«Ευτυχώς υπάρχουν φωτισμένοι εισαγγελείς, όπως η κυρία Κλιάμπα, οι οποίοι ίσως κάποια στιγμή καταφέρουν να σταματήσουν την ατιμωρησία στην Ελλάδα. Όχι άλλη ατιμωρησία».
Σε μία αγόρευση «καταπέλτη», η εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, ζήτησε την ενοχή των 12 κατηγορουμένων για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού. Οι γονείς του αδικοχαμένου 19χρονου ευχαρίστησαν την Κυριακή Κλιάμπα με τον πατέρα να χαρακτηρίζει «συγκλονιστική» την αγόρευσή της.
«Η δικαίωση θα έρθει μετά το δικαστήριο. Εδώ σήμερα, η εισαγγελέας ήταν καταιγιστική και συγκλονιστική. Έκανε το καθήκον της, άσκησε το λειτούργημά της όπως έπρεπε και γι’ αυτό θέλω να την ευχαριστήσω» είπε ο πατέρας του Άλκη, Αριστείδης Καμπανός.
«Ευτυχώς υπάρχουν φωτισμένοι εισαγγελείς, όπως η κυρία Κλιάμπα, οι οποίοι ίσως κάποια στιγμή καταφέρουν να σταματήσουν την ατιμωρησία στην Ελλάδα. Όχι άλλη ατιμωρησία» σημείωσε η μητέρα του Άλκη, Μελίνα Κακουλίδου, σύμφωνα με το grtimes.gr.
«Έβαλαν 12 φοβερά αυτογκόλ»
Η εισαγγελέας σχολιάζοντας εν γένει τη στάση των 12 κατηγορουμένων στη δικαστική αίθουσα, ανέφερε ότι η σιωπή τους ήταν «εκκωφαντική» και επιστρατεύθηκαν «τερατώδη ψέματα»– όχι αυθόρμητα, αλλά προσχεδιασμένα και κατασκευασμένα, όπως είπε. Απευθυνόμενη δε, στους κατηγορούμενους τόνισε ότι «δεν σκόραραν εκτός έδρας, αλλά έβαλαν 12 φοβερά αυτογκόλ».
Αλκης Καμπανός: Οι ρόλοι των κατηγορουμένων
Η εισαγγελέας ξεκίνησε την αγόρευσή της την Πέμπτη και ολοκλήρωσε σήμερα Παρασκευή. Η κα Κλιάμπα σκιαγράφησε τη δράστη των έξι πρώτων κατηγορούμενων για τη δολοφονία του 19χρονου στην περιοχή της Χαριλάου.
αποκάλεσε τον 1ο κατηγορούμενο ως «ιθύνοντα νου», τονίζοντας ότι κράτησε το ρόλο του διευθύνοντος στη δολοφονική επίθεση. «Θα καθόριζε τις θέσεις των “στρατιωτών” του. Σκοπός του δεν ήταν να επιτεθεί, είχε την υψηλή εποπτεία, να συγκρατήσει κάποιο από τα θύματα που θα ξέφευγε. Είχε αρχηγικό και ρυθμιστικό ρόλο», ανέφερε.
Χαρακτήρισε «παρωδία» την ομολογία του 2ου κατηγορούμενου ότι αυτός κατάφερε το θανατηφόρο πλήγμα στο δεξιό μηρό του Άλκη που προκάλεσε τρώση της μηριαίας αρτηρίας. «Δεν υπάρχει ένα θανατηφόρο χτύπημα», ξεκαθάρισε η εισαγγελέας, ενώ για τη στάση του συγκεκριμένου ανέφερε: «Επέλεξε να καταστεί εξιλαστήριο θύμα. Δεν θέλησε να λάμψει η αλήθεια κι αυτό είναι χειρότερο από την ομολογία», είπε. Του καταλόγισε ότι με την «κατασκευασμένη» ομολογία ενέπαιξε τη νοημοσύνη του δικαστηρίου προσπαθώντας να αποδείξει το ψέμα του και να αποσείσει τις ευθύνες των υπολοίπων. «Ξέχασε όμως τα υπόλοιπα 40 χτυπήματα στον Άλκη και τον κολλητό του φίλο. Κάποιος άλλος χτύπησε με μαχαίρι όχι ο ίδιος όπως προσπάθησε να πείσει», ανέφερε.
Για τον 3ο κατηγορούμενο επισήμανε ότι ήταν στο «πεδίο μάχης» τουλάχιστον για 45 δευτερόλεπτα κι ότι δεν ήταν «θεατής». «Συμμετείχε με το σφυρί του και χτυπούσε αλύπητα όποιον έβρισκε μπροστά του» ήταν τα λόγια της εισαγγελέως.
Για τον 4ο κατηγορούμενο που είχε διαφύγει αρχικά στην Αλβανία και παραδόθηκε στη συνέχεια στις ελληνικές διωκτικές αρχές, η εισαγγελέας τόνισε ότι είχε σημαντικό ρόλο στην τέλεση του εγκλήματος: όχι ως απλός καλός «στρατιώτης» – όπως ανέφερε – αλλά ως «εκκολαπτόμενος υπαρχηγός», διότι φέρεται να ήταν το άτομο που συγκέντρωσε τη μοιραία βραδιά τα εμπλεκόμενα πρόσωπα στον σύνδεσμο οπαδών «Θύρα 4» για να εξασφαλιστεί η αριθμητική υπεροχή ενόψει της δολοφονικής επίθεσης.
