Ο τρόπος επεξεργασίας μιας τροφής φαίνεται ότι παίζει καθοριστικό ρόλο στο αν έχει ευεργετικές ή βλαπτικές ιδιότητες για τον οργανισμό, ακόμη και αν η πρώτη ύλη θεωρείται υγιεινή.
Ανακαλύψτε ποια τροφή που καταναλώνουμε καθημερινά εγκυμονεί κινδύνους για την καρδιά και πώς μπορούμε να προστατευθούμε.
Αποτελούν μια από τις δημοφιλέστερες επιλογές πρωινού, εγκυμονούν ωστόσο, σοβαρούς κινδύνους για την καρδιά. Ο λόγος για τα επεξεργασμένα δημητριακά, τα οποία, σύμφωνα με νέα μελέτη, συσχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρης στεφανιαίας νόσου.
Η ίδια μελέτη, που διεξήχθη στο Ιράν και παρουσιάστηκε στο Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας (ACC) Μέσης Ανατολής και το 13ο Συνέδριο της Καρδιολογικής Εταιρείας της Emirates, στο Ντουμπάι, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα δημητριακά ολικής άλεσης έχουν τα αντίστροφα αποτελέσματα, συνδέονται δηλαδή με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου.
Η πρόωρη στεφανιαία νόσος ισοδυναμεί με αθηροσκληρωτική στένωση των στεφανιαίων αρτηριών σε άνδρες κάτω των 55 ετών ή σε γυναίκες κάτω των 65 ετών. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ασυμπτωματική στην αρχή, μπορεί ωστόσο να οδηγήσει σε πόνο στο στήθος (στηθάγχη) και/ή καρδιακή προσβολή, με προοδευτική ανάπτυξη στένωσης ή ρήξης της πλάκας του αρτηριακού τοιχώματος. Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση PCAD είναι το κάπνισμα, η υψηλή χοληστερόλη, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η εν λόγω μελέτη έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ερευνών, που εξέτασαν τη συσχέτιση μεταξύ διαφορετικών τύπων πρόσληψης δημητριακών με τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.
Τα δημητριακά ολικής άλεσης περιέχουν ολόκληρους κόκκους, σε αντίθεση με τους επεξεργασμένους κόκκους, οι οποίοι έχουν αλεσθεί σε αλεύρι, με στόχο να βελτιωθεί η διάρκεια ζωής τους. Αυτή η επεξεργασία, ωστόσο, έχει επίσης ως αποτέλεσμα να χάνονται σημαντικά θρεπτικά συστατικά.
«Υπάρχουν πολλοί πιθανοί παράγοντες που κάνουν τους ανθρώπους να προτιμούν τα επεξεργασμένα δημητριακά συγκριτικά με τα δημητριακά ολικής άλεσης, μεταξύ των οποίων το εισόδημα, η εργασία, το μορφωτικό επίπεδο, η ηλικία και άλλοι», δήλωσε ο Mohammad Amin Khajavi Gaskarei από το Κέντρο Καρδιαγγειακής Έρευνας του Isfahan και το Ινστιτούτου Καρδιαγγειακής Έρευνας του Πανεπιστημίου Ιατρικών Επιστημών του Isfahan στο Ιράν και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
«Μια δίαιτα που περιλαμβάνει την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ανθυγιεινών και επεξεργασμένων δημητριακών μπορεί να θεωρηθεί παρόμοια με μια διατροφή πλούσια σε ανθυγιεινά σάκχαρα και έλαια».
Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο της πρωτογενούς πρόληψης καρδιαγγειακών νόσων, η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας συνιστά μια διατροφή που δίνει έμφαση στην πρόσληψη λαχανικών, φρούτων, οσπρίων, δημητριακών ολικής αλέσεως και ψαριών, με στόχο τη μείωση των παραγόντων κινδύνου καρδιακής νόσου.
Η μελέτη στρατολόγησε 2.099 άτομα με PCAD από νοσοκομεία σε διαφορετικές πόλεις και εθνότητες του Ιράν, που υποβλήθηκαν σε στεφανιογραφία (γυναίκες ηλικίας ≤ 70 και άνδρες ≤ 60 ετών). Την υπό μελέτη ομάδα συναποτέλεσαν τελικά 1.168 ασθενείς με φυσιολογικές στεφανιαίες αρτηρίες και 1.369 ασθενείς με PCAD, που παρουσίαζαν απόφραξη ίση ή μεγαλύτερη από 75% σε τουλάχιστον μία στεφανιαία αρτηρία ή ≥ 50% στην αριστερή κύρια στεφανιαία αρτηρία.
Στους συμμετέχοντες δόθηκε ένα ερωτηματολόγιο αξιολόγησης διατροφικών συμπεριφορών, με στόχο να καταγραφεί η κατανάλωση επεξεργασμένων δημητριακών και δημητριακών ολικής άλεσης και στη συνέχεια η πρόσληψη αυτή να συσχετιστεί με τον κίνδυνο ανάπτυξης PCAD σε άτομα χωρίς προηγούμενη διάγνωση καρδιακής νόσου.
Μετά τον συνυπολογισμό άλλων παραγόντων επίδρασης, η υψηλότερη πρόσληψη επεξεργασμένων δημητριακών συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης PCAD, ενώ η πρόσληψη δημητριακών ολικής άλεσης συσχετίστηκε αντιστρόφως με μειωμένο κίνδυνο PCAD.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Καθώς όλο και περισσότερες μελέτες καταδεικνύουν την αύξηση της κατανάλωσης επεξεργασμένων δημητριακών παγκοσμίως και τον αντίκτυπό τους στη συνολική υγεία, είναι σημαντικό να βρούμε τρόπους να ενθαρρύνουμε και να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους για τα οφέλη της κατανάλωσης δημητριακών ολικής αλέσεως», είπε ο δρ. Khajavi Gaskarei.
«Μεταξύ άλλων, θα μπορούσε να καθιερωθεί η διδασκαλία βελτιωμένων διατροφικών επιλογών σε σχολεία και άλλους δημόσιους χώρους, καθώς και σε τηλεοπτικά προγράμματα. Παράλληλα, θα είναι καλό να συνεχιστεί η έρευνα υψηλού επιπέδου που παρουσιάζεται σε ιατρικά συνέδρια και δημοσιεύεται σε ιατρικά περιοδικά.
Τέλος, θα πρέπει οι κλινικοί γιατροί να προχωρούν σε σχετική ενημέρωση των ασθενών».
ygeiamou.gr