Το Αξολότλ, είναι ένα πολύ ενδιαφέρον ζώο από το Μεξικό. Ως μέρος κατοικίας του, έχει αναγνωριστεί η λίμνη Σοτσιμίλκο, κοντά στην πόλη του Μεξικού.
Η μοναδική του εμφάνιση, κάνει τους ανθρώπους να σταματούν για να το παρατηρήσουν. Στην πραγματικότητα, το αποκαλούν και «Μεξικάνικο ψάρι που περπατάει», παρά το γεγονός πως δεν είναι ψάρι αλλά αμφίβιο.
Το αξολότλ, μπορεί να αναπτυχθεί από 15 ως 45 περίπου εκατοστά
Super Sea Monkey (YouTube video screengrab)
Συγκεκριμένα, είναι μια σαλαμάνδρα που τραβά εύκολα την προσοχή των ανθρώπων. Αυτό συμβαίνει γιατί μοιάζει χαμογελαστή όλη την ώρα.
Τα αξολότλ, είναι πιο διακριτά από άλλα αμφίβια επειδή δεν μεταμορφώνονται προκειμένου να είναι σεξουαλικά ώριμα.
Μια θηλυκή σαλαμάνδρα, μπορεί να γεννήσει μέχρι και 1.000 αβγά
th1098 (Wikimedia Commons)
Επιπλέον, δεν αναπτύσσουν πνεύμονες. Τα βράγχια τους είναι εμφανή και παραμένουν υδρόβια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τόσοι πολλοί άνθρωποι έχουν υποθέσει ότι είναι ένα είδος ψαριού.
Αυτές οι διακλαδώσεις, είναι τα βράγχια τους
©D.A. Haynes (via Daily Mail)
Τα συγκεκριμένα πλάσματα, έχουν μια τρομερή ικανότητα να αναγεννηθούν. Οι μελέτες δείχνουν, ότι εκτός από το ότι είναι σε θέση να αναγεννούν τα άκρα τους, μπορούν να αναγεννήσουν το σαγόνι τους, τη σπονδυλική στήλη και τον εγκέφαλό τους.
Ο καθηγητής Στέφαν Ρόι του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, δήλωσε τα εξής: «Μπορείτε να κόψετε το νωτιαίο μυελό, να τον συντρίψετε, να αφαιρέσετε ένα κομμάτι του, και πάλι θα αναγεννηθεί. Μπορείτε να κόψετε τα άκρα σε οποιοδήποτε επίπεδο, από τον καρπό, τον αγκώνα, τον άνω βραχίονα, και θα αναγεννηθούν. Αυτό είναι τέλειο. Δεν υπάρχει τίποτα που λείπει, δεν υπάρχουν ουλές στο δέρμα ή στο σημείο του ακρωτηριασμού. Κάθε ιστός αντικαθίσταται. Μπορούν να αναγεννήσουν το ίδιο σκέλος 50, 60, 100 φορές. Και κάθε φορά το κάνουν: τέλεια.»
Είναι απίστευτες οι δυνάμεις αναγέννησής τους
Animals Adda (photo) and Julia Moore (infographic)
Εκτός από αυτή την τρομερή ικανότητα, έχουν το πλεονέκτημα της μοναδικής εμφάνισης.
Τα αξολότλ, έχουν διάφορα χρώματα που προκύπτουν από την αιχμαλωσία. Σε αυτά περιλαμβάνονται το γκρι, οι αποχρώσεις του καφέ, το λευκό (με μαύρα μάτια), το χρυσό αλμπίνο, το λευκό αλμπίνο και άλλες ποικιλίες χρωμάτων.
Τα αξολότλ που ζουν στην άγρια φύση, είναι σχεδόν μαύρα, σκούρα καφέ, κρεμ και οποιαδήποτε άλλη απόχρωση μεταξύ αυτών.
Τα χρώματά τους ποικίλλουν αλλά το χαμόγελό τους είναι ίδιο
Seraph Sun (golden) and Brian Gratwicke via Flickr (dark)
Μεταξύ των παραλλαγών, είναι και ένας τύπος που λαμβάνει τη μεγαλύτερη προσοχή διότι φαίνεται ιδιαίτερα ιδιόμορφος. Λόγω του χρώματός του, το χαμόγελό του ξεχωρίζει.
Απόδειξη της γλυκιάς εμφάνισης αυτού του πλάσματος, είναι το γεγονός πως υπάρχει ένας χαρακτήρας Πόκεμον που διαμορφώθηκε με βάση αυτό, ονομάζεται Μάνκιπ.
Αυτό είναι το πόκεμον και το αμφίβιο αξολότλ
The Pokémon Company and National Geographic via Dorkly
Δυστυχώς, αυτά τα πλάσματα ανήκουν στα κρίσιμα απειλούμενα είδη.
Οι περιβαλλοντικές ομάδες αναφέρουν πως ο αριθμός των αξολότλ έχει μειωθεί ανησυχητικά λόγω των έργων αποστράγγισης και ανάπτυξης της πόλης του Μεξικού. Επιπλέον, ορισμένοι ντόπιοι τα θεωρούν λιχουδιά. Με άλλα λόγια, δεν έχει σημασία το πόσα αβγά παράγουν. Οι σημερινές περιβαλλοντικές προκλήσεις, δεν είναι ευνοϊκές ώστε να επιβιώσουν όλοι οι απόγονοί τους.
Θα ήταν κρίμα αν αυτό το πλάσμα εξαφανιστεί για πάντα
Izismile
Η μόνη ελπίδα για να επιβιώσουν, φαίνεται πως είναι η αιχμαλωσία. Οι επιστήμονες τα μεγαλώνουν για να τα ερευνήσουν και να μελετήσουν προσεκτικά τη διαδικασία αναγέννησής τους.
Παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο για να δείτε τα αξολότλ εν δράση:
Παρόλα αυτά, γίνονται προσπάθειες ώστε να αποκατασταθούν οι φυσικοί οικότοποι. Με τον καιρό, ορισμένα πλάσματα που βρίσκονται σε αιχμαλωσία, ίσως μπορέσουν να επανεισαχθούν στην άγρια φύση ώστε ο πληθυσμός να αυξηθεί και πάλι.