Η πρόσφατη εκτίναξη της τιμής του χρυσού αποκαλύπτει τη συνεχιζόμενη οικονομική αβεβαιότητα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η αύξηση της ζήτησης για το πολύτιμο μέταλλο εν μέσω αυτής της αβεβαιότητας έχει οδηγήσει σε νέα ρεκόρ τιμών, καθώς οι επενδυτές αναζητούν ασφαλή καταφύγια για τα χρήματά τους.
Η άνοδος του χρυσού εν μέσω οικονομικών προκλήσεων
Η τιμή του χρυσού ξεπέρασε τα 2.900 δολάρια την περασμένη εβδομάδα, συνεχίζοντας τη σταθερή ανοδική τάση που ξεκίνησε το 2020 και εντάθηκε το 2023. Οι παγκόσμιες πολιτικές και οικονομικές αναταράξεις, όπως οι πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή και οι νέες πολιτικές της κυβέρνησης Τραμπ για το διεθνές εμπόριο και τους δασμούς, συνέβαλαν στην αύξηση της ζήτησης. Όταν οι επενδυτές χάνουν εμπιστοσύνη στις παραδοσιακές χρηματοοικονομικές αγορές, στρέφονται προς τον χρυσό ως ένα διαχρονικά ασφαλές καταφύγιο.
Ο χρυσός έχει διαχρονικά αποδειχθεί αξιόπιστο μέσο αποθήκευσης αξίας, λόγω της περιορισμένης προσφοράς του. Στο παρελθόν, η αξία του υπηρέτησε ως στήριγμα για τη νομισματική πολιτική, ενώ η προσφορά του παρέμεινε περιορισμένη, διασφαλίζοντας τη σταθερότητά του.
Οι λόγοι πίσω από την εκτίναξη της τιμής του χρυσού
Η τελευταία άνοδος της τιμής του χρυσού συνδέεται με την οικονομική αβεβαιότητα που προκάλεσαν οι γεωπολιτικές συγκρούσεις και οι πολιτικές των κεντρικών τραπεζών, οι οποίες περιόρισαν τις σταθερές αποδόσεις. Η μείωση των επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, ενίσχυσε την αβεβαιότητα και ώθησε τους επενδυτές στην αγορά χρυσού. Η ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο από τις κεντρικές τράπεζες παρουσίασε σημαντική αύξηση τα τελευταία τρία χρόνια, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και η συνολική ζήτηση για χρυσό έχει φτάσει σε ύψη που αγγίζουν τους 5.000 τόνους.
Παγκόσμια ζήτηση για χρυσό: Αύξηση στις ασιατικές αγορές
Η ζήτηση για χρυσό ράβδων και νομισμάτων αυξήθηκε σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, με τα ποσοστά να αγγίζουν το 20% και το 29% αντίστοιχα. Παρά τις μειώσεις στη ζήτηση στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Τουρκία, η ζήτηση παρέμεινε υψηλή στην τελευταία δεκαετία, κυρίως λόγω της οικονομικής αστάθειας και των υψηλών τιμών του χρυσού. Αντίθετα, η εκτίναξη των τιμών οδήγησε σε μείωση της ζήτησης για κοσμήματα, η οποία υποχώρησε κατά 11%, φτάνοντας τους 1.877 τόνους το 2024.
Αυτή η δυναμική εξέλιξη στην αγορά χρυσού καταδεικνύει τη συνέχιση της αυξημένης οικονομικής αβεβαιότητας και τη συνεχιζόμενη προτίμηση του χρυσού ως ασφαλούς καταφυγίου για τους επενδυτές.