Το σλόγκαν «τόσο φθηνά όσο πουθενά» των σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης» κλείνει πάνω από 45 χρόνια παρουσίας και δύσκολα θα αλλάξει.
Γεννήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου του 1969, στο ισόγειο του κτιρίου επί της λεωφόρου Κηφισού στον αριθμό 80, όπου δημιουργήθηκε το πρώτο σούπερ μάρκετ τη γνωστής αλυσίδας.
Σήμερα στο τιμόνι της επιχείρησης βρίσκεται η τρίτη γενιά της οικογένειας. Πρόκειται για τα αδέλφια Μαρία, Γεράσιμο και Στέλιο Σκλαβενίτη.
Τα τρία αδέλφια έχουν πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια ένα μπαράζ εξαγορών αυξάνοντας το μερίδιό τους στην αγορά.
Άνοιξαν νέα καταστήματα και προχώρησαν στην εξαγορά καταστημάτων της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Παπαγεωργίου, καθώς και 28 καταστημάτων άλλων αλυσίδων: 10 από την Ατλάντικ, 4 από τη Δούκας, 5 από την Μπαλάσκας και 9 από την Extra Πρώτα και Φθηνά.
Πώς έχτισε την αυτοκρατορία ο Σκλαβενίτης
Η ΤΗΛΕΞΥΠ, η πρώτη εταιρεία παραγγελιών μέσω τηλεφώνου στην Ελλάδα, το 1965
Η επιχείρηση του Σκλαβενίτη χτίστηκε βήμ-βήμα και πλέον αποτελεί τον… γαμπρό και όχι τη νύφη στις εξαγορές. Η εκ Λευκάδος οικογένεια Σκλαβενίτη ξεκινάει από το 1920 με μια εταιρεία εισαγωγών ξυλείας κι εξαγωγών κρασιών.
Το 1936 η οικογένεια καταστρέφεται οικονομικά, μετά από ένα ατύχημα σε μεγάλη παρτίδα εμπορευμάτων που αποστέλλονταν στο εξωτερικό. Οι ατυχίες οδήγησαν τον Γεράσιμο Σκλαβενίτη στην Αθήνα. Η κατοχή, βρίσκει την οικογένεια σε δεινή οικονομική κατάσταση και το 1942 πεθαίνουν μέσα στην ανέχεια και οι δύο γονείς.
Η ιστορία συνεχίζεται όταν τα παιδιά, ο Γιάννης και ο Σπύρος Σκλαβενίτης θα αρχίσουν τη δραστηριότητά τους στο εμπόριο και στα τέλη της δεκαετίας του ’40 ξεκίνησαν να διαθέτουν κεχρί, κανναβούρι, καθώς και είδη πρώτης ανάγκης στην Κεντρική Αγορά.
Τα δύο αδέλφια Σκλαβενίτη στρέφονται στο εμπόριο ειδών μπακαλικής και μπαχαρικών, ενώ το 1950 γνωρίζονται με τον μικρασιατικής καταγωγής Μιλτιάδη Παπαδόπουλο. Το 1954 οι τρεις φίλοι προχωρούν στη δημιουργία της Σκλαβενίτης & Σία με έδρα τα Πετράλωνα κι αντικείμενο τη χονδρική πώληση τροφίμων.
Το 1967 ιδρύουν την πρώτη εταιρεία τηλεφωνικών παραγγελιών στην Ελλάδα, την ΤΗΛΕΞΥΠ – η πρώτη εταιρεία delivery στη χώρα. Ο πρωτοποριακός χαρακτήρας της και η διάθεση προϊόντων αρίστης ποιότητας σε τιμές χονδρικής συνέβαλαν στην εξάπλωση της φήμης της, με αποτέλεσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα να δέχεται παραγγελίες σχεδόν από κάθε γωνιά της Αττικής.
Η επιτυχία της ΤΗΛΕΞΥΠ τούς ώθησε το 1969 στη δημιουργία του πρώτου καταστήματος λιανικής και εν συνεχεία, το 1971, στην ίδρυση του πρώτου σούπερ μάρκετ, στο Περιστέρι (Λεωφόρος Κηφισού 80), εκεί όπου σήμερα βρίσκονται οι κεντρικές εγκαταστάσεις τους.
