Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2025
θρησκείαΆγιος Χαράλαμπος: Ένας μάρτυρας που έλαμπε από χαρά

Άγιος Χαράλαμπος: Ένας μάρτυρας που έλαμπε από χαρά

Ο Άγιος Χαράλαμπος αποτελεί μια σημαντική προσωπικότητα της Ορθοδοξίας που δικαιολογεί απόλυτα το όνομά Του: Υπήρξε ιερέας στη Μαγνησία της Μικράς Ασίας και έζησε διδάσκοντας το Λόγο του Χριστού. Τμήμα της κάρας του φυλάσσεται στην Ιερά Μονή του Αγίου Στεφάνου Μετεώρων και στον ομώνυμο ναό στις Θεσπιές της Βοιωτίας.

Ιερομάρτυρας της Χριστιανοσύνης

Στις πηγές αναφέρεται και ως Χαράλαμπος, όπως έχει επικρατήσει να αναφέρεται και ως Χαραλάμπιος. Η μνήμη του εορτάζεται στις 10 Φεβρουαρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι και όσες φέρουν τα ονόματα Χαραλάμπης, Χαραλαμπία και Χαρίλαος.

Ο Άγιος Χαράλαμπος γεννήθηκε και έζησε στη Μαγνησία της Μικράς Ασίας, επί αυτοκράτορος Σεπτιμίου Σεβήρου (192-211). Όταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας εξαπέλυσε διωγμούς κατά των Χριστιανών, ο Χαραλάμπης, που ήταν τότε ιερέας, συνελήφθη με διαταγή του επάρχου Λουκιανού.

Ο ίδιος ο Λουκιανός τον υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια για να αρνηθεί την πίστη Του. Όταν ο Χαραλάμπης διακήρυξε με παρρησία την πίστη Του, ο Λουκιανός προσπάθησε με το ξίφος του να πληγώσει το σώμα Του. Όμως, το θαύμα έγινε αμέσως και το χέρι με το οποίο κρατούσε το ξίφος αποκόπηκε και έμεινε κρεμασμένο στο σώμα του Αγίου Χαραλάμπου. Τότε, ο Άγιος προσευχήθηκε και το χέρι του Λουκιανού συγκολλήθηκε στο σώμα του.

Βλέποντας αυτό το θαύμα, πολλοί από τους παρισταμένους πίστεψαν στον αληθινό Θεό, ανάμεσά τους οι δήμιοι Βάπτος και Πορφύριος, οι οποίοι συνεορτάζονται με τον Άγιο Χαράλαμπο στις 10 Φεβρουαρίου.

Κάποιοι από τα πνευματικά του τέκνα είχαν προσπαθήσει να τον πείσουν να φύγει, για να μη συλληφθεί. Ο Άγιος όμως, αρνήθηκε, γιατί όπως ήταν φυσικό, είναι αδύνατο εντελώς στον καλό ποιμένα να εγκαταλείψει το ποίμνιό Του την ώρα του κινδύνου. Ετσι προτίμησε να βασανισθεί απάνθρωπα και αρκετοί στρατιώτες, που διατάχτηκαν να τον βασανίσουν πίστεψαν στον Χριστό. Οι άρχοντες είχαν θορυβηθεί από την ομαδική μεταστροφή των ανθρώπων και διέταξαν να τον αφήσουν ελεύθερο. Όπως αναφέραμε παραπάνω ο Σεπτίμιος Σεβήρος, μη μπορώντας να αντέξει την παρρησία και την ανδρεία του γέροντα, διέταξε τον αποκεφαλισμό Του.

Στον Άγιο αποδίδονται δύο θαύματα: Η διάσωση της Ζακύνθου από την πανούκλα το 1728 και η αποτροπή πυρπόλησης των Φιλιατρών από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 19 Ιουλίου του 1944, όταν ο Άγιος παρουσιάστηκε στον ύπνο του διοικητή τους και του άλλαξε γνώμη. Ο Άγιος Χαράλαμπος είναι πολιούχος της Πρέβεζας, του Πύργου Ηλείας, των Φιλιατρών και της Κέας, καθώς και προστάτης των πασχόντων από λοιμώδεις νόσους και των μαρμαράδων.

Χαράλαμπος… που έλαμπε από πνευματική χαρά

Ο Άγιος Χαράλαμπος ήταν ένα φωτεινό πρόσωπο, στο οποίο ακτινοβολούσε η χαρά. Η χαρά συνδέεται με την ταπεινοφροσύνη, με τη μετάνοια, με την ανιδιοτελή αγάπη, που είναι καρπός του Αγίου Πνεύματος. Όταν ο άνθρωπος κυριαρχείται από τα πάθη και κυρίως την υπερηφάνεια, δεν μπορεί να χαρεί πραγματικά την ζωή του. Ένα από τα αξιοσημείωτα της ζωής του Αγίου είναι και το γεγονός ότι δεν εγκατέλειψε το ποίμνιό Του την ώρα του κινδύνου. Δεν θυσίασε τους άλλους για να ζήσει ο ίδιος, αλλά θυσιάστηκε για τους άλλους με μεγάλη αυταπάρνηση και προθυμία. Ο Άγιος Χαράλαμπος πενθούσε για τα πάθη και τις αμαρτίες τους, χωρίς όμως ποτέ να λυπάται άμετρα, χωρίς ελπίδα και χωρίς να χαίρεται άμετρα. O Άγιος Χαράλαμπος έχει πλούσια αγιογραφία.

Τα πιο σημαντικά