Η Γαλλία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό RASFF για σοβαρό κίνδυνο από ελληνικό σκεύος
Η Γαλλία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης μεταξύ των χωρών (RASFF) για σοβαρό κίνδυνο από σκεύος ελληνικής προέλευσης. Η ανακοίνωση αναφέρει πως πρόκειται για κεραμική καράφα η οποία προκάλεσε δηλητηρίαση από μόλυβδο σε έναν καταναλωτή. Το ελληνικό σκεύος μετά από ανάλυση διαπιστώθηκε ότι περιέχει μόλυβδο σε ποσότητα 1444,73 mg/l. Η είδηση επιβεβαιώνει το σήμα κινδύνου για τα ελληνικά κεραμικά σκεύη που είχε εκδώσει η Νορβηγία, η οποία συνιστά να μην χρησιμοποιούνται κεραμικές κανάτες άγνωστης ποιότητας, ιδιαίτερα από χώρες της περιοχής της Μεσογείου και κυρίως από την Ελλάδα.
Η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Νορβηγίας είχε ενημερώσει τους πολίτες που επισκέπτονται τη χώρα μας, για τον κίνδυνο από ελληνικά κεραμικά σκεύη προειδοποιώντας πως στη Νορβηγία αλλά και τη Σουηδία, αρκετοί άνθρωποι έχουν πέσει θύματα σοβαρής δηλητηρίασης λόγω της διαρροής υψηλών επιπέδων μολύβδου από κεραμικά σκεύη. Όσοι δηλητηριάστηκαν «είχαν πιει είτε χυμό είτε κρασί από ελληνικά κεραμικά κύπελλα ή κανάτες».
Όπως ανέφερε η προειδοποίηση, ορισμένοι τύποι κεραμικών, ειδικά, είδη από χώρες της περιοχής της Μεσογείου και κυρίως από την Ελλάδα, μπορούν να εκπέμπουν επιβλαβείς ποσότητες βαρέων μετάλλων όταν χρησιμοποιούνται σε επαφή με όξινα τρόφιμα. Να σημειωθεί ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία ορίζει πως τα κεραμικά πρέπει να συνοδεύονται από γραπτή δήλωση του κατασκευαστή ή του εισαγωγέα, που να εγγυάται ότι δεν υπερβαίνουν τα ανώτατα όρια για μόλυβδο και κάδμιο. Η απελευθέρωση μετάλλων, ιδιαίτερα μολύβδου, από κεραμικά είδη, έχει οδηγήσει σε σημαντικές ανησυχίες για τη δημόσια υγεία, καθώς έχουν αναφερθεί αρκετές περιπτώσεις δηλητηρίασης από μόλυβδο λόγω της χρήσης κεραμικών ειδών για την προετοιμασία και την αποθήκευση τροφίμων.
Στη Νορβηγία, μία υγιής 54χρονη υπέστη δηλητηρίαση από μόλυβδο αφού είχε πιει κρασί, το οποίο είχε
διατηρηθεί σε ελληνική αγγειοπλαστική κανάτα. Στη Σουηδία, το 2004 αναφέρθηκαν δύο περιπτώσεις δηλητηρίασης από μόλυβδο μετά από κατανάλωση χυμού που διατηρήθηκε σε κεραμικά αντικείμενα: Ένα άτομο υπέστη σοβαρή δηλητηρίαση από μόλυβδο αφού ήπιε χυμό διατηρημένο σε κεραμική κανάτα που αγοράστηκε από την Ελλάδα. Στη συνέχεια, ανακαλύφθηκαν υψηλά επίπεδα μολύβδου και στο αίμα μελών μιας οικογένειας που είχαν επίσης πιει χυμό από παρόμοια κεραμική κανάτα. Οι δηλητηριάσεις αποδόθηκαν στα υψηλά επίπεδα μετανάστευσης μολύβδου που βρέθηκαν σε εισαγόμενα ελληνικά κεραμικά είδη.
