Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2024
ΕλλάδαΕυχάριστα νέα από τους καρχαρίες: Είναι στις ελληνικές θάλασσες αλλά δεν ενδιαφέρονται...

Ευχάριστα νέα από τους καρχαρίες: Είναι στις ελληνικές θάλασσες αλλά δεν ενδιαφέρονται για μας

«Οι καρχαρίες δεν είναι επικίνδυνοι για τον άνθρωπο, καθώς δεν ανήκουμε στις διατροφικές τους συνήθειες. Σε καμία περίπτωση ο καρχαρίας δεν θέλει να φάει, να κατασπαράξει έναν άνθρωπο», λέει στο CNN Greece η Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Οργάνωσης iSEA κυρία Αναστασία Χαρίτου, με αφορμή τη δημοσιότητα που έχει λάβει η εμφάνιση των καρχαριών στις ελληνικές θάλασσες.

Κι όμως, για την κυρία Χαρίτου οι καρχαρίες ζούσαν ανέκαθεν στις ελληνικές θάλασσες. Στις μέρες μας, υπάρχουν ήδη 35 είδη που κολυμπούν στις ελληνικές θάλασσες, ωστόσο δυστυχώς κάποια από αυτά βρίσκονται υπό εξαφάνιση.

«Είναι ευχάριστο το γεγονός ότι βλέπουμε ζωντανούς καρχαρίες στις ελληνικές θάλασσες γιατί, δυστυχώς, είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε αλιευμένους καρχαρίες. Παρόλα αυτά δεν σημαίνει ότι κάτι έχει αλλάξει ή ξαφνικά έρχονται πιο συχνά στην ακτή» λέει η κυρία Αναστασία Χαρίτου.

Κατά την ίδια, δύο είναι οι λόγοι που το θέμα με την εμφάνιση των καρχαριών στις ελληνικές θάλασσες έχει λάβει διαστάσεις:

«Πρώτον, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι που βλέπουν τους καρχαρίες, τραβούν βίντεο και φωτογραφίες με αποτέλεσμα να τα αναρτούν στα social media και δεύτερον, πλέον δίνουμε μεγαλύτερη διάσταση στο θέμα αυτό καθώς πέφτει περισσότερο στην αντίληψή μας σε σχέση με άλλα ζώα», προσθέτει η ίδια.

mikrosΜικρός καρχαρίας στις ελληνικές θάλασσες / Πηγή: iSEA

Οι ελληνικές θάλασσες είχαν ανέκαθεν καρχαρίες.

«Έχουμε 35 είδη καρχαριών, κάποια είναι γνωστά, κάποια άλλα είναι μεγαλύτερα σε είδος και άλλα πιο μικρά. Οι καρχαρίες ζουν σε μεγαλύτερα βάθη από αυτά που εμείς συνηθίζουμε να κολυμπάμε και γενικότερα οι καρχαρίες της Ελλάδας έχουν προσαρμοστεί έτσι ώστε να βρίσκονται μακριά από το παράκτιο περιβάλλον επειδή οι ίδιοι φοβούνται την ανθρώπινη παρουσία. Άλλωστε κινδυνεύουν από τις ανθρώπινες δραστηριότητες όπως για παράδειγμα είναι η αλιεία. Τα προηγούμενα χρόνια εκείνοι που έρχονταν σε επαφή μαζί τους ήταν οι ψαράδες» λέει η κυρία Χαρίτου.

Τα σαγόνια του καρχαρία «δαιμονοποίησαν» το είδος

Σχετικά με το αν οι λουόμενοι πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί κατά τις καλοκαιρινές τους διακοπές έτσι ώστε να μην κολυμπούν στα βαθιά για να αποφύγουν τυχόν… ανεπιθύμητη συνάντηση με καρχαρία, η κα Χαρίτου τονίζει:

«Έως τώρα ο κόσμος δεν γνώριζε ότι υπάρχουν καρχαρίες στις ελληνικές θάλασσες και γι’ αυτό δεν φοβόταν. Τους συστήνω να εξακολουθούν να κολυμπούν άφοβα αφού ο καρχαρίας επιλέγει να ζει στα βαθιά νερά, εκεί που δεν συνηθίζει να πηγαίνει ο άνθρωπος. Άλλωστε, μέχρι και σήμερα, δεν υπήρχε η αλληλεπίδραση και η διάδοση της ύπαρξης των καρχαριών μέσω των social media, για αύτο δεν χρειάζεται να φοβόμαστε όταν πηγαίνουμε στη θάλασσα, όπως δεν φοβόμασταν τόσα χρόνια».

