Σοκάρει ένας ψαράς στην Τυνησία, ο οποίος έπιασε στα δίχτυα του νεκρούς μετανάστες.
Ο 30χρονος Osama Al-Dabibi, βλέπει πλέον το ψάρεμα στην ανατολική ακτή της χώρας, ως πρόκληση, καθώς δεν γνωρίζει τί θα ψαρέψει τελικά.
«Αντί να βγάλω ψάρια, μερικές φορές ανασύρω πτώματα. Την πρώτη φορά φοβήθηκα, σιγά σιγά το συνήθισα. Μετά από λίγο καιρό το να πιάσω με τα δίχτυα έναν νεκρό είναι σα να ανεβάζω ψάρια», λέει στο BBC.
O 30χρονος Ουσάμα Νταμπέμπι περιγράφει πως πρόσφατα, μέσα σε τρεις μέρες, έβγαλε με τα δίχτυα 15 νεκρούς μετανάστες.
«Μια φορά έβγαλα ένα μωρό. Πως μπορεί να ευθύνεται για όλα ένα μωρό; Έκλαιγα. Οι μεγάλοι είναι αλλιώς, έχουν ζήσει. Αλλά ένα μωρό… δεν πρόλαβε να δει τίποτα», λέει ο Ουσάμα.
Ο 30χρονος ψαρεύει ανοιχτά του Σφαξ από τότε που ήταν δέκα χρόνων. Τότε υπήρχαν πολλά καϊκια και βάρκες στο Σφαξ. Τώρα οι περισσότεροι ψαράδες τα έχουν πουλήσει ακριβά σε διακινητές, για να μεταφέρουν μετανάστες.
«Πολλές φορές διακινητές μου έδωσαν απίστευτα ποσά για να πουλήσω τη βάρκα. Αρνήθηκα γιατί αν χρησιμοποιούσαν το σκάφος μου και πνιγόταν κάποιος δεν θα συγχωρούσα ποτέ τον εαυτό μου», λέει.
Οι πελάτες των διακινητών στο λιμάνι του Σφαξ
Λίγο πιο πέρα από εκεί που ψαρεύει ο Ουσάμα βρίσκεται μια ομάδα προσφύγων από το Νότιο Σουδάν, που μαστίζεται από τον πόλεμο, την κλιματική κρίση και την διατροφική ανασφάλεια.
Όλοι τους θέλουν να φτάσουν στη Βρετανία. Ένας λέει πως είχαν βρει τρόπο να περάσουν στην Ιταλία, αλλά τελευταία στιγμή δεν έκαναν το ταξίδι λόγω του καιρού και των πολλών ανθρώπων που ήταν στο σκάφος των διακινητών.
«Ήταν πάρα πολλοί και το σκάφος μικρό. Παρόλα αυτά είπαμε να μπούμε, αλλά μόλις το πλοίο ανοίχτηκε φυσούσε πολύ».
Η εθνοφρουρά της Τυνησίας υποστηρίζει ότι τους πρώτους τρεις μήνες φέτος, 13.000 μετανάστες επιχείρησαν να φύγουν με διάφορα πλοιάρια από το Σφαξ, αλλά γύρισαν στο λιμάνι λόγω του καιρού.
Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο φέτος, η αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες εκτιμά ότι 24.000 μετανάστες έφυγαν από τις ακτές της Τυνησίας με κάθε είδους σκάφη και προορισμό την Ιταλία.
Δείτε το βίντεο – ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ
Μέχρι πριν από λίγο καιρό οι περισσότεροι επίδοξοι μετανάστες έφευγαν από τις ακτές της Λιβύης. Αλλά η δράση συμμοριών, οι απαγωγές και η βία που επικρατεί στη Λιβύη, υποχρέωσαν πολλούς μετανάστες να στραφούν στην Τυνησία αναζητώντας οδό διαφυγής προς την Ευρώπη.
Στο λιμάνι του Σφαξ είναι δεκάδες οι βάρκες και τα μικρά σκάφη που σκουριάζουν στα ρηχά, μισοβυθισμένα, θλιβεροί μάρτυρες της φονικότερης μεταναστευτικής οδού στον κόσμο. Στα περίχωρα του Σφαξ, στο νεκροταφείο υπάρχουν δεκάδες τάφοι που μόλις έχουν ανοιχτεί, για τα θύματα της επόμενης τραγωδίας στην θάλασσα. Αλλά το κοιμητήριο έχει γεμίσει, γι αυτό οι αρχές ανοίγουν άλλο ένα, όπου θα θάβονται μόνο μετανάστες.
Από το 2014 μέχρι φέτος υπολογίζεται ότι 27.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο, προσπαθώντας να φτάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές.