Ανακάλυψα ότι η γυναίκα μου μετά από 20 χρόνια γάμου είχε τον τελευταίο χρόνο κ σχέση με άλλον.
Θέλω να το πω στα παιδιά μου γιατί πνίγομαι…. Την αγαπούσα πολύ κ με πούλησε.
Δεν έλειπε ποτέ τίποτα από το σπίτι. Οικονομικά ήμασταν πολύ καλά όπως κ ερωτικά, αλλά από ότι φάνηκε υποκρινόταν.
Τα παιδιά μου είναι 16 κ 17 ετών..
Απαντάει η Ψυχολόγος – Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια κυρία Βασιλική Κατωπόδη
Αγαπητέ αναγνώστη,
Από τον τρόπο που αποτυπώνετε τα συναισθήματά σας στο ερώτημά σας φαίνεται ότι σας δυσκολεύει πολύ η διαχείριση της σχέσης με την γυναίκας σας, λόγω της σχέσης της με άλλον άντρα.
Είναι πολύ κατανοητό να νιώθετε δύσκολα συναισθήματα αλλά το γεγονός ότι δεν τα περιγράφετε , λέτε μόνο ότι πνίγεστε, δεν αναγνωρίζετε άλλα συναισθήματα και μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση θέλετε να τα πείτε στα παιδιά σας. Τι πιστεύετε ότι θα κερδίσετε με το να πείτε μια προσωπική σας συνθήκη, που αφορά βέβαια την οικογένεια σας, κι ενδεχομένως να φέρει κι αλλαγές σε αυτήν, στα παιδιά ακόμη κι αν είναι έφηβοι;
Έχετε φίλους; Αν ναι είναι μια πολύ καλή λύση να μοιραστείτε το πώς νιώθετε. Είναι πολύ σημαντικό να αποφορτίσετε τα συναισθήματά σας για όλο αυτό που σας συμβαίνει αντί να τα κρατάτε και να πνίγεστε. Όπως πολύ πιο σημαντικό είναι να κατανοήσετε τι σας συμβαίνει ακριβώς μια και τέτοιες συνθήκες στην ζωή μας είναι σαν να μας τραβάνε το χαλί κάτω από τα πόδια μας και νιώθουμε μετέωροι. Γι αυτό χρειάζεται να αντιληφθούμε ακριβώς τι νιώθουμε.
Περιγράφετε ότι την αγαπούσατε πολύ και σας πούλησε . Εκείνη πως ένιωθε μαζί σας; Πως ήταν η ποιότητα της σχέσης σας; Την σχέση την καλλιεργούσατε συναισθηματικά, ήσασταν κοντά η είχατε ρήγματα που πιθανά να θεωρούσατε ότι μόνο με το να μην λείπει τίποτα κάλυπτε τα όποια πιθανά κενά υπήρχαν; Με την διαπαιδαγώγηση των παιδιών σας πως ήσασταν; Είχατε συζητήσεις , συμφωνίες για κοινές γραμμές ; Ακόμη και τις διαφωνίες σας πως τις αντιμετωπίζατε; Υπήρχε σύνθεση ή κατάληξη και συμφωνία ακόμη κι αν οι απόψεις σας ήταν αντίθετες;
Εκτιμώ ότι τα προσωπικά θέματα της σχέσης μας με τον /την σύντροφο δεν είναι για συζήτηση με τα παιδιά μας αλλά με τους φίλους μας , είτε με ειδικούς, είτε είμαστε μαζί με τον άλλο γονιό είτε είμαστε μονογονείς.
Τα παιδιά πικραίνονται από τα δικά μας πληγωμένα συναισθήματα που εκφορτίζονται με το να τους λέμε προσωπικές σχεσιακές καταστάσεις με τον άλλο γονιό. Εννοείται ότι όσο κι αν προσέξουμε βγαίνουν χαρακτηρισμοί που μπορεί να μετανιώσουμε και να πικραθούν όλοι. Σημαντικό πάντως είναι να ξεκαθαρίσετε όπως αναφέρω και πιο πάνω τα δικά σας συναισθήματα , να δείτε που θα καταλήξετε και μετά πολύ μετά να μπείτε σε ανακοινώσεις στα παιδιά των αποφάσεων σας.
Μην τα εμπλέξετε στα προσωπικά σας. Επιλέξτε να μείνετε στον ρόλο σας ως ενήλικας υποστηρικτής γονιός απέναντί τους.
Κατωπόδη Βασιλική
Ψυχολόγος – Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
Σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού
Τηλ: 6977-437027