Και ποιο είδος καρχαρία είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο;

Όπως λέει στο CNN Greece η κα Χαρίτου:

«Κανένα είδος εξ ορισμού, δεν είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο. Κανένα είδος καρχαριών δεν στοχεύει τον άνθρωπο. Δεν ανήκουμε στις διατροφικές τους συνήθειες και αυτό αποδεικνύεται και με το υλικό που έχει έρθει στη δημοσιότητα. Οι καρχαρίες όταν αντιληφθούν την ανθρώπινη παρουσία, απομακρύνονται γιατί (ενν: αυτή) τους προκαλεί φόβο. Ο καρχαρίας σε καμία περίπτωση δεν θέλει να φάει, να κατασπαράξει έναν άνθρωπο».

karxaries psaradesΣτα δίχτυα ψαράδων «εγκλωβίζονται» ενίοτε οι καρχαρίες / Πηγή: iSEA

Αυτή η «τερατοποίηση» και η «δαιμονοποίηση» δεν έχει ξεκινήσει από τα ατυχήματα που έχουν προκληθεί, λέι η κα Χαρίτου αλλά από την αμερικανική ταινία: «Τα σαγόνια του καρχαρία», ενός θρίλερ με σκηνοθεσία του Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Με βάση πρόσφατη έρευνα της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης iSEA, ο κόσμος δεν φοβάται τους καρχαρίες καθώς έχει απομυθοποίησει αυτή τη δαιμονοποίησή τους.

Ωστόσο, σοκάρει το βίντεο που κυκλοφόρησε πρόσφατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με έναν 24χρονο που κολυμπούσε σε θάλασσα της Αιγύπτου όταν ξαφνικά τον πλησίασε ένας καρχαρίας και τον κατασπάραξε.

Σύμφωνα με την κα Χαρίτου, «όντως συμβαίνουν ατυχήματα με καρχαρίες γιατί στην πραγματικότητα δεν είναι επιθέσεις, με μοναδική και πρώτη εξαίρεση από όσο γνωρίζουμε, την περίπτωση του 24χρονου Ρώσου στην Αίγυπτο. Σε καμία άλλη περίπτωση που έχει τραυματιστεί άνθρωπος από καρχαρία δεν οφείλεται σε επίθεση αλλά σε ατύχημα. Και για αυτό σε πολλές περιπτώσεις, οι άνθρωποι που δέχονται χτύπημα από καρχαρία, επιβιώνουν».

karxarias-diktia.jpgΤα προηγούμενα χρόνια εκείνοι που έρχονταν σε επαφή με τους καρχαρίες ήταν μόνο οι ψαράδες / Πηγή: iSEA

Η ίδια εξηγεί ότι, τα περισσότερα ατυχήματα που συμβαίνουν, οφείλονται στη διαφορά μεγέθους ανάμεσα στον άνθρωπο και τον καρχαρία.

Πιο συγκεκριμένα, «Ας μην ξεχνάμε τη διαφορά μεγέθους ανάμεσα στον άνθρωπο και τον καρχαρία γι’ αυτό και τα χτυπήματα από το είδος μπορεί να είναι μοιραία. Αρκεί ένα δάγκωμά του για να προκαλέσει στο ανθρώπινο σώμα, ζημιά. Η αλληλεπίδραση του ανθρώπου με κάποια ζώα της στεριάς είναι πιο θανατηφόρα σε σχέση με τον καρχαρία. Ο καρχαρίας δεν είναι ανάμεσα στα ζώα που προκαλούν τα περισσότερα θανατηφόρα ατυχήματα στον άνθρωπο».

Η ίδια καταλήγει ότι «πολλά από τα είδη που υπάρχουν στις ελληνικές θάλασσες κινδυνεύουν με εξαφάνιση».

Πηγή: CNN Greece

Τα πιο σημαντικά