«Είναι σαν να μου λέτε ότι σας βλέπω να πνίγεστε και δε θα σας βοηθήσω και δε θέλετε βοήθεια. Τι είναι αυτά που λέτε; Είμαστε υποχρεωμένοι»
Μιλώντας στην ΕΡΤ ο εμπειρογνώμονας Νίκος Σπανός σημείωσε χαρακτηριστικά πως υπήρχε ναυαγοσωστικό πλοίο στο Γύθειο, το «Αιγαίο Πέλαγος», που ήταν η ενδεδειγμένη λύση για να επιχειρήσει στο σημείο, πριν συμβεί η τραγωδία.
«Το σκάφος αυτό βρίσκεται σε κίνδυνο. Άσχετα ότι είναι μπουνάτσα. Γιατί είναι σε κίνδυνο; Γιατί είναι ένα πλοίο αναξιόπλοο, δεν έχει πιστοποιητικά, οι άνθρωποι είναι κρεμασμένοι σαν τα σταφύλια και είναι και ακυβέρνητο. Άρα, πρέπει να δράσει άμεσα η ελληνική πολιτεία δια των οργάνων της.
Θα πρέπει να οργανώσει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό που είναι πλωτά – χερσαία μέσα που πρέπει να σπεύσουν στην περιοχή ώστε να μπορέσουν να αποβιβάσουν τον κόσμο σε άλλα σκάφη. Είναι σαν να μου λέτε ότι σας βλέπω να πνίγεστε και δε θα σας βοηθήσω και δε θέλετε βοήθεια. Τι είναι αυτά που λέτε; Είμαστε υποχρεωμένοι…»
Και εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο γίνεται μία τέτοια επιχείρηση: «Προσεγγίζουν σκάφη και παραπλέοντα πλοία και πλοία του Λιμενικού Σώματος. Για να βρούμε το σκάφος στην ανοιχτή θάλασσα διανύουμε κάποια ναυτικά μίλια. Κάποιες ώρες για να το βρούμε. Όμως το σκάφος το βρήκαμε εγκαίρως και το παρακολουθήσαμε και όντως, και αυτό πρέπει να έγινε, είπαν αν χρειάζονται βοήθεια.
Φυσικά αυτοί απάντησαν ότι δεν χρειάζονται βοήθεια. Μα, δε ρωτάμε τώρα το προσωπικό που κινδυνεύει σε ένα ακυβέρνητο σκάφος αν χρειάζονται βοήθεια. Βοήθεια χρειάζονται και με το παραπάνω. Όχι για να φάνε και να πιούνε. Βοήθεια γιατί το σκάφος είναι ακυβέρνητο, δηλαδή σε κίνδυνο. Που σημαίνει πως πρέπει να κάνω τα δέοντα έτσι το σκάφος να πάει σε ασφαλές αγκυροβόλι. Τι έπρεπε να κάνουμε στην προκειμένη φάση; Ήταν και πολύ εύκολο».
Και συνεχίζει λέγοντας: «Στο Γύθειο υπήρχε ένα μεγάλο ναυαγοσωστικό το «Αιγαίο Πέλαγος» το οποίο είναι στην περιοχή. Όταν οργανώνεις τον επιχειρησιακό σου σχεδιασμό, γιατί είναι ειδική επιχειρησιακή κατάσταση εδώ, οφείλουμε να πούμε σε αυτό το ναυαγοσωστικό να τρέξει στην περιοχή. Ή και οποιοδήποτε άλλο ρυμουλκό. Γιατί είχαμε τον χρόνο να το κάνουμε αυτό…
Το «ακυβέρνητο» σημαίνει πως δεν έχει μηχανή, δεν έχει πηδάλιο. Είναι σε κίνδυνο το πλοίο και παρασύρεται από τα ρεύματα ή από τον άνεμο. Που σημαίνει ότι χρίζει άμεσης βοήθειας. Δεν μπορεί το σκάφος του Λιμενικού, ένα παραπλέον πλοίο να κάνει όλη τη δουλειά. Χρειαζόμαστε ναυαγοσωστικά. Ήταν ένα στο Γύθειο. Ογδόντα μέτρα σκάφος το οποίο μπορεί να βάλει όλο τον κόσμο πάνω. Έχει νοσοκομείο να περιθάλψει ανθρώπους και αυτονομία μεγάλη να βοηθήσει τον κόσμο. Ένα ή δύο τέτοια σκάφη θα μπορούσαν να είχαν συγκρατήσει το σκάφος».