Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2024
ΕλλάδαΣπαρτιάτες: Ετσι μπορούν να τους «στερήσουν» την είσοδο στη Βουλή

Σπαρτιάτες: Ετσι μπορούν να τους «στερήσουν» την είσοδο στη Βουλή

Οι Σπαρτιάτες, το κόμμα που στήριξε ο καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, Ηλίας Κασιδιάρης, μπαίνει στη Βουλή, παίρνοντας μάλιστα 12 έδρες.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη ωστόσο έχει ήδη κινητοποιήσει διάφορα πολιτικά κέντρα και όχι μόνο, ενώ δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να υπάρξουν νομικές πρωτοβουλίες, αλλά και κυβερνητικές κινήσεις που θα εμποδίσουν την είσοδο του ακροδεξιού μορφώματος στη Βουλή.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, λαμβάνοντας την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας μίλησε για «πρόσκαιρες αναταράξεις». Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: ««Το εκλογικό αποτέλεσμα επιφύλαξε ορισμένες εκπλήξεις. Η δημοκρατία μας είναι πολύ ώριμη για να διαχειριστεί τις όποιες πρόσκαιρες αναταράξεις. Αυτή η Βουλή ήταν ο επιθανάτιος ρόγχος της απλής αναλογικής».

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση του Κ. Μητσοτάκη, ερμηνεύτηκε από πολιτικούς αναλυτές, ως προάγγελος πρωτοβουλιών απέναντι στην είσοδο των Σπαρτιατών στη Βουλή.

Ωστόσο ο Κώστας Χρυσογόνος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, ήταν πιο ξεκάθαρος και μιλώντας στο Mega,αναφέρομενος στο κόμμα «Σπαρτιάτες», δήλωσε:

«Είναι φανερό ότι υπάρχει ζήτημα υποκρυπτόμενης ηγεσίας, αλλά αυτό θα το κρίνει ανεπηρέαστα κι ανεξάρτητα το Ανώτατο δικαστήριο. Μπορεί να διαταχθεί η έκπτωση όλων των βουλευτών του κόμματος των Σπαρτιατών και οι έδρες αυτές να κατανεμηθούν στα κόμματα που είναι εντός της Βουλής, σύμφωνα με την κοινοβουλευτική δύναμη που έχει το καθένα».

Ουσιαστικά ο κ. Χρυσόγονος, περιέγραψε τις νόμιμες διαδικασίες που μπορούν να στερήσουν από τους Σπαρτιάτες, την είσοδο τους στο Κοινοβούλιο, αφού ο υπόδικος Κασιδιάρης, μπορεί να χαρακτηριστεί ως υποκρυπτόμενος ηγέτης.

Ο ίδιος απατώντας στο ερώτημα τι συμβολίζει για την κοινωνία η είσοδος του κόμματος των Σπαρτιατών, ανέφερε:

«Υπάρχει μία μερίδα της ελληνικής κοινωνίας που στα χρόνια της κρίσης φτωχοποιήθηκε με τρόπο δραματικό. Κάποιοι νοσταλγούν την παλιότερη οικονομική και κοινωνική τους υπόσταση και στρέφονται σε μορφές πολιτικής και κοινωνικής οργάνωσης του παρελθόντος, όπως είχε συμβεί στην περίοδο του Μεσοπολέμου, νομίζοντας με αυτό τον τρόπο θα ανακτήσουν κι οι ίδιοι την χαμένη οικονομική τους ευημερία».

Παράλληλα, τόνισε για την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων που παρατηρήθηκε: «Ευθύνη φέρει και η πολιτεία, καθώς συστηματικά έχει υποβαθμίσει το μάθημα της πολιτειακής παιδείας».

Βρήκαν τη νομική ρωγμή για να μπουν στη Βουλή

Ο δικηγόρος Θ. Μαντάς, μιλώντας για τους «Σπαρτιάτες», πρόταξε και αυτός το θέμα της υποκρυπτόμενης ηγεσίας και τόνισε ότι το συγκεκριμένο «μόρφωμα» έχει «πολιτικό ηγέτη τον Ηλία Κασιδιάρη». Ο ίδιος έκανε λόγο για «φασιστικό πολιτικό μόρφωμα», το οποίο βρήκε τη «νομική ρωγμή για να μπει στη Βουλή». Τόνισε ότι ο υπόδικος Κασιαδιάρης θα έχει κεντρικό πολιτικό ρόλο στο συγκεκριμένο κόμμα, όπως φάνηκε και με τη δήλωση του μέσα από τη φυλακή. «Το συγκεκριμένο φασιστικό μόρφωμα έχει πραγματικό ηγέτη τον Κασιδιάρη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος τόνισε ότι η δημοκρατία δεν έχει «τίποτα να φοβηθεί από το φασιστικό μόρφωμα». Και τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί με πολιτικούς όρους.




Τα πιο σημαντικά