Γιατί διατάχθηκε η σύλληψη του εκδότη Πέτρου Κουσουλού;
Την παρέμβαση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου προκάλεσε η δημοσίευση απόρρητων εγγράφων της ΕΥΠ στην εφημερίδα «Μπαμ», την περασμένη Κυριακή.
Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διέταξε την προκαταρκτική εξέτασης και θα ερευνηθεί το ενδεχόμενο παραβίασης του άρθρου 252 ΠΚ που αφορά στην παράνομη χρήση υπηρεσιακού απορρήτου.
Η εισαγγελική εντολή δόθηκε στο πλαίσιο του Αυτοφώρου με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι αναζητήθηκε ο εκδότης της εφημερίδας χωρίς, ωστόσο, αποτέλεσμα.
Τα έγγραφα που δημοσιεύθηκαν την περασμένη Κυριακή στην εφημερίδα «Μπαμ στο Ρεπορτάζ», εκδότης της οποίας είναι ο Πέτρος Κουσουλός, αναφέρονται σε παρακολουθήσεις με βάση πληροφοριακό δελτίο της ΕΥΠ. Μάλιστα τα έγγραφα έφεραν την ένδειξη «απόρρητο» ή «άκρως απόρρητο».
Την είδηση για την επιχείρηση σύλληψής του επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Πέτρος Κουσουλός μέσα από τον λογαριασμό του στο twitter, αλλά και της ιστοσελίδας της εφημερίδας ereportaz.
Μάλιστα, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σημείωσε πως δεν κρύβεται από κανέναν, ενώ η απογευματινή του εκπομπή στο ραδιόφωνο είναι προγραμματισμένη να βγει κανονικά στον αέρα.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Κυριακή 28/8, η εφημερίδα «Μπαμ» κυκλοφόρησε με εξώφυλλο με τίτλο «Ο Τσίπρας ‘άκουγε’ τα στελέχη του – Τα απόρρητα έγγραφα της ΕΥΠ για τις παρακολουθήσεις σε Σαγιά και Πιτσιόρλα».
Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της εν λόγω εφημερίδας, επί τουλάχιστον δύο μήνες (από τον Ιανουάριο του 2016 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2016) τα κινητά τηλέφωνα των κυβερνητικών παραγόντων του ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούνταν από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.
Παράλληλα η εφημερίδα σημείωνε πως «από τη δημοσιογραφική έρευνα προκύπτει ότι οι συγκεκριμένες συνακροάσεις ήταν παράνομες καθώς δεν υπήρχε εισαγγελική έγκριση».
Το κατώφλι του Αρείου Πάγου πέρασε το πρωί της Τετάρτης 31/8 ο Πέτρος Κουσουλός, μετά το ένταλμα σύλληψης το οποίο εκδόθηκε σε βάρος του μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας ΜΠΑΜ σχετικά με το θέμα των επισυνδέσεων.
Συνοδευόμενος από τρεις εκ των δικηγόρων της εφημερίδας (κ.κ. Γρατσια, Ροδουσακη και Πανταζη) ο δημοσιογράφος είχε συνάντηση με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ντογιάκο, θέτοντας εαυτόν στην διάθεση της εισαγγελικής Αρχής. Εξερχόμενος ο Πέτρος Κουσουλός δήλωσε έκπληκτος για την κινητοποίηση της εισαγγελικής Αρχής όχι για την εξιχνίαση της υπόθεσης της Ζακύνθου αλλά για τον λόγο που η δημοσιογραφική έρευνα έκανε το καθήκον της δημοσιοποιώντας συγκλονιστικά στοιχεία τα οποία φωτίζουν την περίπτωση του «Ναυαγίου».
«Μετά λύπης μου πληροφορήθηκα χθες μέσω συναδέλφων τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη. Αναζητούμην στο πλαίσιο του αυτοφώρου για να συλληφθώ, για το εξώφυλλο που είχαμε την Κυριακή. Ο κύριος Εισαγγελέας μας είπε ότι έχει λήξει η αυτόφωρη διαδικασία και ότι η ποινική διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Θεωρώ αδιανόητο, εν έτη 2022 σε μία θεωρητικά ευνομούμενη χώρα, να πληροφορούμαι μέσω δημοσιευμάτων ότι αναζητούμαι. Και ότι αναζητούμαι γιατί έκανα τη δουλειά μου» είπε χαρακτηριστικά.
«Δεν κρύφτηκα καμία στιγμή. Ήμουν παρών σε όλες τις προσωπικές και επαγγελματικές μου υποχρεώσεις» πρόσθεσε στη συνέχεια.