Ένα από τα μεγαλύτερα ναυάγια στην ανθρώπινη ιστορία υπάρχει ακόμα στις σκέψεις πολλών ανθρώπων ακόμα και 100 χρόνια αργότερα.
Το υπερσύγχρονο πλοίο που ήταν εξοπλισμένο με τις κατάλληλες εγκαταστάσεις της εποχής και είχε την ονομασία “Τιτανικός.” Οπότε, πως θα μπορούσε να βυθιστεί εξαιτίας ενός παγόβουνου;
Αποδεικνύεται όμως εκτός από το τεράστιο κομμάτι παγόβουνου υπήρχαν και άλλοι παράγοντες που οδήγησαν στην βύθισή του. Δείτε παρακάτω μερικά από αυτά.
Υπήρχε μια πυρκαγιά στον χώρο καυσίμων του Τιτανικού
Ο Τιτανικός αγκυροβολημένος στο λιμάνι του Σαουθάμπτον, Απρίλιος 1912
Ο Βρετανός δημοσιογράφος Σενάν Μολόνι ερευνούσε την ιστορία του Τιτανικού πάνω από 30 χρόνια και έχοντας εξετάσει όλες τις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν πριν από το ταξίδι υποθέτει, ότι η αιτία του ναυαγίου ήταν μια πυρκαγιά στον χώρο των καυσίμων.
Η φωτιά ξεκίνησε πριν ακόμα το πλοίο αποπλεύσει και το πλήρωμα έκανε μάταιες προσπάθειες να την περιορίσει για βδομάδες. Ο δημοσιογράφος ανακάλυψε, ότι οι ιδιοκτήτες γνώριζαν για την πυρκαγιά και προσπάθησαν να το κρύψουν από τους επιβάτες, στρέφοντας την επένδυση στην άλλη πλευρά της ακτής του Σαουθάμπτον για να κρύψουν τα σημάδια της αιθάλης.
Η θερμοκρασία στο πλοίο έφτασε περίπου τους 1.000°С σε αυτή τη θέση και όταν Τιτανικός χτύπησε το παγόβουνο ο χάλυβας υποχώρησε, ανοίγοντας μια τεράστια τρύπα. Οι ειδικοί επιβεβαιώνουν, ότι ο χάλυβας γίνεται εύθραυστος και χάνει περίπου το 75% της σκληρότητάς του σε τέτοιες υψηλές θερμοκρασίες.
Πηγή: independent.co.uk
Τα κιάλια ήταν κλειδωμένα και το κλειδί είχε μείνει στην ακτή
Ένα από τα κιάλια του Τιτανικού που βρέθηκαν στον πάτο του ωκεανού πολλά χρόνια μετά
Ακριβώς πριν από την αναχώρηση του πλοίου, οι διαχειριστές της White Star Line αποφάσισαν να αντικαταστήσουν τον πρώτο καπετάνιο με τον Χένρι Γουάιλντ, ο οποίος είχε μεγαλύτερη εμπειρία με μεγάλα επιβατηγά πλοίο. Ωστόσο, ο Ντέιβιντ Μπλαιρ, ο προηγούμενος πρώτος καπετάνιος, είχε ξεχάσει να δώσει στον Γουάιλτν το κλειδί για το κουτί με τα κιάλια.
Φυσικά, ο Τιτανικός είχε τους δικούς του παρατηρητές, αλλά χωρίς κιάλια έπρεπε να στηριχτούν μόνο στα δικά τους μάτια. Έτσι, είδαν το παγόβουνο όταν ήταν πλέον πολύ αργά.
Το ότι τα κιάλια ήταν κλειδωμένα έγινε γνωστό 95 χρόνια αργότερα, όταν κλειδί του κουτιού βγήκαν σε δημοπρασία.
Πηγή: telegraph.co.uk, en.wikipedia.org
Κάποιοι ακόμα παράγοντες που μπορεί να συντέλεσαν στην τραγωδία
Αυτό είναι κατά πάσα πιθανότητα το μοιραίο παγόβουνο
- Δεν υπήρχε φεγγάρι που σε αντίθετη περίπτωση θα φώτιζε το παγόβουνο και οι παρατηρητές θα μπορούσαν να το δουν λίγο νωρίτερα. Επίσης, υπήρχαν πολλά αστέρια που δυσκόλευαν την διάκριση θάλασσας και ουρανού- η γραμμή του ορίζοντα φαινόταν ψηλότερη από ότι πραγματικά ήταν, γεγονός που δυσκόλευε την παρατήρηση του κινδύνου και κυρίως χωρίς κιάλια.
Πηγή: timmaltin.com
- Παρά τις προειδοποιήσεις από άλλα πλοία, ο Τιτανικός δεν επιβράδυνε στην ζώνη του πάγου (οι κανόνες ασφαλείας της εποχής δεν το απαιτούσαν). Αν το πλοίο πήγαινε λίγο πιο σιγά θα μπορούσε να ελιχθεί και να αποφύγει την σύγκρουση.
Πηγή: autumnmccordckp.weebly.com
- Ο αξιωματικός γέφυρας εξέδωσε διαταγή για αλλαγή πορείας, αλλά ήταν ήδη πολύ αργά για αυτό. Οι ειδικοί κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι πριν αρχίσει να φωνάζει για να αλλάξει πορεία το πλοίο ο αξιωματικός περίμενε περίπου 30 δευτερόλεπτα, τα οποία θα μπορούσαν να αποδειχθούν σωτήρια για το πλοίο. Ο Τιτανικός και πάλι θα είχε συγκρουστεί με το παγόβουνο, αλλά μόνο τα μπροστινά διαμερίσματα θα είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές και με μια αδιάβροχη θήκη γεμάτη με νερό θα μπορούσε να σωθεί.
Πηγή: telegraph.co.uk
[youtube]