Η Συγγραφέας και επιστήμονας περιβάλλοντος του Lucideon, Joanne Dawson εξηγεί σε πρόσφατη ειδική έκδοση πώς τα χρωματιστά λούστρα που εφαρμόζονται σε κεραμικά, γυάλινα και σμάλτα θα μπορούσαν να περιέχουν βαρέα μέταλλα όπως μόλυβδο ή κάδμιο που μπορεί να απελευθερωθούν σε διάφορους βαθμούς. Ανεξάρτητα από το εάν τα κεραμικά είναι εργοστασιακά ή κατασκευασμένα από τοπικούς καλλιτέχνες, είναι ευθύνη του κατασκευαστή να τηρούνται οι οριακές τιμές με τη χρήση του σωστού μείγματος λούστρου και ψήσιμο στη σωστή θερμοκρασία, έτσι ώστε τα κεραμικά αντικείμενα να μην απελευθερώνουν παράνομες ποσότητες μολύβδου. Ωστόσο τα προϊόντα από καλλιτέχνες/αγγειοπλάστες μπορούν να απελευθερώσουν περισσότερα μέταλλα από ότι τα προϊόντα μαζικής παραγωγής, επειδή χρησιμοποιούν λούστρο με υψηλότερη περιεκτικότητα σε μέταλλα για την δημιουργία πιο δυνατών και πιο καθαρών χρωμάτων.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) δήλωσαν ότι η υψηλότερη ανεκτή πρόσληψη μολύβδου είναι 50 μικρογραμμάρια την ημέρα για ένα μικρό παιδί και 200 – 250 μικρογραμμάρια για έναν ενήλικα. Ως αθροιστική τοξική ουσία, ο μόλυβδος έχει πολλαπλές επιδράσεις στο ανθρώπινο σώμα, συμπεριλαμβανομένων των νευρολογικών, καρδιαγγειακών, νεφρικών, γαστρεντερικών και αιματολογικών επιδράσεων. Τα παιδιά είναι εξαιρετικά ευάλωτα στη νευροτοξικότητα του μολύβδου και ακόμη και τα σχετικά χαμηλά επίπεδα έκθεσης μπορούν να βλάψουν τη νευρολογική ανάπτυξη. Η δηλητηρίαση από μόλυβδο στα παιδιά έχει συνδεθεί με μαθησιακές δυσκολίες, αναπτυξιακές καθυστερήσεις και χαμηλότερο IQ.
Η ασφάλεια των κεραμικών που χρησιμοποιούνται για την προετοιμασία και την αποθήκευση τροφίμων παρακολουθείται από τις περισσότερες χώρες και οι νομοθεσίες σχετικά με τα κεραμικά είδη εφαρμόζονται τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο συνιστάται στους καταναλωτές όταν αγοράζουν κεραμικά για χρήση σε επαφή με τρόφιμα και ποτά, να ρωτήσουν εάν τα προϊόντα προορίζονται για επαφή με τρόφιμα και ποτά και εάν μπορεί να δοθεί εγγύηση ότι τα προϊόντα δεν εκπέμπουν μόλυβδο, κάδμιο ή βάριο πάνω από τις οριακές τιμές. Εάν ο καταναλωτής θέλει να χρησιμοποιήσει ήδη αγορασμένα κεραμικά άγνωστης ποιότητας σε καθημερινή επαφή με τρόφιμα, το προϊόν μπορεί να αποσταλεί για χημική ανάλυση για την απελευθέρωση μολύβδου και καδμίου σε ιδιωτικό εργαστήριο.
Ποιοι τύποι κεραμικών μπορεί να περιέχουν μόλυβδο που μπορεί να μολύνει τα τρόφιμα; Τι να ψάξω
Οι καταναλωτές θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στους ακόλουθους «προβληματικούς τύπους» κεραμικών ή αγγείων, δηλαδή:
- χειροποίητο με ακατέργαστη εμφάνιση ή ακανόνιστο σχήμα
- αντίκα
- κατεστραμμένο ή υπερβολικά φθαρμένο
- αγοράστηκαν από υπαίθριες αγορές ή πλανόδιους πωλητές ή αν δεν μπορείτε να προσδιορίσετε εάν η κεραμική είναι από έναν αξιόπιστο κατασκευαστή
- διακοσμημένο σε φωτεινό πορτοκαλί, κόκκινο ή κίτρινο χρώμα, καθώς ο μόλυβδος χρησιμοποιείται συχνά με αυτές τις χρωστικές για να αυξήσει την έντασή τους.
Πηγή: cibum.gr