Το 1993 έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Σκλαβενίτης και το 2006 ο Σπύρος. Την ίδια χρονιά σημειώθηκαν σημαντικές αλλαγές στη διοίκηση της εταιρείας. Είχε προηγηθεί έναν χρόνο νωρίτερα, όπως λέγεται, πρόταση εξαγοράς από πολυεθνικό όμιλο ύψους 400 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα τότε τα παιδιά του Σπύρου Σκλαβενίτη χρειάστηκαν στήριξη με νέα κεφάλαια για να εξαγοράσουν τις μετοχές των εξαδέλφων τους. Αυτή τη βρήκαν από τον Νίκο Μαμιδάκη της Jet Oil, ο οποίος συμμετέχει στο ΔΣ της εταιρείας.
Σημειώνεται ότι σύζυγος του Γεράσιμου Σκλαβενίτη, είναι η Αννα Μαμιδάκη, κόρη του Νίκου Μαμιδάκη, η οποία δημιούργησε την εταιρεία παιδικού ενδύματος «Look @t me» αξιοποιώντας τις γνώσεις της στον χώρο της μόδας καθώς πριν από τον γάμο της διηύθυνε μαζί με τη μητέρα της τον οίκο μόδας Escada.
Σήμερα η Μαρία Σκλαβενίτη είναι η πρόεδρος της Ι. & Σ. Σκλαβενίτης ΑΕΕ, ενώ ο Στέλιος έχει τη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος σύμβουλου. Ο Γεράσιμος Σκλαβενίτης είναι ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου και έχει αναλάβει κυρίως το διοικητικό κομμάτι.
Μέχρι και σήμερα η επιχείρηση ξεχωρίζει για τις… οικογενειακές σχέσεις με τους εργαζόμενους. Παρά την οικονομική ύφεση των τελευταίων έξι ετών η επιχείρηση δεν προχώρησε σε μείωση μισθών και μαζικές απολύσεις.
Ταυτόχρονα επέλεξε να μην ανοίγει τις Κυριακές, όπως κάνουν άλλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και σε γενικές γραμμές οι σχέσεις με τους εργαζόμενους είναι σε οικογενειακό επίπεδο.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι ταυτίζουν τον εργασιακό τους βίο με την οικογένεια, ενώ πολλά στελέχη αναδείχθηκαν μέσα από την εταιρία και ανέλαβαν θέσεις ευθύνης.
Η άνοδος και η πτώση του Νίκου Μαμιδάκη
Λένε ότι στις επιχειρήσεις οι χρυσές ευκαιρίες παρουσιάζονται μια φορά και τότε πρέπει να είσαι έτοιμος να τις αρπάξεις από τα μαλλιά. Στην περίπτωση του κ. Νίκου Μαμιδάκη (φωτογραφία), του ισχυρού ανδρός της Jet Oil, οι απόψεις για τις ικανότητές του διίστανται.
Κάποιοι τον θεωρούν ένα έξυπνο άνδρα, που δεν κατάφερε να σώσει την εταιρία του και κάποιοι άλλοι επιμένουν ότι η κατάρρευση της Jet Oil είναι αποκλειστικά δικό του έργο.
Η είδηση περί πτώχευσης της γνωστής εταιρίας πετρελαιοειδών, έφερε μια αναστάτωση στην δυναστεία Μαμιδάκη, που ξεκίνησε από ένα χωριό της επαρχίας Κισσάμου έξω από τα Χανιά.
Ένα χωριό μικρό, που το χειμώνα κατοικείται από δέκα μόλις κατοίκους, που δεν έχει ούτε περίπτερο αλλά σύμφωνα με την Ελευθερία Μαμιδάκη, περισσεύει η αυθεντικότητα και η λεβεντιά.
Η νεαρή Ελευθερία Μαμιδάκη ανήκει στη νέα γενιά της οικογένειας αφού είναι είκοσι οχτώ ετών
Αυτήν που περίσσευε και στον Νίκο Μαμιδάκη, που βρίσκεται πλέον στο μάτι του κυκλώνα, μετά την κατάρρευση της Jet Oil, παρά τα πενήντα οχτώ χρόνια εμπειρίας του στο επιχειρείν.
