Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2024
ΕλλάδαΕπίσημη πρόγνωση – Έρχονται τα πρώτα χιόνια στην Ελλάδα

Επίσημη πρόγνωση – Έρχονται τα πρώτα χιόνια στην Ελλάδα

Εβδομάδα κακοκαιρίας με μικρή χρονική διάρκεια  είναι αυτή που διανύουμε σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Open, Κλέαρχο Μαρουσάκη χρειάζεται προσοχή, καθώς πρόκειται για μία επικίνδυνη κακοκαιρία που θα φέρει το πρώτο κρύο (στη μισή Ελλάδα), καθώς και τα πρώτα χιόνια στα βουνά.

Στο site του marousakis.gr, ο μετεωρολόγος δίνει αναλυτικά το καιρικό στίγμα για τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία οι δύο πιο δύσκολες ημέρες είναι η Τρίτη και η Τετάρτη, ενώ η θερμοκρασία θα πέσει από το ύψος της Λαμίας και πάνω έως και 10 βαθμούς. Έτσι, το πρώτο κρύο θα φέρει και το «πρώτο άσπρισμα» βουνοκροφών προς τα βόρεια ηπειρωρικά.

Αναλυτικά η πρόγνωση Μαρουσάκη

Επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από σήμερα και από βορρά προς νότο με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές – καταιγίδες, την επικράτηση πολύ ισχυρών βοριάδων, αλλά και τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.

Η επιδείνωση αυτή του καιρού αναμένεται να κορυφώσει τη δράση της το διήμερο Τρίτη – Τετάρτη όπου θα είναι και οι πιο επικίνδυνες ημέρες της εβδομάδας που μόλις ξεκίνησε.

Αιτία γι ‘ αυτή την εξέλιξη είναι η διαταραχή που εντοπίζουμε στο πλαίσιο του χάρτη που ακολουθεί και η οποία από τα βορειοδυτικά Βαλκάνια θα ωθήσει ψυχρότερο αέρα προς την περιοχή μας και ο οποίος καθώς θα αλληλεπιδράσει με την τοπογραφία που θα συναντήσει αλλά και με θερμότερο αέρα που ήδη υπάρχει στα μέρη μας, θα δημιουργήσει αυτό το κύμα κακοκαιρίας που αν και δείχνει να κινείται γρήγορα, είναι ικανό να προκαλέσει προβλήματα.

Οι περιοχές με έντονα φαινόμενα

Τα γεωγραφικά διαμερίσματα που θέλουν τα προγνωστικά στοιχεία να επηρεάζονται περισσότερο από αυτό το κύμα κακοκαιρίας, είναι η δυτική, κεντρική και βόρεια χώρα. Εκεί αναμένουμε τον μεγαλύτερο όγκο νερού και ο οποίος δείχνει να πέφτει σε μικρό χρονικό διάστημα.

02 fb7e7 1

Επίκινδυνοι άνεμοι

Περιοχές όπως το βόρειο Ιόνιο, η Ήπειρος, η δυτική – κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλία, η δυτική – κεντρική Στερεά, αλλά και η κεντρική και βόρεια Πελοπόννησος, είναι περιοχές οι οποίες ενδέχεται να ξεπεράσουν τοπικά τους 40 με 60 τόνους ανά στρέμμα σε χρονικό διάστημα μικρότερο του 12ωρου, συνθήκες που οδηγούν σε πλημμυρικά επεισόδια είτε τοπικά είτε και πιο εκτεταμένα.

Καθώς ο ψυχρότερος αέρας θα συγκρουστεί με τις ήδη υπάρχουσες πιο θερμές αέριες μάζες, θα δημιουργήσει μεγάλη οριζόντια βαροβαθμίδα (διαφορά πίεσης), με αποτέλεσμα την επικράτηση επικίνδυνων ανέμων ιδιαίτερα προς τα κεντρικά και βόρεια τμήματα.

Εκτός από αυτόν τον παράγοντα που αφορά τη συνοπτική κλίμακα, θα πρέπει να επισημάνουμε και την πρόσκαιρη αλλά επικίνδυνη ενίσχυση των ανέμων που μπορεί να παρουσιαστεί κατά την ώρα εκδήλωσης των βροχών – καταιγίδων, όπως επίσης και το ενδεχόμενο τα φαινόμενα να συνοδεύονται από χαλάζι ή έντονους κεραυνούς εξαιτίας της έντονα ασταθούς ατμόσφαιρας που θα επικρατήσει.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση για περιοχές που βρίσκονται από το ύψος της Λαμίας και πιο πάνω η οποία πτώση μπορεί τοπικά να ξεπεράσει ακόμη και τους 10° ιδιαίτερα προς τα βορειοδυτικά – βορειοανατολικά της χώρας μας.

Η εξέλιξη αυτή μπορεί να οδηγήσει και στο πρώτο «άσπρισμα» βουνοκορφών προς τα βόρεια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας μας.

Τα πιο σημαντικά