Ο τίτλος τους γράφτηκε με χρυσά γράμματα στη βιομηχανία της ψυχαγωγίας.
Ο κόσμος των βιντεοπαιχνιδιών γνώρισε μια απίστευτη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, δημιουργώντας μια βιομηχανία με budget ανάλογα με αυτά του Χόλυγουντ.
Άπειροι είναι οι τίτλοι των παιχνιδιών που έχουν γραφτεί από τα τέλη του ’70, λίγα είναι όμως αυτά που κατάφεραν να χαραχτούν στη μνήμη των gamers, ανεξαρτήτου ηλικίας και καταγωγής.
Παρακάτω, θα δούμε ορισμένα από αυτά τα παιχνίδια που άφησαν τη σφραγίδα τους στο σύμπαν το videogames, επηρεάζοντας την εξέλιξή του, και έγραψαν τον τίτλο τους με χρυσά γράμματα στη βιομηχανία της διασκέδασης.
Space Invaders
Οι «Εισβολείς του Διαστήματος» προέρχονταν στην πραγματικότητα από την Ιαπωνία, αλλά κανείς εν τέλει δεν μπόρεσε να τους αποτρέψει από το να κυριαρχήσουν ανά την υφήλιο. Το παιχνίδι πρωτοκατασκευάστηκε από την Taito το 1978 και μπορούσε να το βρεθεί σε κάθε ουφάδικο που σέβονταν τον εαυτό του.
Το Space Invaders οριοθέτησε τα shooter παιχνίδια, ενώ οι πιξελαρισμένοι εξωγήινοι έγιναν σύμβολα στην ιστορία των videogames!
Arkanoid
Το κλασικό παιχνίδι arcade αναπτύχθηκε το 1986 από την Taito και έκτοτε αντιγράφηκε από πληθώρα εταιρειών. Παρά την απλότητα του έκανε αρκετούς να «κολλήσουν», αποδεικνύοντας πώς ένα παιχνίδι μπορεί να είναι εξαιρετικά διασκεδαστικό, ακόμη και αν δεν έχει σενάριο ανάλογο ταινίας…
Pac-Man
Τι να πει κανείς για το παιχνίδι που πρωτοκυκλοφόρησε το 1980, αλλά ακόμη υπάρχουν φανατικοί που δεν μπορούν να ξεκολλήσουν από την κίτρινη, αχόρταγη σφαίρα που δεν σταματά… να «μασουλάει» και τα πολύχρωμα φαντάσματα που βρίσκονταν πάντα (ή έστω σχεδόν πάντα) στο κατόπι του.
Το videogame απέφερε τα περισσότερα κέρδη στην ιστορία και μας κράτησε σε αναμονή μέχρι το 1999 για να μάθουμε το μέγιστο δυνατό σκορ που μπορεί κάποιος να φτάσει. Εάν αναρωτιέστε ποιο είναι αυτό, η απάντηση ακούει στον αριθμό 3.333.360 πόντοι! Τους έπιασε ο Billy Mitchell ο οποίος μέσα σε 6 ώρες κατάφερε να συμπληρώσει 255 επίπεδα, τρώγοντας κάθε βούλα, φρούτο και εχθρό, χωρίς να χάσει ούτε μια ζωή!
Τέτρις
Το σοβιετικό παιχνιδάκι που έμελε να αναδειχθεί σε παγκόσμια μανία, σχεδιάστηκε το 1984 από τον Alexey Pajitnov, αλλά έπρεπε να φτάσουμε στο σωτήριο έτος 1989 ώστε να κυκλοφορήσει για το περίφημο Game Boy της Nintedo και να καθιερωθεί στη συνείδηση μικρών και μεγάλων. Το μουσικό θέμα που το συνόδευε έχει χαραχτεί ανεξίτηλα στη μνήμη κάθε παίκτη!
Duck Hunt
Το Duck Hunt θεωρείται από πολλούς ως ένα από τα καλύτερα games όλων των εποχών. Κυκλοφόρησε το 1984 από τη Nintedo και «προέτρεπε» τους παίκτες να ριχτούν στο κυνήγι… της πάπιας!
Το παιχνίδι παίζονταν με ένα πλαστικό πιστολάκι («lightgun») και με αυτό οι παίκτες στόχευαν εικονικές πάπιες στην οθόνη της τηλεόρασης.
Legend of Zelda
Συνδυάζοντας διαφορετικά στοιχεία παιχνιδιού (δράση, περιπέτειας ρόλων και παζλ), το όνομα του ήρωα Link χαράχτηκε με χρυσά γράμματα στον αστερισμό της ηλεκτρονικής διασκέδασης!
Το παιχνίδι απεδείχθη χρυσωρυχείο για τη Nintendo, κάτι που αποδεικνύεται από το πλήθος τίτλων που κυκλοφόρησαν.
Super Mario Bros
Είναι δυνατόν ένας κοντόχοντρος υδραυλικός από την Ιταλία, να είναι μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φιγούρες στον κόσμο, τόσο από gamers, όσο και από ανθρώπους που ουδεμία επαφή με το χώρο έχουν;
Ο Μάριο, ο Λουίτζι και όλη παλιοπαρέα τριγυρνούν σε ένα κόσμο με γιγαντιαίους σωλήνες, εγκαθιδρύοντας την αυτοκρατορία που ακούει στο όνομα Nintendo και αφήνοντας ξάγρυπνα εκατομμύρια παιδιά και ενήλικες προκειμένου να τελειώσουν… την πίστα!