Για τη στάση του στο δικαστήριο, η κα. Κλιάμπα σημείωσε ότι η απολογία του βασίστηκε στο «ψέμα» και στην «φαντασία». «Πίστεψε ότι θα μπορούσε να μας πείσει ότι ήταν απλός θεατής στο δράμα» ανέφερε, επισημαίνοντας ότι ο συγκεκριμένος χτύπησε τόσο τον Άλκη όσο και τον φίλο του.
«Έμεινε για 25 δευτερόλεπτα στον τόπο της επίθεσης, χρόνος ικανός να χτυπήσει με το πτυσσόμενο γκλοπ τον Άλκη και τον φίλο του», είπε η εισαγγελέας για τον 5ο κατηγορούμενο και συμπλήρωσε «Είχε σκοπό να το “σκάσει” μετά την τέλεση του εγκλήματος. Ούτε αυτός ήταν “θεατής”, ήταν μεταξύ αυτών που πήγαν να σκοτώσουν».
Τον 6ο κατηγορούμενο τον τοποθέτησε εκτός «πεδίου μάχης», αλλά τόνισε ότι η συνδρομή του υπήρξε καθοριστική για το αποτέλεσμα. «Αρπάζει τον σιδερένιο σωλήνα από το πορτ – μπαγκάζ, θέλοντας να προσφέρει το δικό του “μερίδιο” στην επίθεση, αλλά δεν πρόλαβε να φτάσει. Ήταν έτοιμος για την επίθεση» υπογράμμισε η εισαγγελική λειτουργός.
Ανατρέχοντας στο σύνολο των απολογιών, η ίδια τόνισε ότι είχε την ανάγκη να ακούσει και να μάθει την αλήθεια. «Ούτε την είδα, αλλά ούτε την άκουσα», είπε και χαρακτήρισε ως ψευδή και προσχηματικά τα όσα απολογήθηκαν οι κατηγορούμενοι.
«Θέλησαν να μας πείσουν ότι ο Άλκης έχασε κατά λάθος τη ζωή του…» ανέφερε και σε άλλο σημείο σχολίασε: «Εκμεταλλεύτηκαν το αίμα του Άλκη για να μας πουν ότι πάγωσαν και τρόμαξαν […] κανένας δεν πόνεσε για αυτά που είδε […] δεν επέδειξαν καμία μετάνοια».
Η εισαγγελέας ανέφερε για τον 7ο κατηγορούμενο ότι «δεν ήταν θεατής» και πως «πήγε να συμβάλει και να συνδράμει στην αφαίρεση ζωής», ενώ χαρακτήρισε τους υπερασπιστικούς του ισχυρισμούς αδαείς.
Ο 8ος κατηγορούμενος (όπως και ο 6ος), σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, δεν έφτασε στο «πεδίο της μάχης», επειδή δεν πρόλαβε. «Προκύπτει από βίντεο πως ετοιμαζόταν να κινηθεί προς το σημείο της δολοφονίας. Μπορεί να μην έφτασε ωστόσο η συνδρομή του είναι ουσιαστική και καθοριστική», ανέφερε.
Για τον 9ο κατηγορούμενο, που ομολόγησε ότι κρατούσε μαχαίρι, τύπου «κάραμπιτ», ανέφερε ότι «έβαλε κι αυτός το λιθαράκι του στο δράμα των 40 δευτερολέπτων», χτυπώντας τόσο τον Άλκη όσο και τον κολλητό του φίλο.
«Ούτε αυτός ήταν θεατής», σημείωσε η κ. Κλιάμπα, προσθέτοντας ότι είπε «κάποιες αλήθειες» σε σχέση με τους συγκατηγορούμενούς του. «Ομολόγησε πράγματα που άλλοι δεν είχαν θάρρος να ομολογήσουν, δεν κρύφτηκε πίσω από το δάκτυλό του», είπε.
«Με πλήρη συναίσθηση των πράξεών του χτύπησε με το δρεπάνι τόσο τον Άλκη όσο και τους δύο φίλους του», υπογράμμισε η κ. Κλιάμπα για τον 10ο κατηγορούμενο, τον οποίο τις προηγούμενες μέρες είχε αποκαλέσει «σαμουράι». Το επίδικο επεισόδιο «ξύπνησε σε αυτόν μνήμες από το ασίγαστο μίσος για τον αιώνιο αντίπαλο», πρόσθεσε.
Στο «κάδρο» όσων συμμετείχαν ενεργά στο φονικό επεισόδιο, τοποθέτησε η εισαγγελική λειτουργός και τον 11ο κατηγορούμενο, που ομολόγησε ότι κρατούσε στειλιάρι. «Βαρούσε αλύπητα και βάρβαρα μαζί με τους άλλους, ώστε όλοι με τις συγκλίνουσες πράξεις τους να αφαιρέσουν ζωές», ήταν τα λόγια της εισαγγελέως.
Απορρίπτοντας τον ισχυρισμό του 12ου κατηγορούμενου ότι υπήρξε «ταξιτζής» μεταφέροντας απλώς με το αυτοκίνητό του τρεις εκ των συγκατηγορουμένων του, η εισαγγελέας επισήμανε ότι «ήταν κι αυτός εκεί και χτύπησε με το δικό του μαχαίρι».
«Έβαλε κι αυτός το δικό του “λιθαράκι” στην εκτέλεση του σχεδίου για την εξόντωση των αντιπάλων», ανέφερε χαρακτηριστικά, καταλογίζοντάς του ενεργό και αποφασιστικό ρόλο στη διάπραξη του εγκλήματος. Τον χαρακτήρισε πολύ έξυπνο και ιδιαίτερα σκληρό, συμπληρώνοντας ότι η στάση του στο δικαστήριο ήταν απαθής και ο ίδιος ασυγκίνητος.