του Κόνερι στον χαρακτήρα. Στο βιβλίο Ζεις Μονάχα Δυο Φορές, ο Φλέμινγκ έγραψε ότι ο πατέρας του Τζέιμς Μποντ ήταν Σκωτσέζος από την πόλη Glencoe .
4. Η βασική μουσική της ταινίας στηρίζεται σε ένα τραγούδι για το φτάρνισμα από ένα αποτυχημένο μιούζικαλ.
Ο συνθέτης Μόρτυ Νόρμαν τραγουδά, «Γεννήθηκα με αυτό το ατυχές φτέρνισμα, και το χειρότερο, ήρθα στον κόσμο με λάθος τρόπο. Οι αυθεντίες συμφωνούν ότι είμαι ο λόγος που ο πατέρας μου έπεσε μέσα στη λίμνη του χωριού και πνίγηκε»…
5. Ο χαρακτήρας «Q» στις ταινίες στηρίζεται σε έναν εμπειρογνώμονα στα όπλα που έγραφε στον Ίαν Φλέμινγκ γράμματα θαυμασμού.
Έχω γίνει πλέον λάτρης του κ Τζέιμς Μποντ. Μου αρέσουν τα περισσότερα πράγματα γι αυτόν, με εξαίρεση το μάλλον αξιοθρήνητο γούστο του στα πυροβόλα όπλα. Συγκεκριμένα, δεν μου αρέσει ένας άνθρωπος που έρχεται σε επαφή με τρομερούς ανθρώπους χρησιμοποιώντας μία Beretta 25 ACP. Αυτό το είδος του όπλου είναι πραγματικά γυναικείο. Αν ο κ Μποντ πρέπει να χρησιμοποιήσει ένα όπλο θα πρέπει το διαμέτρημα να είναι 22. Έτσι η σφαίρα θα προκαλέσει πιο συγκλονιστική επίδραση από το 25άρι.
Να σας προτείνω να δώσετε στον κο Μποντ ένα ρεβόλβερ;
Στο “Dr. No” ο Boothroyd λέει στον Μποντ πως η Beretta 418 που χρησιμοποιούσε είναι για γυναίκες και του έδωσε ένα Walther PPK.
6. Ο Ρόαλντ Νταλ έγραψε το σενάριο του «Ζεις Μονάχα Δυο Φορές»
Οι παραγωγοί της ταινίας πλησίασα τον Ρόαλντ Νταλ το 1966 για να γράψει το σενάριο για το «Ζεις Μονάχα Δυο Φορές» που θα κυκλοφορούσε το 1967.
Ο Νταλ είναι ο διάσημος παιδικός μυθιστοριογράφος των βιβλίων Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο Σοκολάτας και του Ματίλντα.
Εικόνα: WikiCommons
7. Ο Κλιντ Ίστγουντ απέρριψε τον ρόλο του Τζέιμς Μποντ, γιατί πίστευε ότι ο ρόλος δεν πρέπει να παίζεται από Αμερικανό, αλλά όμως ο πρώτος Μποντ ήταν από τις ΗΠΑ και ονομαζόταν «Τζίμυ Μποντ»
Ο Ίστγουντ εξήγησε στο Hero Complex το 2010 πως κάποια στιγμή ο δικηγόρος του τον ενημέρωσε πως οι παραγωγοί τον ήθελαν στον ρόλο του Μποντ:
Μου προσφέρθηκαν αρκετά καλά χρήματα για να αναλάβω τον ρόλο του Τζέιμς Μποντ. Αυτό έγινε αφότου ο Σον Κόνερι έφυγε. Ο δικηγόρος μου ήρθε και μου είπε, «Θα ήθελαν πολύ να σας έχουν στην ταινία» αλλά για μένα, καλά, αυτό ήταν για κάποιον άλλο. Αυτό ήταν δουλειά του Σον. Δεν μου φάνηκε σωστό να το κάνω.
8. Ο Τζων Κέννεντυ ήταν μεγάλος θαυμαστής του 007 και μάλιστα είχε πει κάποτε, «Μακάρι να είχα τον Τζέιμς Μποντ στο προσωπικό μου»
Πιθανόν η Τζάκι Κέννεντι να είναι αυτή που του έδωσε το πρώτο του βιβλίο του Τζέιμς Μποντ, και από τότε εκείνος έγινε φανατικός. Κάποια στιγμή ο Κέννεντυ είπε πως το Από τη Ρωσία με Αγάπη είναι ένα από τα 10 αγαπημένα του βιβλία. Η συγκεκριμένη ταινία λέγεται ότι ήταν η τελευταία που είδε Κένεντι στον Λευκό Οίκο πριν από το ταξίδι του στο Ντάλας, όπου δολοφονήθηκε, το 1963.
Το ντοκιμαντέρ «Όλα ή Τίποτα» αναφέρει τον Κέννεντι να λέει: «Μακάρι να είχα τον Τζέιμς Μποντ στο προσωπικό μου» όταν η Κρίση των Πυραύλων της Κούβας συνέπεσε με την προβολή της ταινίας «Dr. No».
Ο Φλέμινγκ είχε προσκληθεί σε ένα δείπνο του Λευκού Οίκου και έδωσε στον Κένεντι μίαπερίεργη συμβουλή για το πώς να νικήσει τον Φιντέλ Κάστρο.Ο συγγραφέας αναφέρθηκε σε μία έρευνα Αμερικανών επιστημόνων που έλεγε πως τα μόυσια προσελκύουν τη ραδιενέργεια και προκαλούν στειρότητα. Εάν ο Κάστρο ξύριζχε τα μούσια του θα έχανε όλη του τη δύναμη, καθώς οι υποστηρικτές του θα έβλεπαν πως είναι ένας κανονικός άνθρωπος.
BONUS: Αυτό είναι ίσως το πρόσωπο στο οποίο ο Ίαν Φλέμινγκ βάσισε την εμφάνιση του Τζέιμς Μποντ.
Αυτό είναι λίγο υποθετικό, αλλά σύμφωνα με ορισμένα βιβλία, ο Ίαν Φλέμινγκ σκέφτηκε πως ο Τζέιμς Μποντ έμοιαζε με τον Αμερικανό τραγουδιστή Hoagy Carmichael, αλλά με πιο «σκοτεινά» χαρακτηριστικά.
Πηγή: huffingtonpost