Sonic
Ο αντίπαλος του Μάριο δεν ήταν ο Bowser (ή ο Wario). Στην πραγματικότητα εχθρός του ήταν ένα μπλε πλασματάκι με ψυχεδελική εμφάνιση, που δεν σταμάταγε να τρέχει. Ο Sonic συνέλεγε δαχτυλίδια, διέλυε με την ταχύτητά του εχθρούς και εμπόδια και ήταν το θανατηφόρο βέλος στη φαρέτρα της ένδοξης Sega.
Civilization
Το περίφημο βιντεοπαιχνίδι στρατηγικής που μας καλεί να «χτίσουμε μια αυτοκρατορία που θα αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου», έχει λάβει πλήθος επαίνων και από το 1991 που πρωτοκυκλοφόρησε, έχει χτίσει τη δική του στρατιά οπαδών που πίνουν νερό στο όνομά του. Παράλληλα, έχει συμπεριληφθεί σε λίστες διαφόρων περιοδικών με τους τίτλους που άσκησαν τη μεγαλύτερη επιρροή στην εξέλιξη των video game, αλλά και τους καλύτερους που κυκλοφόρησαν ποτέ.
Football Manager
Η διάσημη σειρά ηλεκτρονικών παιχνιδιών που ξεκίνησε ως «Championship Manager» αλλά συνέχισε σαν «Football Manager», κατάφερε να βγάλει τους παίκτες από τα γήπεδα και να τους καθίσει στη θέση του προπονητή με στόχο να εξελίξουν την ομάδα τους, προτείνοντας κάτι διαφορετικό από τα συνήθη παιχνίδια ποδοσφαίρου. Άλλες εταιρείες προσπάθησαν να το αντιγράψουν, δίχως όμως να καταφέρουν να έχουν την απήχηση του συγκεκριμένου τίτλου. Από τη συγκεκριμένη σειρά, ξεχωρίζει το Manager του ’10 το οποίο έλαβε σωρεία επαινετικών σχολίων
Resident Evil
Η περίφημη σειρά παιχνιδιών τρόμου που στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε κόμικ, βιβλία, σειρές και ταινίες, αξίζει μια τουλάχιστον αναφορά. Ο παίκτης μεταφέρεται σε ένα τρομακτικό σύμπαν όπου παρελαύνουν ζόμπι και άλλα πλάσματα της φαντασίας, πίσω από τα οποία κρύβεται μια εταιρεία που ακούει στο όνομα Umbrella Corporation…
Age of Empires
Η ανάπτυξη ενός πολιτισμού σε «πραγματικό χρόνο» και η μετάβαση από την μια εποχή στην επόμενη, καθήλωσε πλήθος παικτών μπροστά στις οθόνες των υπολογιστών τους, εξελίχτηκε σε εμπορική επιτυχία και άσκησε μεγάλη επιρροή σε επόμενους τίτλους του είδους.
World of Warcraft
Η διαδικτυακή έκδοση του παιχνιδιού, μπορεί να έχει μόλις μια δεκαετία στην πλάτη του, ωστόσο το επιφωνηματικό «WoW» γράφει τη δική του ιστορία! Με σχεδόν 7 εκατ. εγγεγραμμένους παίκτες και πάνω από 100 εκατ. λογαριασμούς να έχουν δημιουργηθεί από την πρώτη κυκλοφορία του, είναι το πιο δημοφιλές MMORPG παιχνίδι στον κόσμο! Άλλωστε πολλοί δηλώνουν ότι «δεν παίζουν video games, παίζουν “ WoW ”»!
Grand Theft Auto
Η σειρά παιχνιδιών που έπρεπε να περιμένει την πέμπτη συνέχεια της για να «απογειωθεί»! Το περίφημο «Grand Theft Auto III» προκάλεσε μεγάλο ντόρο για τη βία και το σεξουαλικό του περιεχόμενο, καθήλωσε στις πολυθρόνες πλήθος φανατικών και εν μέρει άλλαξε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα βιντεοπαιχνίδια.
Διόλου τυχαία, η τελευταία προσθήκη στη σειρά, «Grand Theft Auto V», έσπασε το ρεκόρ του πιο ακριβού παιχνιδιού που σχεδιάστηκε ποτέ, κοστίζοντας 265 εκατ. δολάρια! Ωστόσο, ακόμη, πιο εντυπωσιακό ήταν ο τίτλος που κατέκτησε ως το προϊόν διασκέδασης με την ταχύτερη κυκλοφορία στην ιστορία, καθώς τα κέρδη την πρώτη μέρα κυκλοφορίας έφτασαν τα 800 εκατ. δολάρια και μέσα σε τρεις, άγγιξαν το αστρονομικό ποσό του 1 εκατ. δολαρίων!
Έλαμψαν δια της απουσίας τους: Final Fantasy, Mortal Kombat, Mega Man, Halo, Doom, Diablo, Gran Turismo.
Πηγή: Newsbeast.gr