Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2024
διάφοραΣύρος: Ο μηχανικός που έγινε αγρότης, η άδεια οικοτεχνείας, το γλυκό κάππαρη...

Σύρος: Ο μηχανικός που έγινε αγρότης, η άδεια οικοτεχνείας, το γλυκό κάππαρη και η μαρμελάδα πιπεριά

Όταν η ανεργία δεν σταματά αλλά αντίθετα ωθεί τους ανθρώπους να αναζητήσουν ένα νέο αντικείμενο, το αποτέλεσμα πολλές φορές είναι παραπάνω από απλά επιτυχημένο. Αυτό ισχύει και με την περίπτωση του Γιάννη Βλάμη, μηχανικού στο επάγγελμα, ο οποίος έμεινε χωρίς δουλειά όταν έκλεισε το ναυπηγείο στη Σύρο το 1992. Τότε κυνήγησε και κάποιες επιδοτήσεις που έδινε το κράτος και αποφάσισε να φτιάξει θερμοκήπια. Ξεκίνησε με λιγότερα στρέμματα, τα οποία σιγά-σιγά αύξησε. Το 1994 γνωρίστηκε με την Ιωσηφίνα και δουλεύουν από τότε μαζί σε όλα. Στην αρχή, έδιναν οπωροκηπευτικά προϊόντα χονδρικά σε σούπερ μάρκετ και στην Αθήνα στη Λαχαναγορά στου Ρέντη. Όμως, οι συνεργασίες ήταν λίγο προβληματικές και χρονοβόρες, με αποτέλεσμα κάποιες φορές να έχουν προϊόντα και να μην ξέρουν πώς να τα διαθέσουν.

Έτσι, αποφάσισαν να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους και να τα διαθέτουν μόνοι τους, μέσω Facebook, ενώ έχουν διατηρήσει και κάποιες συνεργασίες με συριανά μαγαζιά αλλά και με κάποια κοντινά νησιά, όπου πηγαίνει εύκολα το καράβι.

Η στροφή στα παραδοσιακά προϊόντα

Η ιδέα ήρθε το 2016. Ξεκίνησε από την ανάγκη να αξιοποιήσουν τις ντομάτες που δεν είχαν καταφέρει να πουλήσουν. Όπως μας είπε ο Γιάννης Βλάμης «όταν πρωτοξεκινήσαμε είχαν μείνει στην αποθήκη 6-7 τόνοι ντομάτες και δεν ξέραμε τι να τις κάνουμε». Τότε σκέφτηκαν να φτιάξουν λιαστές ντομάτες και να τις διαθέσουν μόνοι τους. Αφού βρήκαν ανταπόκριση, έβαλαν στο παιχνίδι και μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού, όλα φτιαγμένα χωρίς πρόσθετα και με πρώτες ύλες που έρχονται απευθείας από τα χωράφια τους.

Σύντομα απέκτησαν άδεια οικοτεχνίας. Οπότε, όλα τα προϊόντα, αλμυρά και γλυκά, ετοιμάζονται από την Ιωσηφίνα στην κουζίνα του σπιτιού τους. Όπως μας είπε η ίδια, «το πρώτο γλυκό που έφτιαξα είναι το μελιτζανάκι, με συνταγή της μητέρας μου, όπως ακριβώς το έφτιαχνε και η ίδια». Στα γλυκά βάζουν μόνο λίγη ζάχαρη –την απαραίτητη– και καθόλου συντηρητικά. Πέρα από το μελιτζανάκι, σε γλυκά παράγουν ντοματάκι, σύκο, πορτοκάλι, περγαμόντο και λεμόνι. Το πιο πρωτότυπο γλυκό που πουλάει πολύ και σε ξένους είναι η κάππαρη! Ναι, καλά ακούσατε, γλυκό κάππαρη, που θα το βρείτε και σε κάποια μαγαζιά στη Σύρο αλλά και σε μερικά ντέλι στην Αθήνα. Στα αλμυρά υπάρχει «μαρμελάδα» μελιτζάνα, ντομάτα και πιπεριά. Η τελευταία είναι αυτή με τη μεγαλύτερη ζήτηση. Φτιάχνεται σε γλυκιά (με Φλωρίνης) αλλά και σε πιο καυτερή έκδοση.

Μια τυπική μέρα του ζευγαριού; Ξυπνάνε από τις 5 το πρωί, ο σύζυγος μαζεύει και ποτίζει τα λαχανικά, η σύζυγος τα συσκευάζει και οργανώνει τις παραγγελίες που έχουν λάβει (συνήθως από το βράδυ). Στη συνέχεια τις παραδίδουν. Αν τους ρωτήσεις για τα μελλοντικά τους σχέδια, θα σου απαντήσουν αισιόδοξα. Όλο ψάχνονται για κάτι καινούριο, αφουγκραζόμενοι τη ζήτηση του κόσμου και τις νέες τάσεις που επικρατούν στη διατροφή.

Πηγή:olivemagazine.gr

Τα πιο σημαντικά