Πόσο συχνά καθαρίζεις αντικείμενα που έρχονται καθημερινά σε επαφή με το δέρμα σου; Σίγουρα θα πλύνεις τα χέρια σου μετά από μια βόλτα με τα μέσα μεταφοράς.
Θα απολυμάνεις το κινητό σου αν πέσει στο πάτωμα. Αλλά υπάρχει κάτι που αγγίζεις σχεδόν κάθε μέρα, το περνάς από το πρόσωπό σου ξανά και ξανά, και πιθανότατα δεν του δίνεις καμία σημασία. Κι όμως, σύμφωνα με έρευνα, μπορεί να είναι πιο βρώμικο από την… τουαλέτα.
Η απάντηση: Τα πινέλα μακιγιάζ σου
Τα πινέλα που χρησιμοποιείς για να απλώνεις foundation, πούδρα ή σκιά στα μάτια σου μπορεί να φιλοξενούν περισσότερα βακτήρια απ’ ό,τι το κάθισμα της τουαλέτας. Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία καλλυντικών αξεσουάρ Spectrum Collections, εξέτασε πόσα βακτήρια συγκεντρώνονται στα πινέλα όταν δεν καθαρίζονται τακτικά. Οι ερευνητές πήραν δείγματα τόσο από καθαρά όσο και από χρησιμοποιημένα για δύο εβδομάδες πινέλα, αποθηκευμένα σε διάφορα μέρη: σε συρτάρια, τσάντες, μπουντουάρ και μπάνια.
Τα αποτελέσματα; Απογοητευτικά. Όπου κι αν αποθηκεύονταν, η ποσότητα βακτηρίων που εντοπίστηκε ήταν ίση ή και μεγαλύτερη από εκείνη που βρέθηκε σε ένα κάθισμα τουαλέτας.
Γιατί είναι τόσο επικίνδυνο;
Σύμφωνα με την επιστήμονα Carly Musleh, αυτό μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την υγεία του δέρματός σου. Κατά τη χρήση, τα πινέλα μεταφέρουν βακτήρια, λιπαρότητα και νεκρά κύτταρα, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες για ακμή, ερεθισμούς και μολύνσεις.
“Η συσσώρευση βακτηρίων μπορεί να διαταράξει την ισορροπία των φυσικών μικροβίων του δέρματος, επιτρέποντας την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών”, εξηγεί. Αυτό σημαίνει ότι η αμέλεια στον καθαρισμό μπορεί να οδηγήσει από ενοχλητικά σπυράκια μέχρι σοβαρότερες λοιμώξεις, όπως σταφυλοκοκκικές μολύνσεις ή ακόμα και impetigo (μια μεταδοτική δερματική λοίμωξη).
Πόσο συχνά πρέπει να τα καθαρίζεις;
Μπορεί να πιστεύεις ότι τα καθαρίζεις αρκετά, αλλά τα δεδομένα λένε κάτι άλλο: στην έρευνα της Spectrum Collections, το 40% των συμμετεχόντων παραδέχτηκε ότι τα καθαρίζει κάθε δύο εβδομάδες, ενώ ένα 20% παραδέχτηκε ότι τα πλένει μόλις μία φορά κάθε 1-3 μήνες! Ωστόσο, η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας συνιστά πλύσιμο κάθε 7-10 ημέρες, ώστε να αποτρέπεται η υπερβολική συσσώρευση βακτηρίων.
Ο σωστός τρόπος καθαρισμού
Αν το κάνεις βιαστικά ή με λάθος τρόπο, μπορεί να μη μειώσεις την παρουσία βακτηρίων όσο νομίζεις.
Οι ειδικοί προτείνουν:
Χρησιμοποίησε ένα ήπιο σαμπουάν ή ένα ειδικό καθαριστικό.
Ξέπλυνέ τα καλά με χλιαρό νερό.
Στέγνωσέ τα σε καθαρό ύφασμα και άφησέ τα να στεγνώσουν φυσικά.
Aπόφυγε την αποθήκευση σε ανοιχτούς χώρους, όπου συγκεντρώνεται σκόνη και βακτήρια.