Είναι ο ένας από τα επτά αδέρφια που τρέχουν τις οικογενειακές επιχειρήσεις. Οι υπόλοιποι έξι είναι οι Κυριάκος, Μανόλης, Κατερίνα, Ερασμία, Ελευθερία και ο Γιώργος Μαμιδάκης που δεν ζει πια.
Οι παραπάνω απέκτησαν συνολικά δέκα εφτά παιδιά, είκοσι τέσσερα εγγόνια και δισέγγονα, ενώ κάτω από την ευρύτερη οικογενειακή «ομπρέλα» περιλαμβάνονται συνολικά εξήντα άτομα.
Έχοντας υιοθετήσει σχεδόν όλοι ένα πολύ χαμηλό προφίλ-για τους περισσότερους δεν υπάρχει καν φωτογραφία-εξακολουθούν μέχρι σήμερα να αποφεύγουν την δημοσιότητα, με ελάχιστες εξαιρέσεις
Στη νέα γενιά της οικογένειας συγκαταλέγεται η νεαρή Ελευθερία Μαμιδάκη – αφού είναι είκοσι οχτώ ετών- για κάτι πολύ διαφορετικό.
Μεγαλωμένη στα Βόρεια προάστια όπως και τα περισσότερα νέα μέλη της οικογένειας, τελείωσε το κολέγιο, σπούδασε Νομικά στο Λονδίνο και επέστρεψε στην Ελλάδα για να απασχοληθεί στις οικογενειακές επιχειρήσεις.
Μόνο που αυτό δεν ήταν αρκετό. Μαζί με τα ξαδέρφια της και με έμπνευση από το χωριό των γονιών της, λανσάρει πριν τέσσερα περίπου χρόνια μια σειρά γκουρμέ προϊόντων όπως λάδι από την Ανώσκελη, το οποίο κλείνεται σε ιδιαίτερα καλαίσθητες συσκευασίες.
Το τελικό αποτέλεσμα την δικαιώνει, αφού το «Anoskeli» κατακτά τις διεθνείς αγορές και δικαιώνει την Ελευθερία Μαμιδάκη, μέλος μιας δυναστείας με πολυσχιδείς δραστηριότητες.
Στα βιβλία ο ιδρυτής της δυναστείας Γιώργος Μαμιδάκης ξεκίνησε κάνοντας εμπόριο ροδέλαιου, πριν ρισκάρει στα πετρέλαια λίγα χρόνια μετά την κατοχή και έχοντας πολύ καλές σχέσεις με την Ρωσία.
Από το 1955 μέχρι σήμερα οι Μαμιδάκηδες απασχόλησαν την δημοσιότητα λόγω της στενής φιλικής τους σχέσης με την οικογένεια Μητσοτάκη-τα τραπέζια και τα εκατέρωθεν καλέσματα έχουν αφήσει ιστορία λένε οι γνώστες-μόνο που τώρα καλούνται να αντιμετωπίσουν την κατάρρευση της Jet Oil.
Μιας εταιρίας που από το 2008 άρχισε να εμφανίζει προβλήματα που σταδιακά διογκώνονταν, ενώ κάποιες κινήσεις ξένων επενδυτών να την αγοράσουν τα τρία τελευταία χρόνια, δεν περπάτησαν, μετά τους ελέγχους των ενδιαφερόμενων στα περιουσιακά στοιχεία της και στους ελέγχους των οικονομικών πεπραγμένων της.
Τώρα η οικογένεια από την Κρήτη, βλέπει το όνομά της να «παίζει» συνεχώς τις τελευταίες ώρες στα ΜΜΕ, για λόγους που τα μέλη της έλπιζαν να μην βρουν ποτέ μπροστά τους.
Από την πλευρά τους οι τουριστικές επιχειρήσεις Ι. Μαμιδάκη BLUEGR A.E, ο Πολυχώρος Πολιτισμού ΑΘΗΝΑΙΣ καθώς και η οικογένεια Γεωργίου Μαμιδάκη – Τζίνα και Μαριλένα Μαμιδάκη, ιδρυτή του ομίλου πετρελαιοειδών Γ. Μαμιδάκη & ΣΙΑ ΑΕ, δηλώνουν ότι ουδεμία σχέση έχουν με τα δημοσιεύματα και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της εταιρείας MAMIDOIL JETOIL συμφερόντων Κ. & Ν. Μαμιδάκη.