Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2024
ΕλλάδαΑπίστευτο: Η κυβερνοεπίθεση στην Τράπεζα Θεμάτων κόστισε... 200.000 ευρώ!

Απίστευτο: Η κυβερνοεπίθεση στην Τράπεζα Θεμάτων κόστισε… 200.000 ευρώ!

Η Τράπεζα Θεμάτων δέχτηκε… 165 εκατομμύρια «χτυπήματα» από 140 χώρες!

Οι πληροφορίες για τη διπλή (χθες και σήμερα) κυβερνοεπίθεση στην Τράπεζα Θεμάτων προκαλούν σοβαρά ερωτηματικά και απορίες:

Σύμφωνα με αυτές, που μεταφέρονται από  το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η τράπεζα θεμάτων δέχτηκε 165 εκατομμύρια «χτυπήματα» από 140 χώρες. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης η επίθεση είναι υποκινούμενη και το κόστος της, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μόνο για σήμερα, εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 200.000 ευρώ!

Επιπλέον χθες, τα υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής διακυβέρνησης ανακοίνωσαν ότι «έγιναν μαζικές επισκέψεις από τρίτους προς την πλατφόρμα (μέχρι και 280.000 συνδέσεις ανά δευτερόλεπτο) οι οποίες έχουν ως σκοπό να την κάνουν μη λειτουργική. Αυτές οι κατανεμημένες επιθέσεις DDοS αποσκοπούν κακόβουλα να εμποδίσουν την ομαλή πρόσβαση των χρηστών στο σύστημα. Δεν αποτελούν παραβίαση του συστήματος ούτε είναι σε θέση να αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία του και τα δεδομένα του»

Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες που διοχετεύει η κυβέρνηση, οι χάκερς φαίνεται πώς  δημιούργησαν πλασματικούς χρήστες και πραγματοποίησαν συντονισμένα μαζικά χτυπήματα σε δευτερόλεπτα ώστε το δίκτυο και να καταρρεύσει από τις ταυτόχρονες επιθέσεις, ενδεχομένως με τη βοήθεια και τεχνητής νοημοσύνης.  Η επίθεση φαίνεται πως έγινε από το εξωτερικό και ειδικότερα από ασιατική χώρα…

«Δεν θα υπάρξει πρόβλημα στις πανελλαδικές»

Επίσης τα υπουργεία καθησυχάζουν για τις πανελλαδικές, τονίζοντας ότι το σύστημα που μεταδίδει τα θέματα στις εξετάσεις του Λυκείου είναι διαφορετικό από αυτό των Πανελλαδικών εξετάσεων, το οποίο ΔΕΝ μπορεί να επηρεαστεί από τέτοιου τύπου κακόβουλες μαζικές επισκέψεις!

Εύλογα ερωτήματα: Ποιοι και γιατί είναι αυτοί που ξόδεψαν ένα τέτοιο ιλιγγιώδες ποσό για να ρίξουν την Τράπεζα Θεμάτων; Από που προκύπτουν όλα αυτά και σε τι αποσκοπεί μια τέτοια ενέργεια; Και γιατί δεν υπήρχε, ή δεν εφαρμόστηκε, δικλείδα ασφαλείας;

Σε όλα αυτά θα επιχειρήσει να δώσει απαντήσεις η εισαγγελική έρευνα που διέταξε σήμερα ο εισαγγελέας του Αρείου πάγου Ισιδώρος Ντογιάκος.

Ο  Ισίδωρος Ντογιάκος διαβίβασε ήδη την παραγγελία του στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνη Ελευθεριανο, ζητώντας τη συνδρομή του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και τη σε βάθος έρευνα. Σύμφωνα με την εντολή, για τον εντοπισμό των δραστών οι αρμόδιες αρχές μπορούν να προχωρήσουν ακόμα και σε κατασχέσεις ευρημάτων και άλλων στοιχείων που μπορούν να οδηγήσουν στον εντοπισμό των υπαιτίων.

Αντωνίου: Ζούμε μια από τις μεγαλύτερες κυβερνοεπιθέσεις που έχει ζήσει η χώρα

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος του ΙΕΠ Ι.Αντωνίου δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100,3 ότι ουσιαστικά ζούμε μια από τις μεγαλύτερες κυβερνοεπιθέσεις που έχει ζήσει η χώρα.

Το πρόβλημα αφορά την ψηφιακή καρδιά του κράτους, ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι αντιμετωπίζεται από τις 6 το πρωί και αντιμετωπίζεται με επιτυχία, όπως είπε.

Ανακοινώσεις για το πρόβλημα που θα γίνουν σήμερα και από τον υπουργό Παιδείας Χρήστο Κίττα, όπως έκανε γνωστό σήμερα μέσω του ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Άκης Σκέρτσος.

Μίλησε για την πιο σημαντική ιστορικά επίθεση που έχει γίνει σε δημόσιο κυβερνητικό οργανισμό, η οποία προφανώς σχετίζεται και με την κατάσταση της μεταβατικής υπηρεσιακής κυβέρνησης που έχει η χώρα αυτή τη στιγμή ενόψει τον εκλογών, επισημαίνοντας ότι σε αυτό, πρέπει όλο το πολιτικό σύστημα να σταθεί απέναντι.

Ο κ. Σκέρτσος ανέφερε ότι υπάρχουν 165 εκατ. «χτυπήματα» από 114 χώρες με στόχο την τράπεζα θεμάτων, δηλαδή το υπουργείο Παιδείας.

Πάντως όλοι διαβεβαιώνουν ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις που ξεκινούν μεθαύριο δεν κινδυνεύουν, καθώς το σύστημα είναι εντελώς διαφορετικό. Ωστόσο το άγχος στους υποψήφιους, όπως είναι επόμενο,  έχει χτυπήσει ταβάνι…

Τα πιο σημαντικά