Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2024
ΕλλάδαΛογαριασμοί ρεύματος: Στα κάγκελα χιλιάδες πολίτες – Κόβονται «μαχαίρι» οι επιδοτήσεις

Λογαριασμοί ρεύματος: Στα κάγκελα χιλιάδες πολίτες – Κόβονται «μαχαίρι» οι επιδοτήσεις

Τέλος στις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος των νοικοκυριών αναμένεται να βάλει η χώρα μας με το νέο έτος. Τη δέσμευση αυτή έδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση, σύμφωνα με την έκθεση εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Εφόσον δεν υπάρξουν περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου, οι αρχές σχεδιάζουν να καταργήσουν σταδιακά τα μέτρα που ισχύουν επί του παρόντος ακόμη φέτος».

Λογαριασμοί ρεύματος: Πότε σταματάνε οι επιδοτήσεις

5841558 1

Από το 2024, τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας παύουν να ισχύουν. Όπως προκύπτει από την ίδια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά την πτώση των τιμών από το φθινόπωρο του 2022, για το 2023 το τελικός κόστος των μέτρων θα ανέλθει στο 0,9% του ΑΕΠ έναντι αρχικής πρόβλεψης για 5,8%. Αν συνυπολογιστεί και η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης που επιβλήθηκε στα διυλιστήρια τότε το καθαρό κόστος των ενεργειακών μέτρων υποχωρεί στο 0,2% του ΑΕΠ.

Τι θα γίνει με τα ευάλωτα νοικοκυριά

Από την έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα που αφορά στο πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας, επισημαίνεται ότι τα μέτρα που έλαβε η χώρα μας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις δεν στοχεύουν στα ευάλωτα νοικοκυριά.

Σημειώνει πως ωφελήθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών, αν και όπως επισημαίνει η Κομισιόν, η Ελλάδα πέτυχε τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας έναντι των στόχων που είχε θέσει η Ε.Ε.

Με τον τρόπο αυτό επί της ουσίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει θέμα ως προς την ανάγκη ενίσχυσης – σε περίπτωση νέας ανόδου των τιμών ενέργειας – μόνο των ευάλωτων νοικοκυριών.

Τι ισχύει τώρα με τις επιδοτήσεις ρεύματος

Στη χώρα μας τα μέτρα είναι κατά κύριο λόγο τρία:

  • Η θέσπιση πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών στην χονδρεμπορική αγορά.
  • Η αξιοποίηση των ποσών που προκύπτουν λόγω του πλαφόν, για τη χορήγηση επιδοτήσεων στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις κατά σχεδόν οριζόντιο τρόπο. Όταν χρειάστηκαν επιπλέον ποσά δόθηκαν από τον προϋπολογισμό.
  • Η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και η αντικατάστασή της από την εκ των προτέρων ανακοίνωση τιμολογίων, κάθε 20 του μήνα, από τους προμηθευτές. Έτσι οι επιδοτήσεις καθορίζονταν κάθε μήνα κατά τέτοιο τρόπο ώστε τελικά ο καταναλωτής να πληρώνει την κιλοβατώρα στα επίπεδα των 15 με 16 λεπτά.

Τα πιο σημαντικά