Πριν ένα χρόνο γνώρισα μια παντρεμένη στο Instagram. Μετά από αρκετό καιρό βρεθήκαμε και από κοντά.
Ο σύζυγός της κατάλαβε ότι ήταν μαζί μου αλλά αυτή προσπάθησε λέει και τα δικαιολόγησε. Ο κύριος αυτός μου έστειλε πολλά μηνύματα στο messenger απειλητικά και συνεχίζει να το κάνει. Λέει συνεχώς ότι θα στείλει εξώδικο και άλλα πολλά. Εγώ με τη γυναίκα του δεν έχω επαφή εδώ και σχεδόν 20 μέρες και αυτός συνεχίζει να με ενοχλεί.
Τι μπορώ να κάνω για να μη με ενοχλήσει πάλι;
Απαντάει η δικηγόρος Θεσσαλονίκης κυρία Ειρήνη Καψάλη
Κατά το άρθρο 57 του Αστικού Κώδικα, όποιος προσβάλλεται παράνομα στην προσωπικότητά του έχει το δικαίωμα να απαιτήσει να αρθεί η προσβολή και να μην επαναληφθεί στο μέλλον. Επιπλέον δε, κατά το άρθρο 59 ΑΚ, το δικαστήριο, με την απόφασή του, ύστερα από αίτηση αυτού που έχει προσβληθεί και αφού λάβει υπόψη το είδος της προσβολής, μπορεί να καταδικάσει τον υπαίτιο και σε ικανοποίηση της ηθικής βλάβης του προσβληθέντος και ειδικότερα να τον υποχρεώσει (τον υπαίτιο) σε πληρωμή χρηματικού ποσού, σε δημοσίευμα ή σε ο,τιδήποτε άλλο επιβάλλεται από τις περιστάσεις. Επιμέρους εκφάνσεις της προσωπικότητας θεωρούνται, δε, ενδεικτικά, η τιμή, η υπόληψη, η προσωπική ελευθερία και η σωματική ακεραιότητα.
Σε περίπτωση που συνεχίσει ο συγκεκριμένος κύριος να σας ενοχλεί και να σας αποστέλλει απειλητικά μηνύματα, μπορείτε να ασκήσετε σε βάρος του αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, με την οποία θα ζητήσετε να άρει την προσβολή της προσωπικότητάς σας και να παραλείψει αντίστοιχες ενέργειες στο μέλλον. Επιπλέον, μπορείτε να διεκδικήσετε την καταβολή αποζημίωσης προς αποκατάσταση της ηθικής βλάβης, που τυχόν σας προκάλεσαν τα απειλητικά του μηνύματα.
Επιπροσθέτως, το άρθρο 333 παρ. 1 του Ποινικού Κώδικα προβλέπει ότι «όποιος προκαλεί σε άλλον τρόμο ή ανησυχία απειλώντας αυτόν με βία ή άλλη παράνομη πράξη ή παράλειψη, τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος και χρηματική ποινή. Με την ίδια ποινή του προηγούμενου εδαφίου τιμωρείται και όποιος, χωρίς απειλή βίας ή άλλης παράνομης πράξης, προκαλεί σε άλλον τρόμο ή ανησυχία με την επίμονη καταδίωξη ή παρακολούθησή του, όπως ιδίως με την επιδίωξη διαρκούς επαφής με τη χρήση τηλεπικοινωνιακού ή ηλεκτρονικού μέσου ή με επανειλημμένες επισκέψεις στο οικογενειακό, κοινωνικό ή εργασιακό περιβάλλον αυτού, παρά την εκφρασμένη αντίθετη βούλησή του». Συνεπώς, μπορείτε να υποβάλετε μήνυση σε βάρος του συγκεκριμένου κυρίου στις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να διωχθεί ποινικά για τη συμπεριφορά του. Σε περίπτωση, δε, που τα μηνύματα αυτά έχουν και υβριστικό περιεχόμενο, μπορείτε να υποβάλετε έγκληση και για το αδίκημα της εξύβρισης.
Με εκτίμηση,
Ειρήνη Καψάλη
Δικηγόρος
Βασιλέως Ηρακλείου 25
Θεσσαλονίκη Τ.Κ. 54624
Τηλέφωνο: 2310-225738
Web: http://ekapsali.gr/
Πηγή: singleparent.gr